Direktlänk till inlägg 10 mars 2012

Tumlare

Av Gudrun Lindvall - 10 mars 2012 12:34

      


Gårdagens bild föreställer en död tumlare, som någon ätit späcket ifrån. Vem som fått ett skrovmål vet jag inte. Här kommer lite fakta om tumlare.


Tumlaren är en liten tandval, bara ca 1,5 meter som vuxen och med en vikt mellan 50 och 75 kilo. Den är alltså släkt med delfiner, men saknar de andra delfinernas karaktäristiska nos och den hoppar inte heller som de. Den andas luft varannan minut och kan dyka ned till mer än 240 meters djup. Tumlaren jagar ensam och lokaliserar födan med hjälp av synen och sitt ekolod. Den äter mest fetare fisk som sill och skarpsill, men även småtorsk. De föredrar fiskar i storleksordningen 20-25 cm och måste få i sig mellan 5-10 % av sin egen kroppsvikt varje dag. Detta gör att de är känsliga för minskningar i bytesdjurens populationer.


I svenska vatten kan man se tumlare året runt i Skagerack, Kattegatt och Östersjön, men den är skygg och svårt att se, dessutom blir den allt sällsyntare. Populationen i Skagerrak, Kattegatt och Öresund beräknades 2002 till ca 36 000 djur och den i Östersjön bara är ca 1 000 djur. Tumlaren är upptagen som sårbar både i den svenska rödlistan och i IUCNs globala rödlista för djur. IUCN är den Internationella Naturvårdsunionen.



                       

 

Tumlaren lever ofta i små grupper om 1-3 individer, ofta mor och kalv. På platser där det finns gott om föda kan man ibland se små flockar. En tumlarhona blir könsmogen vid tre till fyra års ålder och får en kalv varje eller vartannat år, vanligen i juni eller juli. Kalven diar i 8-12 månader. En tumlarhona får tre eller fyra kalvar under sitt liv, men förlorar ofta sina två första kalvar redan under digivningsperioden. Det betyder att arten är sårbar för störning eftersom reproduktionstakten är så låg - ca 4 % per år.


Tumlaren jagades fram till slutet av 1800-talet och under första och andra världskrigen. Då decimerades sannolikt antalet tumlare i svenska vatten mycket kraftigt. 1973 fridlystes arten i Sverige, men trots det har beståndet inte återhämtat sig.


Det som hotar tumlaren idag och hindrar den från att återhämta sig är huvudsakligen fisket. De nät som fiskare använde förr var gjorda av tjockare trådar av naturmaterial. Dagens tunna nylonnät är svårare för tumlaren att upptäcka med syn eller sonar. Eftersom tumlare letar föda längs bottnen så fastnar den ofta i garn för bottenlevande fisk, till exempel torsk, och drunknar. De fastnar även i drivgarn, som är förbjudna i större delen av världen just för att småvalar och havsfåglar lätt fastnar i dem. År 2008 förbjöds denna typ av långa drivgarn i Östersjön, men fortfarande flyter sk. spöknät i havet och skördar liv.


                                  


I Danmark har man försökt uppskatta bifångsterna. Bara inom det danska nordsjöfisket drunknar årligen mellan fyra och sjutusen tumlare. Sverige har inte gjort motsvarande undersökning, men det finns inget som tyder på att svenska nät skulle drabba tumlarna i mindre omfattning. På sikt hotas hela artens existens. De tumlare som fastnar i nät är ofta mellan ett och två år gamla. De har då just börjat lämna sin mamma och simma runt på egen hand. Detta visar att erfarenhet spelar en viss roll för att tumlaren ska undgå att fastna i fiskeredskap.


                                           


Tumlarens reproduktionshastighet är alltså bara 4 % per år.  Under 1995 uppskattade man att 2,9 % av populationen i ett undersökningsområde på den svenska västkusten dog i enbart torsk- och blekegarn.

Man tror även att den ökade båttrafiken i svenska vatten kan störa tumlaren. Tumlare är mycket skygga och den ökade användningen av fritidsbåtar kan göra att valarna har svårt att hitta skyddade platser där de får vara ifred med sina kalvar. Man tror att bullret från båtarna stör tumlarens ekolod. Dessutom finns tumlaren högst upp i näringskedjan och får därför i sig mycket miljögifter, tex PCB, som kan leda till lägre fertilitet. Med andra ord ser framtiden för tumlare tämligen dyster ut.


 Vi människor gör det inte lätt för våra kusters enda inhemska valart.







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards