Direktlänk till inlägg 20 mars 2012

Solander

Av Gudrun Lindvall - 20 mars 2012 18:00

En av Linnés lärjungar hette Daniel Solander. Han var som många studenter på den tiden prästson. Fadern hette Carl Solander och var prost och kyrkoherde i Piteå, där Daniel föddes år 1733, närmare bestämt i Öjebyn, där det numer finns en park med hans namn.


                                                


Daniel kom till Uppsala år 1750 och blev en av Linnés favoriter. Det fanns till och med ett rykte att han skulle vara son till Linné, eftersom denne hade vistats i det solanderska hemmet på sin Lapplandsresa – ungefär vid tiden för Daniels tillblivelse. Linné förnekade detta energiskt, men faktum kvarstår att Daniel bodde hemma hos Linné periodvis.

Daniel Solander sågs av Linné som den självklara påläggskalven, men också som den framtida mågen. Tycke hade nämligen uppstått mellan Daniel och Linnés äldsta dotter Lisa-Stina. Men så blev det inte, faktiskt beroende på Linné själv. Han fick nämligen en förfrågan från England om en duktig student, som kunde lära engelsmännen Linnés sexualsystem – och Linné skickade Solander, som anlände dit år 1760. Korrespondensen mellan Linné och Solander var till en början intensiv och varm, som väntat, och Daniel skickade hälsningar till Lisa-Stina. Han åkte till Kanarieöarna och återvände därefter till London. Linné ville ha hem honom igen. Men mycket talade emot det för Solander. Han åtnjöt stort anseende i England och var invald som ledamot i Vetenskapssocieteten i London – motsvarande Vetenskapsakademien i Stockholm. Dessutom hade Lisa-Stina tröttnat på att vänta och gift sig med en annan år 1764. Daniel Solander gifte sig aldrig.

Så Solander blev kvar i England till Linnés stora besvikelse. Men det skulle komma mer....

1700-talet var de stora sjöresornas tid och Solander var med. Vem har inte hört talas om James Cook och hans resor över Stilla Havet och utforskandet av Australien?

James Cook var relativt ung – 40 år – och okänd när han fick Royal Society förtroende att bli kapten på barken HMB Endeavour med destination Tahiti och Terra Australis, kontinenten som man trodde fanns som motvikt till den kända världen. Resan startade 1768 och man kom tillbaka 1771. Det här var den första stora resan Cook gjorde och den ska jag berätta mer om en annan dag.


             

Från vänster Solander, Banks, Cook och några medlemmar till från expeditionen.


En av finansiärerna och den som var boss för naturalieinsamlingen var Joseph Bank, vetenskapsman och botanist. Han var 10 år yngre än Solander, men Solander blev ändå hans assistent. Adelsmannen Banks var en mycket intresserad botanist. Tillsammans med Banks samlade Solander in 30.000 växter, representerande 3.607 olika arter varav 110 växtsläkten. Hela 1.400 arter var helt nya för vetenskapen. Det här var första gången som eucalyptus, acacia och mimosa beskrevs. Daniel Solander var faktiskt den första svensk att sätta foten i Australien.

Linné var naturligtvis oerhört intresserad av det insamlade materialet från Stilla Havet och här kom nästa besvikelse. Allt material gick till Joseph Banks och England. Linné fick ingenting, trots flera förfrågningar. Den tidigare så frekventa brevväxlingen upphörde så småningom mellan Solander och Linné. 

Solander kom att bli mer berömd utomlands än i Sverige. Han betraktas som Stilla Havs-botanikens fader och det finns statyer och monument av honom på Nya Zeeland och Australien. År 1782 dog han i London, endast 49 år gammal. Lärofadern Linné dog år 1778.

Linné uppkallade växtsläktet Solandra inom familjen Solanaceae efter Solander.


 

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards