Direktlänk till inlägg 14 november 2010

T som i tupp

Av Gudrun Lindvall - 14 november 2010 16:33

             


Höns är trevliga varelser – och betydligt smartare än man kan tro. Att springa runt helt till synes förvirrat och ge hals kanske är en smart strategi om man har räven efter sig – Laura vet kanske vad hon gör. Eller snarare – det beteendet har visat sig leda till bättre överlevnad. Här ska ingen räv komma obemärkt!

Just nu har vi inga höns, men vi hade Åsbohöns under flera år. Åsbohöns är en tålig lantras, som räddades i norra Skåne i mitten av 50-talet. Dom är anpassade till en mager kost – inte som de stora skånska Blommehönsen, som härstammar från feta slätten. Åsbo ligger i skogslandet på gränsen mot Småland. Åsbohöns är rätt små, klarar det mesta, ruvar gärna, men värper varken varje dag eller hela året. Lite mer ursprungliga med andra ord – påminner om vikingatidens höns. Dom har massor av färger och tupparna är riktigt granna! När det blev på modet att ha vita höns – Leghorn – sparade man ofta Åsbotupparna, både för skönheten, men även för att dom är snälla och för att det går att ha fler tuppar i flocken. Se på den gamla skolplanschen ovan – så ser ingen leghornstupp ut. En åsbo?


           


Vi hade våra i en gammal tvättstuga utan värme. Det hände att tupparna förfrös de yttersta spetsarna på kammen, men dom klarade sig alltid.

När de moderna jordbruksmetoderna infördes var det hönsen som försvann först. Konstigt egentligen – så enkla att ha och ger så fullvärdig kost. Både kött och ägg.

Så började hönsens väg in i burarna…. Ifrån att ha varit kvinnans djur blev hönsen mannens och då följde teknik och storskalighet. Från att ha varit ett djurslag, som hade den största friheten blev hönsen de mest begränsade. Att sitta i en bur med utrymme per höns som en A4 är verkligen skillnad mot att gå och sprätta och leta föda själv. Stackars höns!! Fortfarande sitter höns i bur, även i Sverige. Nu kallas burarna inredda, vilket innebär en liten sittpinne och ett litet rede. Liten bädd och en liten stol i cellen med andra ord – men ingen möjlighet att leva hönsliv.

Men det fanns en tid innan burarna då hönsen faktiskt fick gå ute. Jag minns en bonde, senare en av de värsta burförespråkarna, som hade sina i en stor hage. Han hade en springer spaniel, som kunde hämta levande höns till husse – oskadda. På bilden från 40-talet har hönsen fortfarande ett värdigt hönsliv, även om dom är många på gården.


           


Nu ligger Sverige efter. Många länder har släppt ut hönsen igen. Här är det bara ekohönsen som återfått friheten. Så köp bara ekologiska ägg! För hönsens skull.


               

 
 
Siv

Siv

17 november 2010 07:48

Trevligt att läsa om dina höns. Jag har med sorg i hjärtat fått sälja mina fina värphöns får vi ska flytta in i en villa i samhället. Men det var verkligen trevligt och avstressande att ha några vackra höns på gården. Jag har många bilder på dem så de kommer nog att dyka upp på min blogg igen längre fram.

http://vendettas.posterous.com

Gudrun Lindvall

17 november 2010 09:12

Tack för kommentaren
Ja, vi saknar verkligen våra höns, men här fanns fräcka skator, som inte bara tog äggen, utan även kycklingar. Vackra höns i trädgården måste tala till några dolda gamla gener i oss - det är just avstressande.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards