Direktlänk till inlägg 18 oktober 2016

Fint äpple

Av Gudrun Lindvall - 18 oktober 2016 15:05

                       

                         

Vi har många äppelsorter på tomten och alla träd fick vi sortnamnet på när vi kom hit, utom ett - det äpplet jag alltid ansett som det bästa. Det är vackert, gott och håller länge. 

Under alla år har vi sagt att vi skulle åka till Julita under äppeldagarna för att få det bestämt och i år blev det äntligen av. Kön framför pomologerna var lång, men det visade sig värt att vänta. Vi fick ett namn på äpplet, Södermanlandsäpple heter det. Pomologerna var förtjusta - ett tyvärr rätt sällsynt äpple.

Man kan läsa i "äppelbibeln" Våra äpplesorter av Anton Nilsson att moderträdet fanns på Åkerö gods, inte långt ifrån där vi bor, redan på 1860-talet och att trädet då var 100-årigt med en stam med en diameter på ca 75 cm. Man vet inte härkomsten, möjligen kan det ha holländska anor eller så har det uppkommit i Sörmland. Det har kallats Åkerö smultronäpple och Claestorps oljeäpple, men så småningom valdes namnet Södermanlandsäpple, något andefattigt namn enligt mig. Annan frukt från lansdskapet har fått namn efter de stora godsen, som Åkerö, Sävstaholm, Sparreholm och Hörningsholm. Claestorp hade varit bättre.

Nåväl, äpplet är jättefint med en fin gul bottenfärg och ljusröd rodnad. Medelstort. Smaken är super, lite mitt emellan Sävstaholm och Åkerö. Kanske föräldrarna? Det blir inte löst, utan håller fräschören länge. 

Pomologera var som sagt förtjusta. Äpplet är ju inte så vanligt längre och i ovan nämnda bok kan man läsa, att det finns en del gamla träd kvar i Sörmland. Trädet blir inte så stort och ger rikligt och det är absolut värt att bevara. Vårt är säkert från början av 1900-talet, då det såldes i plantskolor i Mälardalen och norra Östergötland. Jag vet att det finns 2 träd kvar på Claestorp. 

Men nu ska vi sprida det. Man kan ta årskvistar och skicka till Julita, så gör dom små träd åt en för 350 kr. Det ska vi göra och redan har vi i alla fall en bekant, som vill vara med på bevarandearbetet. Intresserad? Hör av dig i så fall. 


                             
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Söndag 18 okt 15:10


                        

Av Gudrun Lindvall - Torsdag 10 sept 09:55

Min farfar Robert var född 1886 i Bergshammars socken strax utanför Nyköping. Hans far var lantarbetare och familjen hamnade så småningom på godset Hagbyberga, där fadern Anders blev fördräng, senare rättare. Robert mor hette Anna Lovisa. Båda föräld...

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 26 aug 17:45

Vi har en smart katt, som heter Kurris. Han är 12 år nu och husses katt. Så här ser han ut:                                                     Kurris är alltså husses katt. Det är husse han hälsar på och gullar med. En gång bar han in en mus...

Av Gudrun Lindvall - Söndag 16 aug 17:56


För några veckor sedan ringde min syster, som bor utanför Nyköping, helt exalterad. Det stod en vit häger i hennes vik! Avundsjuk blev jag - ägretthäger fanns då inte på min Sverigelista. För det var det det var - en ägretthäger - en art som börj...

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 15 juli 11:24

'Blomsterhult' Det finns rosor, som man hittat i Sverige, gamla sorter, som man inte kan bestämma till sorten, utan gett namn efterplatsen där de hittats eller efter den som hittat dom. Dom ingår numer i vad som kallas GRÖNT KULTURARV och förvaltas ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se