Direktlänk till inlägg 17 mars 2011

Gamla kanalen i Södertälje

Av Gudrun Lindvall - 17 mars 2011 08:48

             


Idag blir det några vykort från Södertälje kanal - den gamla lilla vindlande, som byggdes om i början av förra seklet. Den gamla smala och vindlande räckte för den tidens farkoster. Här ovan syns inloppet från Maren. Idag syns inloppet som en liten rännil bakom Hebbevillan. På bilden nedan ser man samma inlopp från andra hållet ut mot den lilla sjön Maren, en Östersjövik.


             


Kanalen låg i Östersjönivå och slussen låg vid inloppet vid Mälaren. När man byggde om kanalen gjorde man tvärt om - kanalen fick den lite högre Mälarnivån och slussen lades vid Östersjöutloppet. Smartare.

Då den gamla kanalen fanns förbands staden östra och västra delar av en bro i Stortorgets förlängning. Det var en svängbro. 


          

Rester av den gamla bron finns kvar som fundament. Man ser att kanalen var träskodd - kanterna hölls på plats av ett tätt palissadträverk.

Visst gjorde kanalen och promenadvägarna utmed den Södertälje till en idyll under badortsepoken och många flanörer gav förutsättningar för små kaféer utmed stränderna. 

Idag har inte Södertälje kanal mysfaktorn kvar på samma sätt som då. Den är en modern och mycket nyttjad farled i tiden. Göta kanal och Hjälmare kanal förlorade sin betydelse som transportleder och byggdes aldrig om - där finns mysfaktorn kvar. 

Men Södertälje kanal dominerar stadsbilden än idag på nåt sätt. Att se stora fartyg liksom mitt i skogen - det ser ut så - är fascinerande och jag måste säga att jag saknar diket och aktiviteterna runt det - "utlokaliserad" som jag är i västra Sörmland. 

Det går att klicka på bilderna för att se dom större.

Ett litet kul obs! Kolla på texten på översta vykortet. Det står Götakanal, Södertälje på det - så fel det kunde bli även då. 


            

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Fredag 10 maj 14:27

Åhörde ett kul samtal igår mellan två äldre herrar. Dom pratade bilar. Den ena sa: "Jag har inga bilar längre. Förut hade jag två, men så tog ena barnbarnet körkort och ville ha en bil, så jag sa, att om du körde mig hem så får du bilen. Och så tog...

Av Gudrun Lindvall - Torsdag 18 april 22:15

Tänk att det ska vara så svårt att skilja på Tack vare och På grund av. Man hör ofta att folk säger fel, men den grövsta felsägningen stod nog Kristoffer Lundström i TV:s Kulturnyheterna för i samband med att Notre Dame brann. Han sa att branden trol...

Av Gudrun Lindvall - Lördag 13 april 10:27

Vi har tillbringat några härliga dagar på Västkusten, närmare bestämt på Bohus Malmön, en av många semesterparadis, där det så här års är tämligen lugnt. Minst sagt. Västkusten håller nämligen på att avfolkas alla andra tider på året än sommaren. Det...

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 3 april 18:23


                      Förra året tog jag lite kvistar från svarta vinbär hos en granne. Säkert gamla sorter. Nu har dom stått i krukor utomhus med halm runt sig under vintern och dom lever! Och sitter fast, så dom har fått rötter. Men det här är in...

Av Gudrun Lindvall - Lördag 9 mars 09:27


Det här är Kurris.     Han är oerhört förtjust i sin husse. Men härom natten var han mer än måttligt kärleksfull... Jag vaknade av att Kurris kom in genom kattluckan och mycket tydligt talade om att han hade tagit med ett byte. Eftersom vi h...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se