Direktlänk till inlägg 18 juni 2010

M till Sverige

Av Gudrun Lindvall - 18 juni 2010 09:50

Det tog ytterligare något år innan M kom till Sverige. Han kom med tåg till Helsingfors och jag var där och mötte. Nerlastad med prylar var han – trodde att han skulle kunna sälja en del, tex sin kamera. Mina försök att förklara att den nog inte var så modern och kanske inte så intressant möttes med stor misstro. Lyxig hytt med utsikt på båten.

Allt var väl ordnat för honom. Han hade jobb på matematiska institutionen på universitetet och fick efter några dagar rum i ett hus som universitetet har för utrikes forskarstuderande. Så följde förhör hos polisen för att utröna om det var ett skenäktenskap eller inte. Vi hade pluggat på ordentligt om varandra – färg på tandborstar och dylika fjantdetaljer, men det var nästan pinsamt hur impade de var av alla professorstitlar. M fick snabbt sitt uppehållstillstånd.

Vi var gifta i över tre år. Äktenskapsförord naturligtvis, något som inte behövdes i Sovjet – där äger man sitt eget även i äktenskapet – och vårt äktenskap var väl egentligen ryskt. Vi träffades inte så ofta under de åren. Numer har M lämnat Sverige – gifte sig för några år sedan med en kinesisk matematiker och bildade familj.

Jag lyckades hitta två personer, som var villiga att åka in och gifta sig. Fick ut J, som hjälpt M och mig så mycket, och den kvinna, som haft för mycket kontakter med amerikanska ambassaden. Hon lever i USA nu och var J är vet jag inte.

Få man göra så här? Nej, egentligen inte. Men jag var i gott sällskap. Olof Palme lär ha gift ut en kvinna från något östeuropeiskt land i sin ungdom. Civil olydnad mot förtryck kan vara enda sättet och jag anser att solidariteten inte bara ska vara ord – den ska kunna omsättas i handling. Eller som Astrid Lindgren skriver i Bröderna Lejonhjärta: 


Det finns saker som man måste göra, trots att det är farligt.

- Varför då?

- För annars är man ingen människa… utan bara en liten lort.


Det jag gjorde var naturligtvis inte på något sätt farligt. Att åka med Ship to Gaza visade sig vara det. Men förtryck och förtryckare måste bemötas med ett passivt civilt fredligt motstånd för att visa att det finns empati och vilja till något bättre. Om ett förtryck får växa sig starkt kan det bli oerhört farligt att protestera inne i landet – då blir man beroende av oss utanför. Precis som Gazaborna.

Det är inte så ”inne” med engagemang och solidaritet numer. Allt ska handla om den egna plånboken och det egna gottfinnandet. Det är sorgligt. Just empatin, solidariteten och engagemanget utanför en själv är de viktigaste mänskliga egenskaperna, tycker jag.

Annars blir vi som schimpanserna vid bananhögen – en belysande historia, som vi tar i morgon…

 
 
Ingen bild

Karla Sand

18 juni 2010 14:54

Mycket kloka ord, Gudrun och tack för din berättelse om giftermålet med M. Civil olydnad är i mina ögon okej även i andra länder än diktaturer. Att gömma en flykting, som är utvisningshotad, i det trygga Sverige är en sådan handling. Har vi gjort i vår familj och jag vet flera andra som också har ställt upp och andra som fortfarande gör det. Man pratar ju inte öppet om det, det är kanske därför vi får uppfattningen att ingen gör något längre. Men ja, egoismen har tyvärr vuxit sig stark i västvärlden. Vi får fortsätta kämpa!

 
Ingen bild

lisbeth

19 juni 2010 16:16

Tack för din fina och tänkvärda berättelse, Gudrun!
Sanningen och demokratin måste återerövras varje dag. En av mina idoler är Mahatma Gandhi som första gången tillämpade fredlig civil olydnad i den indiska folkgruppens kamp för medborgerliga rättigheter i Sydafrika.
Ett annat märkesord är Boycott - tillämpat för första gången på 1880-talets Irland.

Att ge efter för förtryck och anti-demokratiska rörelser är otänkbart!
Det är berättelse som denna som påminner oss om detta.
Än en gång 1000 tack!

 
Ingen bild

Börje

20 juni 2010 19:15

Vad bra du skriver. Och en intressant historia.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards