Direktlänk till inlägg 25 augusti 2015

Bredband - när då????

Av Gudrun Lindvall - 25 augusti 2015 08:32

Vi bor på landsbygden och fick ADSL med rätt ok hastighet för nät för några år sedan. Men det satt hårt åt. Så här var det:

en dag upptäckte vi att det drogs bredband/fiber vid vägen precis vid vår tomtgräns. Hurra! tänkte vi och började kolla om det gick att ansluta. Då hade vi nät via modem med en skitdålig hastighet - totaltkass!! Nu visade det sig att vi inte skulle kunna ansluta till det bredband som lades ner och ingen annan i bydgen heller. I ett fall gick man till och med in på tomten till en granne, men han fick inte heller koppla på. 

I alla fall: vi ringde lokaltidningen, fick till en artikel och några dagar senare hörde Telia av sig och meddelade att man skulle installera ADSL i bygden för de som bor nära telestationen, vilket vi gör. Tack!! sa vi.

Det här har fungerat bra, men.........

nu vill Telia avveckla kopparnätet på landsbygden och enligt uppgift (hoppas den är fel) så kan man få så kort tid på sig som 6 månader att försöka få nåt annat. Helt omöjligt i en gles landsbygdsända. Här är ingen intresserad av att sättta upp master, något vi velat ha länge, eftersom vår mobilteckning är under alla kritik. Dessutom håller inte mobilt bredband vad man kräver idag, inte heller det Telia då erbjuder när man avvecklar kopparnätet. Och att gräva ner bredband gör man inte på en kafferast.

Så...

nu har vi startat arbetet för att få bredband här i bygden. Och då är bestämmelserna följande:

1. För att kunna söka de statliga bidrag på 60 %, som länsstyrelsen ger och som är en ekonomisk förutsättning för att få råd med det, måste 75 % av de fastboende vilja ansluta sig. Och det är inte så lätt i en gammal bygd där det bor folk som inte har data (obs inte dator, man säger data) och inte heller vill ha det. Eller säger att dom åker in på banken och betalar räkningar som dom alltid gjort. Eller hoppas på en ny billigare teknik i framtiden. Eller skiter i om fastigheten förlorar i värde, för den dagen är dom ändå döda.

Det här innebär att några få kan stoppa för betydigt fler och vilka spänningar kommer inte det att skapa i byn? Man får inte räkna med fritidsboende, som givetvis får vara med när det väl grävs och då kommer att minska kostnaden per hushåll, men i ansökan "finns" dom inte, vilket är synd eftersom många är yngre, kan tänka sig att flytta hit om man kan jobba härifrån via bra uppkoppling och alltså är en del av framtiden för landsbygden. 

2. Om man nu får med sig 75 % så ska man bilda en ekonomisk förening, som helst ska innehålla folk med ekonomisk kunskap samt teknisk do. För sen ska man nämligen poängsättas på en av länsstyrelsen uppsatt poängberäkning. Om man får ihop tillräckligt antal poäng ska länsstyrelsen sedan bedöma om man kan anses vara tillräckligt många och strategiskt intressanta för att komma ifråga för bidragen. Bedöma om man duger...

VA FAN???????

3. Sen ska man upphandla grävandet med minst 3 intressenter, eftersom Lagen om offentlig upphandling gäller. Då gäller det att göra upphandlingsunderlag, kunna tekniskt bedöma anbuden, göra upphandling osv osv osv. Sen ska vi äga, förvalta och underhålla vår fiber. 


Jag känner mig så kränkt, vilket jag aldrig brukar göra. För mig handlar bredband/fiber om möjlighet att kunna fungera i dagens samhälle - betala räkningar, beställa biljetter, hålla mig informerad, ha hemsida mm. Det handlar också i högsta grad om min livskvalité och om jag kan bo kvar på landsbygden. 

Och så sitter jag i händerna på en massa andra och på en skitknölig byråkrati, som kräver att vi lägger ner ett enormt ideellt arbete. Och så vet vi ändå inte om vi kan få bidragen! 

Hela systemet är verkligen asdåligt och den borgerliga regeringens totala fadäs och misslyckande. Man har fallit i marknadsfällan, eftersom det anses att marknadens aktörer ska bygga denna absolut nödvändiga samhällstjänst, som ALLA behöver i framtiden. INGEN marknadsaktör är intresserad av landsbygden - INGEN! Vi är inte lönsamma, så enkelt är det. I mitt landskap Södermanland har 6 % av landsbygden tillgång till fiber. 94 % saknar alltså!!! En del har ADSL, några har mobilt bredband via mast (dom nöjer sig med 5 Mbit/sek). Och nu sitter vi och jobbar i bygderna med det som kallas Byafiber i socknarna runt om i hela Sverige och lägger ner ett hästjobb för att få grannen att inse att även hans fastighet behöver ha fiber. Dessutom har olika länsstyrelser olika bestämmelser. Hos oss har man hårdare krav - FÖR ATT PENGARNA SKA RÄCKA LÄNGRE. Vaddå??? Blir det mer fiber nedgrävt för att det tar en massa år innan vi får del av bidragen??? I Östergötland gör man tvärt om - man försöker få igång det hela så snabbt som möjligt och har därför lägre krav än i Södermanland, där man för övrigt tidigare krävde 50 % anslutna i bygden, men nu har man ändrat till 75 %. 50 % är nämligen inte alls omöjligt - vi har 61 % intresserade idag, men 75 % är betydligt svårare. 75 % gäller om man är under 200 hushåll, vilket vi är, men över 200 hushåll krävs 50 %. Hur rättvist är det?

Förutom att jag anser att fiber borde jämställas med elnät och telefoni, där staten en gång i tiden stod för infrastrukturen, anser jag att bestämmelserna måste göra det lätt och möjligt att komma till skott med fiber på landsbygden, annars dör den, får då kan vi inte bo kvar och vem köper ett hus i framtiden utan bra och snabb uppkoppling? 

Ursäkta upprördheten, men jag blir heligt förbannad på hela skiten! Jag vill ha fiber - SNART. Ambitionen för riket är att 90 % ska ha uppkoppling med 100 Mbit/s år 2020. Ska det bara vara städer och tätorter? Ska vi på landsbygden ställas utanför det framtida samhället? Jag bara frågar..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 1 feb 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Med Ovido kan du skapa egna quiz - Ett smart sätt att träna glosor