Alla inlägg den 20 september 2019

Av Gudrun Lindvall - 20 september 2019 23:02

Idag den 20 september skulle min pappa fyllt 100 år, om han levat. Han hann fylla 97, inte illa. Jag har skrivit om Sven, som han hette, här på bloggen tidigare. Han föddes i Stockholm i Sibirien, det vill säga högst upp på Valhallavägen. Det finns en bild på honom har han var ca 1 år, troligen tagen vintern 1920/21, utanför det då nybyggda Naturhistoriska Riksmuséet. 


                      


Sven var född i rätt enkla förhållanden. Hans pappa Robert var skräddare och kom från Sörmland. Mamma Hanna kom från Bollnäs och hade flyttat söderut för arbete. Dom möttes i Stockholm.

Det blev bara ett barn. Har hört något om tvillingar som dog, men hittar inget sånt i kyrkböcker. 

Farfar tyckte inte att sonen skulle studera, så han började arbeta på en spikfabrik efter skolan. Sven har berättat att han vantrivdes fruktansvärt. Tack vara Hanna fick han i alla fall studera på tekniska mellanskolan. Han valde kemilinjen, eftersom det var lättast så att få jobb efter examen. 

Och det fick han. Han hamnade som labbiträde på Wenner-Greens institut, en del av universitetet. Men eftersom han inte hade studentexamen, så fick han inte studera där, trots att han visat sig vara en duktig forskare. Så han sökte sig till industrin, något som inte ansågs fint i akademiska kretsar då.

Men här fick han chansen. 

På Astra, som då var en relativt liten industri, fanns en chef, som inte heller hade fina akademiska examina, men som hade näsa för duktigt folk. Sven sattes på ett prov. Man hade en substans, som inte betedde sig som man ville och akademikerna på labbet lyckades inte klura ut varför. Den nöten knäckte Sven och sen var karriären utstakad. En egen avdelning med egna assistenter, doktorander och förutsättningar blev det. Och många mediciner, som Astra tjänat bra på, främst järnmediciner. 

Två döttrar fick han med hustru Birgitta, som han mött i Stockholm flera år före flytten till Astra i Södertälje. Dom möttes i orienteringsklubben Hjortarna och Sven var nog riktigt bra på det med. Han gillade nattorientering... Han sprang lite grann på kul inom Astra och nån gång försökte jag hänga med, men det var lögn i h..e, han bara sprang ifrån mig med ett glatt flin. Han liksom flöt fram i skogen.

Min mamma dog innan pappa gått i pension, men eftersom hon var sjuklig hade han gått ner på halvtid redan vid 60. Dom fick 4 dar i veckan tillsammans, vilket kändes jättebra. Skådade fågel och gjorde små resor. 

Sven fann en ny kärlek efter ett antal år efter mammas död, en gemensam bekant vars make dött. Vi döttrar uppmuntrade dom och förklarade att det inte var märkvärdigare att dom flyttade ihop än att vi gjorde det med våra män, så det gjorde dom.

De sista fyra åren bodde han i vår lilla stad, ensam efter Ainas död. Vi hann umgås en hel del och innan han blev skröplig bodde han hos oss på helgerna. De sista åren bodde han på särskilt boende där han stortrivdes med alla gulliga kvinnor.

Min älskade pappa Sven var en sällsynt glad fyr, såg det mesta från en positiv sida och trivdes alltid och överallt. En underbar pappa. Gillade att laga mat och var intresserad av allt som rörde sig i tiden. Läste sin tidning från pärm till pärm ända till slutet. Han sa sig vara nöjd med sitt liv och sa, att om han fick göra om, så skulle det vara likadant igen. Vilken fröjd! Visst hade vi våra duster, hälsingehumör både han och jag, men jag visste alltid att han fanns där och det fanns nog inget jag inte kunnat berätta för honom. Sedan mamma dött talades vi vid nästan varje kväll, om så bara ett God natt. När han flyttat hit besökte vi honom så gott som varje dag. Han påstod sig bara läst fackböcker under arbetslivet, så det tog han igen som pensionär. Jisses vad han läste! Och lyssnades på musik så länge han hörde ordentligt. Ett gott liv fick han, mycket saknad.

Nedan den sista bilden jag har på honom i livet. Vi äter surströmming. Har man hälsingepåbrå så har man...


                        



Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards