Alla inlägg den 18 mars 2011

Av Gudrun Lindvall - 18 mars 2011 16:14

         

        foto Anette Nantell  


I skenet av kärnkraftsolyckan i Japan…

Jag vill bli självförsörjande på el. Det är fullt möjligt. Vi har stora södervända ladugårdstak – perfekta för solpaneler. Men förutsättningarna för att kunna dra ett strå till stacken med tanke på klimatförändringen och diskussionen hur vi ska få förnybar el finns inte i Sverige.

Det gör det i Tyskland. Där installeras solpaneler som aldrig förr. Där får man sälja sitt elöverskott till ett högt fast pris direkt till nätet – installationskostnaden tar man och det betalar sig ju på relativt kort sikt. Känslan av att dra sitt strå till stacken gör kanske att man köper solpaneler istället för en ny soffa eller annat, som man aldrig kräver avkastning på. Man kan tala om en folkrörelse – folk har solpaneler på tak och balkonger.

Men i Sverige ligger vi efter… Det är till och med så illa så att det kan vara svårt att få tag på solpaneler här – marknaderna på kontinenten tar det som produceras och eftersom man i Sverige inte får leverera överskottsel så ser man ingen potential här. Här kan man – i vissa fall – få koppla in sin solpanel på nätet och leverera el – men utan att få betalt. Den regeringen vi har har visat sig helt ointresserad av att skapa samma regler som i Tyskland och stoppar därmed både installation av solpaneler och en svensk produktion. 

Varför vill den regeringen vi har inte skapa förutsättningar för privata initiativ? Varför får vi inte i Sverige som i andra länder möjlighet att både köpa och sälja el via elnätet? Är det för att de stora elproducenterna med kärnkraftverk och vattenkraft inte vill ha konkurrens av en massa småfolk? Är det ett sätt att värna Vattenfall?

Att klimatförändringarna måste hejdas är väl alla ense om och att ett annat sätt än dagens att producera energi likaså. TV-bilderna från Japan visar hur farlig kärnkraften är – ett långvarigt elavbrott och det går åt pipsvängen.

I Tyskland får man ca 4 kr per levererad kilowatt-timme. Jag tror att många i Sverige skulle börja fundera på egen elproduktion även om bara en nettomätning – dvs dagspriset – skulle vara möjligt att få för den överskottsel man producerar. Bilden ovan kommer från en by utanför Järna, där man gör egen el. Man tar den initiala kostnaden och räknar med att ha anläggningen betald på 10 år – elpriset är ju så högt.

Det vore jättekul att  vara självförsörjande på el!


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards