Direktlänk till inlägg 24 januari 2020

Kunglig skandal.

Av Gudrun Lindvall - Fredag 24 jan 22:41


Det här måste vara den värsta nidbild på en kung som någonsin gjorts. Konstnären hette Ehrensvärd.

                

 Det är kungen själv med en lille snoppen - Gustav III. 

Gustav III och Sophia Magdalena, en dansk prinsessa, var trolovade redan som barn och gifte sig 1766 efter att ha träffats för först gången en månad tidigare. Kärlek? Det vet´e sjutton, mest ett lämpligt parti. Båda två var 20 år vid giftet och båda var uppenbarligen totalt okunniga i det sexuella. Det bidde inga barn och är man drottning ska man föda tronarvinge. Kanske det var så att den vackre konungen var mer intresserad av män och hade svårt att tända på sin drottning? 

År 1778, efter 12 år och några missfall så kom äntligen sonen, den blivande konungen Gustav IV Adolf. Lyckan var stor och kungen lär ha varit mycket förtjust i den lille prinsen. 

Men det började gå rykten... Var han verkligen far till barnet? Det var nämligen så att hovstallmästare Munck varit kungaparet behjälplig vid kärleksakten och det antyddes att han hade varit mer än behjälplig och att det var han som var far till prinsen. Därav nidbilden. Förfärlig. 

Rabalder på slottet, stor skandal. Änkedrottningen lät sig övertygas, trots att Munck svor sig fri inför kungens bror hertig Karl. Det blev en total brytning mellan kungen och hans mor. Först på hennes dödsbädd skedde en halvhjärtad försoning. 

Idag hade ett DNA-test snabbt givit svar och eftersom både Gustav III och Gustav IV Adolf finns begravda i Stockholm vore det ju kul om man tog reda på fakta så här mer än 200 år efter skandalen. 

Man kan ju bara spekulera om det var så att Gustav III, kulturellt intresserad och nobel, faktiskt var homosexuell och att en man i sovrummet var en förutsättning för att få till det. Därom kan vi bara spekulera, men vacker var han på kröningsmålningen nedan och visst finns viss likhet med sonen på den andra bilden. 


                    

                                                

Det finns mycket få porträtt på Gustav IV Adolf, han som avsattes och skickades ur landet.

Varför? Mer om det en annan dag..

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Söndag 18 okt 15:10


                        

Av Gudrun Lindvall - Torsdag 10 sept 09:55

Min farfar Robert var född 1886 i Bergshammars socken strax utanför Nyköping. Hans far var lantarbetare och familjen hamnade så småningom på godset Hagbyberga, där fadern Anders blev fördräng, senare rättare. Robert mor hette Anna Lovisa. Båda föräld...

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 26 aug 17:45

Vi har en smart katt, som heter Kurris. Han är 12 år nu och husses katt. Så här ser han ut:                                                     Kurris är alltså husses katt. Det är husse han hälsar på och gullar med. En gång bar han in en mus...

Av Gudrun Lindvall - Söndag 16 aug 17:56


För några veckor sedan ringde min syster, som bor utanför Nyköping, helt exalterad. Det stod en vit häger i hennes vik! Avundsjuk blev jag - ägretthäger fanns då inte på min Sverigelista. För det var det det var - en ägretthäger - en art som börj...

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 15 juli 11:24

'Blomsterhult' Det finns rosor, som man hittat i Sverige, gamla sorter, som man inte kan bestämma till sorten, utan gett namn efterplatsen där de hittats eller efter den som hittat dom. Dom ingår numer i vad som kallas GRÖNT KULTURARV och förvaltas ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se