Direktlänk till inlägg 20 mars 2011

Mälarhamnen - viktig förr

Av Gudrun Lindvall - 20 mars 2011 17:09

            


          


Många hamnar, som förr var viktiga för leverans av varor, har idag helt förlorat betydelsen. Förr var båt ett snabbt kommunikationsmedel – inte nu längre med motorvägar och flygplan. Vägar har ersatt vatten. Förr förenade vatten – nu skiljer det. Många hamnar, som vi idag ser som pyttehamnar, var förr riktiga metropoler.

En sån hamn var Mälarhamnen i Södertälje. Om man betänker att det tog dagar att ta sig vägledes de 3,5 milen mellan Stockholm och Södertälje, men bara timmar med ångbåten så inser man betydelsen.  Det påstås att en av farlederna mellan Stockholms slott och Gripsholm i Mariefred gick den här vägen. Först båt till Mälarhamnen, sedan landvägen över Enhörnalandet och så Sundsörsviken till Mariefred med båt.


                          

Mälarhamnen låg där kanalen då som nu börjar eller slutar – vilket man nu vill. Förr låg slussen här. Idag finns Astras nya huvudkontor vid stranden och någon enstaka  turistbåt är väl allt som kan kallas båttrafik.


            


            


Förr förband Storgatan Mälarhamnen med torget och centrum av staden. Idag känns Mälarhamnen på nåt sätt avlägsen. Den nya stora bron, som går en bit uppe i luften, skär av och bebyggelsen bortom hör på något vis inte till centrum längre.

Men förr var här liv och rörelse. Kaféer och restauranger för alla resande – dom som skulle idka badortsliv och kom till den lilla staden för den rena luftens och det hälsosamma vattnets skull. Det är tack vare dom som det finns så många vykort från staden under förrförra seklet och fram för allt början av det förra. Man ville ju berätta att man hade råd att ta igen sig på badorten. Bodde man på Stadshotellet var det riktigt fint – lite billigare på Badhotellet.

        

               


Idag idkas inget badortsliv i Tälje. Men tiden förändras inte mycket. Idag åker vi på Spa och hälsohem, låter oss packas in i lera och stressar av – nu som då.


             

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Söndag 21 juli 09:58


                           Är det här den ligger - skatten? Har aldrig sett regnbågen gå ner i marken förr. Jag grävde inte.....   ...

Ros

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 3 juli 11:49


Jag hittade en fin rosbuske på en av våra plantskolor - riktigt frodig i sin kruka. Men den stod som en Rosa helenae Lykkefund och det hade personalen insett att det var fel, så den stod X-ad och ?. Jag köpte den lite nerprutad och väntade med spänni...

Av Gudrun Lindvall - Fredag 28 juni 00:09

Hade ordet fuga i ett korsord häromdagen och slog på Wikipedia. Det blev jag inte mycket klokare av....   Fuga, (latin fuga, 'flykt'), är den musikteoretiska termen för en polyfon, kontrapunktisk, imitativ kompositionsform, utvecklad genom att ri...

Av Gudrun Lindvall - Lördag 8 juni 21:57


  Vi har en invasion av tistelfjärilar i år. Dom föds inte här, utan kommer flyttandes från Nordafrika och förs hit med varma vindar. Tistelfjärilen överlever inte den svenska vintern. Den klarar faktiskt inte ens av vintern i Sydeuropa. Arten är e...

Av Gudrun Lindvall - Lördag 1 juni 17:23

Jag har ruvande göktyta i en holk. Det är kul!    Göktytan är en mycket speciell fågel. Inte så vanlig. Man ser den sällan, men hör den, eftersom stämman är ljudlig och lätet speciellt. Den säger tyt, tyt, tyt. Inte direkt en vacker sång, men för...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se