Alla inlägg den 16 mars 2014

Av Gudrun Lindvall - 16 mars 2014 09:02

Det finns en fantastisk liten film på FB - tyvärr lyckas jag inte lägga in den här, men ska försöka igen. Den filmen berättar om vad som hände när man introducerade varg i Yellowstones nationalpark. Man kan visa att vargen till och med ändrat flodens lopp. Så här har det gått till:

Vargen jagar sikahjort och andra gräsätare. Det fick till konsekvens att hjortarna ändrade sitt beteende och slutade att gå ut så långt från skogarna på de öppna slätterna runt floden. Det fick till effekt att det bildades buskskikt på flera ställen där istället. Det gjorde att antalet fåglar ökade markant. Även harar och möss fann nya välkomnande biotoper. Buskarna band flodens stränder och gjorde att allt mindre sediment försvann ut till havs. Så småningom när buskarna vuxit till sig kom bäver, som fällde en del träd. Flodens lopp blev lite långsammare och mer låglänt mark översvämmades. Det ökade antalet fisk och andra vattenlevande organismers livsmiljö förbättrades och de blev fler. Fler nedbrytare i vattnet ökade mängden näringsämnen, som blev kvar och mer vattenväxter fick chansen. Floden började meandra som förr och antalet fåglar som är beroende av just våtmarker ökade. Våtmarker och deras växter och djur är hotade och många många våtmarker har dikats ut och försvunnit världen över.

Så slutsatsen är att introduktionen av varg påverkade hela ekosystemet och ökar den biologiska mångfalden rejält - ofta på ett inte förutsett sätt. Visst är det fantastiskt!

    


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards