Alla inlägg den 3 januari 2019

Av Gudrun Lindvall - 3 januari 2019 17:21

Vi byggde nytt hus 2017 och flyttade in i slutet av september det året. År 2018 var alltså första våren/sommaren på den nya tomten, som tidigare varit betesmark. Ingen trädgård med andra ord. Vi insåg snabbt, att tomten behövde träd - flera stycken. Eftersom jag gillar plommon kom två Viktoria, två Experimentalfältets sviskon och ett Opal i backen under våren. (Det år alla ger frukt om några år lär min mage må som den förtjänar...)

Men plommonträd blir ju inte så stora och under denna varma sommar insåg vi att huset behöver skugga. Stora träd alltså, päron och äpplen. Det största är väl gråpäron, men det är inte så kul, så det blev två andra päron: ett Carina och ett Esperence Herre. Jag tycker att päron har de vackraste blomorna med sin röda ståndare. Ett måste!

                                   

Och så äppelträd: ett Åkerö, ett Sävstaholm och en liten skrånk Södermanlandsäpple. 

Vi har alltid varit förtjust i rosor, främst dom gammaldags med sin fina doft. Vi lämnade en trädgård i Enhörna med 60 olika sorter för 15 år sedan och har inte riktigt fått till det på den gård vi sålde 2017. Vi hade inte riktigt tid med trädgård där - för mycket hästar. 

Men nu..

under eftersommaren tog vi bort en brädhög och fann en lagom stor ogräsfri yta: en rosrabatt! Och så fyllde jag år och fick rosbuskar. När vi sedan såg att Flora Linnea sålde billiga barrotsplantor flög f-n i oss och nu har vi 119 rosor. När man räknar ihop verkar det ju inte klokt, men 100 av dom är en häck av rosen Stanwell Perpetual. Vi hade aldrig klarat att få dom i backen utan hjälp av goda grannar med traktorgrävare. Stort tack för den hjälpen! Om det vill sig väl blir det 50 meter häck - vi får väl se hur många som klarat sig. 

Sen har vi:

i brädrabatten: Nevada, Stockholm, Louise Odier, Charles de Mills, Mme Plantier, Järnvägar´n, en gallica (?).

Nevada har vi aldrig haft förut och Stockholm är en gul rätt modern ros, som också är ny för oss, Järnvägar´n är en lokal sort, funnen vid järnvägen i Valla, en söt ljust rosa ros. Gallican har vi fått utan namn, den är mörkt rosa. Louise Odier har vi inga goda erfarenheter av. Känsliga bourbonnerosor brukar vi inte klara och den här står nog för blåsigt. Men busken var oemotståndlig i plantskolan - kraftig och fin. Charles de Mills är en av mina favoriter och borde klar västvinden, men Mme Plantier kan vara knepigare. Vi får väl se..

              

Vi satte upp några skärmar och i dom rabatterna har vi måste-rosen framför andra: Helenae Hybrida, den underbara klängrososen, som ger ett överskott av ljuvliga doftande blommor. Två buskar har vi satt där och en Lyckefund, den tagglösa dottern. Hybridas knoppar är gula och Lyckefunds rosa. Där finns också en Maidens Blush och en Tour de Malakoff, den ena ljust rosa med mörkt bladverk, den andra med stora röd-rosa-lila rosor och ljust bladverk. Jag gillar kombon väldigt mycket. Frågan är om inte Tour de Malakoff är min favoritros..

Tre Stockholm och en Leverkusen finns här - födelsedagsrosor.

                      

Vi tog med en fin trätunna från gården när vi flyttade och i den finns en Rose de Recht. När vår lilla västis gick bort för några månader sedan prydde vi hennes grav med en Jaques Cartier. Under sommaren hade vår närmaste planskola en helt underbar Constance Spry, en Austenros, klängros, den var helt fantastisk. Spontanköp utan att veta var vi skulle ha den. Den övervintrar i sin kruka i halm och vi hoppas att det går bra.

 

Så nu är vi igång. Perenner, clematis och annat står på tur, även om vi startat lite även med sånt. En blå iris, som vi tog med från Enhörna, har vi fått en bit av. Den sorten finns inte att köpa längre, i alla fall har jag inte lyckats hitta den. Den påminner om sorten Perry´s Blue, men den blommar lite tidigare och är ljusare. Bild här:

                 

 

          

            

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards