Alla inlägg den 17 mars 2011

Av Gudrun Lindvall - 17 mars 2011 08:48

             


Idag blir det några vykort från Södertälje kanal - den gamla lilla vindlande, som byggdes om i början av förra seklet. Den gamla smala och vindlande räckte för den tidens farkoster. Här ovan syns inloppet från Maren. Idag syns inloppet som en liten rännil bakom Hebbevillan. På bilden nedan ser man samma inlopp från andra hållet ut mot den lilla sjön Maren, en Östersjövik.


             


Kanalen låg i Östersjönivå och slussen låg vid inloppet vid Mälaren. När man byggde om kanalen gjorde man tvärt om - kanalen fick den lite högre Mälarnivån och slussen lades vid Östersjöutloppet. Smartare.

Då den gamla kanalen fanns förbands staden östra och västra delar av en bro i Stortorgets förlängning. Det var en svängbro. 


          

Rester av den gamla bron finns kvar som fundament. Man ser att kanalen var träskodd - kanterna hölls på plats av ett tätt palissadträverk.

Visst gjorde kanalen och promenadvägarna utmed den Södertälje till en idyll under badortsepoken och många flanörer gav förutsättningar för små kaféer utmed stränderna. 

Idag har inte Södertälje kanal mysfaktorn kvar på samma sätt som då. Den är en modern och mycket nyttjad farled i tiden. Göta kanal och Hjälmare kanal förlorade sin betydelse som transportleder och byggdes aldrig om - där finns mysfaktorn kvar. 

Men Södertälje kanal dominerar stadsbilden än idag på nåt sätt. Att se stora fartyg liksom mitt i skogen - det ser ut så - är fascinerande och jag måste säga att jag saknar diket och aktiviteterna runt det - "utlokaliserad" som jag är i västra Sörmland. 

Det går att klicka på bilderna för att se dom större.

Ett litet kul obs! Kolla på texten på översta vykortet. Det står Götakanal, Södertälje på det - så fel det kunde bli även då. 


            

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards