Alla inlägg under april 2012

Av Gudrun Lindvall - 4 april 2012 10:14

Snart är det påsk igen och dags för ditt aktiva val som konsument. Jag tänker på hönsen.

Det finns ingen råvara som sjunkit så mycket i pris under de senaste 50 åren som ägget. Egentligen är detta lilla kraftpaket en superråvara. Den innehåller precis det vi behöver - proein och fett. Inga kolhydrater. Snabbt och enkelt lagas en äggmåltid, oavsett om man kokar, steker eller gör omelett.

Hur kan det då komma sig att priset rasat så på detta lilla under? Jo, man har försämrat livet för den som levererar varan - hönan. Från att förr varit var mans egendom - fodersnål och enkel att ha - blev hönan industrialiserad. Det började så här:


                    


Sen blev det så här:


                      


Burar där hönan hade ett utrymme som en A 4 att röra sig på. Så här har fortfarande flera 10-tals tusen höns det i Sverige, trots ett förbud. Det kallas dispens. Andra höns sitter fängslade i vad som kallas inredda burar - lite mer utrymme och en liten sittpinne och ett litet sandbad. Inte alls så mycket bättre. 

Så här ska det se ut:


                  


Möjlighet att gå ut och äta det som ger en knallgul gula naturligt - gräs. Att sprätta, flaxa med vingarna, sandbada och njuta av solen får endast ett litet antal höns i Sverige - de som dragit vinstlotten och hamnat hos en producent av ekologiska ägg. 

Du kan göra skillnad - köp bara ekologiska ägg till påsk!!! Nog har du väl råd att ge fler höns ett värdigt hönsliv? Det kostar ju så lite....

Glad påsk.


                                 

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards