Alla inlägg den 25 augusti 2013

Av Gudrun Lindvall - 25 augusti 2013 08:31

                       

Tänk, vad många kvinnor genom historien som väntat på denna syn - hemvändarna. Precis så här kunde det sett ut för drygt 1000 år sedan under vikingatiden. Förebilden till just det här skeppet - Osebergsskeppet - seglade dock aldrig. Det byggdes i början av 800-talet som gravskepp åt en kvinna - vem hon var vet man inte riktigt, kanske drottning Åsa, Harald Hårfagres farmor. Eller möjligen en prästinna, som tjänat Freja, sexualitetens och fruktbarhetens gudinna. Två kvinnor fanns i den mycket välutrustade graven, som hittades i början av 1900-talet och nu finns på museum i Oslo. Två kvinnor, en yngre och en äldre. Man har spekulerat om utifall graven är åt den yngre och den äldre är en trälinna, som fick följa med på färden till nästa värld.

Under vikingatiden - ca år 800-1100 - gav man sig av i dessa förhållandevis låga båtar över havet, norrman och danskar till de brittiska öarna och Frankrike, svenskarna mest österut ända till Svarta havet. Och segla gick inte alltid - man rodde... Det vill säga slavarna rodde. En del for för att röva, andra för att handla fredligt. 


                     


Idag kan man "turistro" skeppet Saga Oseberg. Hon finns i Norge. Vilket slit! Skeppet kunde alltså inte ha längre till vattnet än att man kunde ro det, i alla fall genom hålen. Inte underligt att många aldrig kom hem, utan förliste på havet. Under tofterna fanns mycket utrymme för varor av många slag, även slavar. Det här var en grym tid, laglös. Handeln med varor var omfattande, vilket gravarna visat. Varor från när och fjärran bytte ägare på handelsplatserna. Om detta och mycket mer kan man läsa i Agneta Arnesson Westerdahl bok Sagas krönika. 

Bilderna här är kul, tycker jag, för dom visar en tid, som inte kunde dokumenteras så här. Siluetten på bilden ovan och roddarens glasögon visar dock att det är nutid, men bilden under är som det kunde sett ut. Skeppet är i detalj likt förlagan, även i den utskurna utsmyckningen. 


                      

Nästa bild är kontrasternas bild. Nutid och forntid:


                 


Den visar även hur man bodde på skeppen -  man tältade skeppen. Jag förmodar att man använde seglen och kanske inte täckte riktigt så stor yta som på bilden. 

Det är som bekant "inne" med vikingatid och medeltid med veckor och festivaler, även med vikingaskepp. Men det är ingen tid jag skulle vilja leva i - framför allt inte som kvinna. Hårt, brutalt, instängt. 

Men skeppen är otroligt vackra.




Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards