Direktlänk till inlägg 22 mars 2011

Stendörren

Av Gudrun Lindvall - 22 mars 2011 21:02

            


Idag har en god vän och jag mött våren i Stendörrens naturreservat norr om Nyköping. Isen låg kvar i vikarna, men en bit ut fanns öppet vatten, som vidgades hela tiden i den första vårvärmen. 

Stendörren är en mycket frekvent besökt skärgårdsreservat under sommaren med massor av badklippor och fina vikar för båtentusiaster. Så här kan det se ut:


         


Men så här års kan man njuta av stillheten ensam. Vi var på jakt efter de första flyttfåglarna och blev bönhörda över hövan. Knipor låg och knirpade på vattnet mellan småskären vid iskanten, vackra storskrakar konkurrerade om de få honorna och viggarna såg bara stiliga ut. Tofsmesen sjöng i talltoppen.

En av dagens höjdpunkter var två hanar och en hona av salskrake - riktiga små juveler. Få andfåglar är så vackra - rent vita med grafiskt svarta tecken. Honan har ett mjukt brunt huvud med en stor vit kindfläck. 

Medan vi satt i lä och fikade på klipporna spanade vi efter havsörn. Skulle vi få se den? Jodå, rätt som det var lyften gräsänderna och över skogen på ön utanför sundet kom en mörk ung havsörn glidande, bred och fransig i vingarna. Den låg och gled i luften innan den försvann utåt Ringsö. Nöjda!

Men det kom en till över ön - en gammal fågel med vit stjärt. Solen glänste i fjäderdräkten. Så återkom den unga och gick ner och drog över sundet där vi satt. I kikaren såg vi till och med ögat!

Vilken upplevelse! Vilken härlig start på våren! 


           


Bilden på salskrakarna har jag lånat från Länsstyrelsen i Västra Götalands läns hemsida. Honans vita kind kommer inte riktigt till sin rätt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Söndag 21 juli 09:58


                           Är det här den ligger - skatten? Har aldrig sett regnbågen gå ner i marken förr. Jag grävde inte.....   ...

Ros

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 3 juli 11:49


Jag hittade en fin rosbuske på en av våra plantskolor - riktigt frodig i sin kruka. Men den stod som en Rosa helenae Lykkefund och det hade personalen insett att det var fel, så den stod X-ad och ?. Jag köpte den lite nerprutad och väntade med spänni...

Av Gudrun Lindvall - Fredag 28 juni 00:09

Hade ordet fuga i ett korsord häromdagen och slog på Wikipedia. Det blev jag inte mycket klokare av....   Fuga, (latin fuga, 'flykt'), är den musikteoretiska termen för en polyfon, kontrapunktisk, imitativ kompositionsform, utvecklad genom att ri...

Av Gudrun Lindvall - Lördag 8 juni 21:57


  Vi har en invasion av tistelfjärilar i år. Dom föds inte här, utan kommer flyttandes från Nordafrika och förs hit med varma vindar. Tistelfjärilen överlever inte den svenska vintern. Den klarar faktiskt inte ens av vintern i Sydeuropa. Arten är e...

Av Gudrun Lindvall - Lördag 1 juni 17:23

Jag har ruvande göktyta i en holk. Det är kul!    Göktytan är en mycket speciell fågel. Inte så vanlig. Man ser den sällan, men hör den, eftersom stämman är ljudlig och lätet speciellt. Den säger tyt, tyt, tyt. Inte direkt en vacker sång, men för...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se