Alla inlägg den 19 juli 2018

Av Gudrun Lindvall - 19 juli 2018 18:31

                                      

Blir det här mina två sista hundar? Bilden har några år på nacken och är inte aktuell egentligen, men fin. 

Golden Nadja finns inte mer. Hon blev 12 år och ligger begravd i hästhagen. Kvar finns västgötaspets Märta, ensamhund i två år och nu 12 år. Än är hon pigg och rasen är känd för att bli gammal, men man vet ju av erfarenhet att alla år efter fyllda tolv är en bonus. Så tanken infinner sig: ska man skaffa en valp nu eller vänta? Orkar Märta med en vild unge eller kommer det bara att fördystra hennes tillvaro? Vi skaffade Nadja medans borderterrier Frida fanns kvar och det var inte riktigt lyckat.


Så: jag börjar kolla lite på raser. Kanske en japansk spets eller en eurasier? Man så kollar jag priser.....och inser att det ekonomiska utrymmet är omöjligt att få som pensionär. Då gäller det att spara rejält först. Är det verkligen vettigt med valppriser på 15-20 tusen, någon enstaka hittar jag runt 10. Till och med blandraser kostar dessa astronomiska siffror. Som gammal hästuppfödare kan jag konstatera att förtjänsten på en valpkull jämfört med ett föl är himmelsvid. Säg att du får 8 valpar efter att tiken, som varit dräktig i 9 veckor, dom levereras efter 8 veckor och kostar 15 tkr styck. Det ger 120 tkr. Jämför med häst: dräktighetstid 11 månader och sen måste fölungen/hästen vara inriden, om man ska få 120 tkr. Den rids in när den är 3 år.. och har kostat försäkringar, vaccinationer, hovslageri, mat förstår och, om man inte rider in själv, träningskostnader. Jodå, jag vet att valpar ska registreras, vaccineras mm, tiken ställas ut (eller ställas, som det heter numer. Födde upp hundar på 80-talet.) Men likväl anser jag att valppriserna är för höga. Dessutom anser skattemyndigheten att hunduppfödning är hobby medans många hästuppfödre har verksamhet med moms mm.

Effekten har blivit denna: massor av blandrasvalpar finns till salu för så där 5-15 tkr per valp. Lättförtjänta pengar drar alltid. Ibland undrar man hur "uppfödarna" tänkt. Varför para en jakthund med en vallhund? Vill man ge folk problem? Det finns mixar som gör en mörkrädd. Okunskap eller bara pengasug?

Men detta: 30 tkr för en labradoodelvalp!!!! Va?? En mix mellan storpudel och labrador, en blandras, låt vara söt som socker, men 30 000!! Sen finns det goldendoodle, cockerdoodle och malteserdoodle. Den söta lockiga pälsen säljer tydligen. 

De första labradoodlarna togs fram av en australiensare som handicaphund åt en hundallergiker i USA. Avsikten var aldrig att skapa en ny ras och den mannen har sagt sig ångra kombinationen djupt, inte för att det var nåt fel på de fåtal valpar han tog fram, utan på grund av den oseriösa aveln (läs pengasugna) som föjde i spåren. Det kunde han aldrig föreställa sig och han lär ha sagt, att om han kunde förutsett detta hade han aldrig gjort kombon. 

30 000! Man tar sig för pannan.

Det blir nog ingen ny valp efter Märta, om inte nån snäll uppfödare vill ha mig som fodervärd. Har helt enkelt inte råd. 

PS: bor på landet, har haft hund nästan hela livet, har ställt ut och haft valpar, pigg pensionär med massor av tid. Om några år finns jag för hugad uppfödare för lämplig ras, bara att höra av sig...


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards