Alla inlägg den 25 juni 2013

Av Gudrun Lindvall - 25 juni 2013 18:22

Nu har vi hittat en kakelugnsmakare, som verkar pålitlig och med ett överkomligt pris, så i höst blir vi med en kakelugn till. Den här ska stå i den del av köket där matbordet finns, på andra sidan om muren till köksspisen. Det har stått en rund en där förut, men den tog dom bort. En del modenycker förstår man sig inte på. Efter andra världskriget försvann många kakelugnar, spröjsade fönster och spegeldörrar. Sorgligt.

Men nu ska det bli en ny ugn på platsen där det stått en tidigare.

Vi gjorde precis samma sak i huset i Enhörna. Även där hade en rund kakelugn rivits bort och det enda som fanns kvar var märkena i golvet. Vi hade en Wasaugn i stora rummet och så behövde vi nya brännstenar till den, dom gamla hade spruckit. Nu var det så att Wasaugnens reservdelar köpte man på Långholmen i Stockholm, hos kakelugnsmakaren där. Så vi for dit - och kom in i något som nästan var ett museum med massor av monterade gamla kakelugnar och sådana som bara låg utlagda. Helt fantastiskt! Där hittade vi en liten rund med ett underbart krön, ljust gul och perfekt för vårt hus. Så här såg den ut:


                               

Den ser lite tvåfärgad ut på bilden, men den var ljust gul. Kolla krönet!! Vi föll som furor och köpte den inklusive uppsättning, inte billigt men värt vartenda öre. Dessutom var det oerhört intressant att se den monteras.

Den stod bakom spisen, precis som den vi ska sätta upp nu kommer att göra, på andra sidan muren och mynnandes i samma skorsten.


                          

Nu ser vi fram emot frukostar i brasans sken så småningom - det blir härligt. Den nya, som vi får här, kommer att vara vitare än den vi hade i Enhörna och inte ha ett så ståtligt krön, men den kommer att bli fiiin. Den finns på gårdagens blogg, utlagd. Vi hittade den på annons - den hade visat sig vara för kort för huset den skulle sättas upp i. Nu har den legat i lådor i fem år, så nu är det på tiden att den sätts upp. Ska bli riktigt kul!!





Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards