Direktlänk till inlägg 17 mars 2011

Gamla kanalen i Södertälje

Av Gudrun Lindvall - 17 mars 2011 08:48

             


Idag blir det några vykort från Södertälje kanal - den gamla lilla vindlande, som byggdes om i början av förra seklet. Den gamla smala och vindlande räckte för den tidens farkoster. Här ovan syns inloppet från Maren. Idag syns inloppet som en liten rännil bakom Hebbevillan. På bilden nedan ser man samma inlopp från andra hållet ut mot den lilla sjön Maren, en Östersjövik.


             


Kanalen låg i Östersjönivå och slussen låg vid inloppet vid Mälaren. När man byggde om kanalen gjorde man tvärt om - kanalen fick den lite högre Mälarnivån och slussen lades vid Östersjöutloppet. Smartare.

Då den gamla kanalen fanns förbands staden östra och västra delar av en bro i Stortorgets förlängning. Det var en svängbro. 


          

Rester av den gamla bron finns kvar som fundament. Man ser att kanalen var träskodd - kanterna hölls på plats av ett tätt palissadträverk.

Visst gjorde kanalen och promenadvägarna utmed den Södertälje till en idyll under badortsepoken och många flanörer gav förutsättningar för små kaféer utmed stränderna. 

Idag har inte Södertälje kanal mysfaktorn kvar på samma sätt som då. Den är en modern och mycket nyttjad farled i tiden. Göta kanal och Hjälmare kanal förlorade sin betydelse som transportleder och byggdes aldrig om - där finns mysfaktorn kvar. 

Men Södertälje kanal dominerar stadsbilden än idag på nåt sätt. Att se stora fartyg liksom mitt i skogen - det ser ut så - är fascinerande och jag måste säga att jag saknar diket och aktiviteterna runt det - "utlokaliserad" som jag är i västra Sörmland. 

Det går att klicka på bilderna för att se dom större.

Ett litet kul obs! Kolla på texten på översta vykortet. Det står Götakanal, Södertälje på det - så fel det kunde bli även då. 


            

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Söndag 21 juli 09:58


                           Är det här den ligger - skatten? Har aldrig sett regnbågen gå ner i marken förr. Jag grävde inte.....   ...

Ros

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 3 juli 11:49


Jag hittade en fin rosbuske på en av våra plantskolor - riktigt frodig i sin kruka. Men den stod som en Rosa helenae Lykkefund och det hade personalen insett att det var fel, så den stod X-ad och ?. Jag köpte den lite nerprutad och väntade med spänni...

Av Gudrun Lindvall - Fredag 28 juni 00:09

Hade ordet fuga i ett korsord häromdagen och slog på Wikipedia. Det blev jag inte mycket klokare av....   Fuga, (latin fuga, 'flykt'), är den musikteoretiska termen för en polyfon, kontrapunktisk, imitativ kompositionsform, utvecklad genom att ri...

Av Gudrun Lindvall - Lördag 8 juni 21:57


  Vi har en invasion av tistelfjärilar i år. Dom föds inte här, utan kommer flyttandes från Nordafrika och förs hit med varma vindar. Tistelfjärilen överlever inte den svenska vintern. Den klarar faktiskt inte ens av vintern i Sydeuropa. Arten är e...

Av Gudrun Lindvall - Lördag 1 juni 17:23

Jag har ruvande göktyta i en holk. Det är kul!    Göktytan är en mycket speciell fågel. Inte så vanlig. Man ser den sällan, men hör den, eftersom stämman är ljudlig och lätet speciellt. Den säger tyt, tyt, tyt. Inte direkt en vacker sång, men för...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se