Direktlänk till inlägg 13 januari 2015

Kvarnar i Stockholm

Av Gudrun Lindvall - 13 januari 2015 11:10


Vindkraft är inget nytt för Sverige. Kvarnar var förr en vanlig syn, till och med i Stockholm. Där utnyttjades verkligen bergen, se nedan bild från tidigt 1700-tal.


 


Jag hittade en kul karta, som visar väderkvarnar i Stockholm på 1860-talet. Ett 80-tal kvarnar fanns, ofta i vad vi i dag tycker mitt i stan. Och alla hade namn.


 


Kartan väckte nyfikenhet och mycket fanns att hämta på nätet. Man får veta att den första avbildningen av kvarn i Stockholm är på en målning från 1535. Flest kvarnar fanns under 16- och 1700-talen, men även under 1800-talet fanns många kvar. När ångkraften kom revs de allra flesta. Nu finns bara någon enstaka kvar, till exempel oljekvarnen på Waldemarsudde.

Kvarnarna var av olika slag och med skilda uppgifter. Det vi tänker på idag är väl kvarnar, som mal säd, men en del kallades oljekvarnar eller stampar och malde frön för att på så sätt pressa ut olja. En del pressade hampa till rep och en del drev sågverk. Att Stockholms höjder var utmärkta för kvarnar med fri tillgång till vind gjorde säkert många lägen alldeles perfekta. Nedan kvarnen Lilla Munkan på Kungsholmen, bild från 1725.


   


Kvarnarna såg olika ut. Kvarnar fram till mitten av 1700-talet kallas stolpkvarnar och ser ut som den ovan.

Den ser lite vinglig ut och var säkert det. Hela kvarnen kunde rotera för att maximera vinden, men redan Leornardo da Vinci funderade på kvarnars utformning och hade redan i slutet av 1400-talet en ritning på en, där bara övre toppen med kvarnvingarna snurrar. Det gjorde kvarnen stabilare och säkert mycket trevligare att arbeta i. Den kom till så småningom – på 1700-talet i Holland. Snacka om att vara före sin tid. Kvarntypen kallas i Sverige för holländskan. Själva kupolen är vridbar. Den första holländskan i Stockholm var Skeppsholmskvarnen, som stod klar 1766, men redan tidigare fanns den i Skåne. De flesta kvarnar som finns kvar idag är av denna typ. På den här bilden med Rinkeby kvarnar ses båda typerna:


 


Många har väl säkert hört ordspråket: inte sen Eldkvarn brann. I alla fall vi lite äldre och från Stockholmstrakten. Eldkvarn var dock en ångkvarn, byggd 1805, stor och med tillhörande bageri. Man gjorde bland annat skeppsskorpor. Den låg där stadshuset ligger idag och brann den 31 oktober år 1878, en oerhört explosiv brand på grund av allt mjödamm, synlig inte bara över Stockholm, utan långväga.

Dagen efter banden skrev en tidning;

Ett utomordentligt storartat, fastän hemskt skådespel, erbjöds huvudstaden i går eftermiddag, vid och efter mörkrets inbrott, då den å Kungsholmen belägna Eldkvarnen med sina väldiga upplag av säd och mjöl härjades av en brand, vartill man dess bättre hos oss ej ofta får se ett motstycke. I anseende till brandens häftiga utbrott och eldens raska kringgripande upplystes hela huvudstaden och dess närmaste omgivningar som genom ett trollslag. På Djurgården tycktes det som ett ofantligt elektriskt ljus skulle kastat ett mäktigt strålknippe åt detta håll, och vattnet mellan Djurgården och Skeppsholmen var redan då eldfärgat. Ofantliga människoskaror voro på benen. Norrbro, Vasabron och gångbanan voro till trängsel fyllda av åskådare, bland vilka de mest varierande rykten gingo om brandens uppkomst och de otroligaste historier uppdukades.


 


Eldkvarnen kunde användas även efter branden, men 1910 revs den och sedan kan man väl säga att Stockholms tid som kvarnstad var slut. 

Slutar med en bild på kvarnen Fatburan på Söder, ungefär där södra station ligger idag och som verkligen visar när land mötte stad.

                     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards