Direktlänk till inlägg 15 juli 2020

Blomsterhult

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 15 juli 11:24

'Blomsterhult'

Det finns rosor, som man hittat i Sverige, gamla sorter, som man inte kan bestämma till sorten, utan gett namn efter
platsen där de hittats eller efter den som hittat dom. Dom ingår numer i vad som kallas GRÖNT KULTURARV och förvaltas i den Nationella genbanken på SLU. Dom kan köpas på vissa plantskolor, antingen på egen rot eller okulerade.
 
Vi har en som heter Järnvägarn eftersom den hittats på flera banvaktartorp, i detta fall i Sörmland. Vi har även en som heter Selma Dahlberg.
Men idag presenteras Blomsterhult, en ros vi är sugna på. Text och bild nedan är rakt av tagen från SLU.
 
 

Södermanland före 1929

Rosa (Bourbon-Gruppen) 'Blomsterhult'

Bourbonrosen 'Blomsterhult' växer nästan på varje gård i byn Blomsterhult, mellan Öljaren och Hjälmaren i västra Sörmland. Rosen kom till byn före 1920. Vid ett bröllop i Blomsterhult, 14 juli 1929, ville brudens mor dekorera festsalen med rosen, men svärmodern genomdrev att salen skulle smyckas med pappersblommor som hon ansåg vara "finare".

Trädgårdsmästaren på Österåkers sockens största gård, Forsby, förökade och delade med sig av rosen. När rosen kom till Forsby är oklart. Gården, med huvudbyggnad, vinterträdgård, stor och stilig trädgård med växthus och vinkast, avbildades 1869. I kyrkbyn Österåker är 'Blomsterhult' så vanlig att den där kallas för "Österåkersrosen".

'Blomsterhult' har genom släktingar i Blomsterhult och Österåker spridits till bland annat Jönköping och där kallas den "Jönköpingsrosen". Pom har även tagit del av en berättelse som anger att 'Blomsterhult' också flyttats från Jönköping via Lerum till Onsala varifrån Pom fått in två uppgifter.


Två uppgifter från Dalarna och Uppland anger att rosen köpts på en handelsträdgård i Vingåker på 1920-talet respektive "kommer från Österåker utanför Vingåker i Sörmland".

Blomsterhult och Österåker i nuvarande Vingåkers kommun har således haft en avgörande betydelse för etableringen och spridningen av denna mycket omtyckta ros.

Utöver de ovan nämnda förekomsterna har Pom också fått in enstaka uppgifter om 'Blomsterhult' från Halland, Västergötland, Östergötland och Småland.

Det har hittills inte varit möjligt för Pom att finna originalnamnet till denna bourbonros. Pom valde därför att ge den det nyskapade namnet 'Blomsterhult' efter byn där den sedan länge odlas i många trädgårdar.


Under goda odlingsbetingelser bildar 'Blomsterhult' kraftiga, höga och breda buskar, som kan bli 3 m höga och nästan lika breda.

Kraftiga blomskott ger ofta 10–20 blommor, som är 7–9 cm i diameter och tätt fyllda med upp till 100 kronblad, ibland betydligt fler. Blomknopparna är dekorativa och ger buskarna stora skönhetsupplevelser före blomningen. Blommorna är tidigt bollformade, men blir senare skålformade med delvis exponerade ståndare. Blomfärgen är lysande, varmt rosa som bleknar något under blomningen. Kronbladens utsida är ofta ljus.

Doften är medelstark och har starka inslag av främst kryddnejlika. Blomningen är mycket riklig, från slutet av juni till slutet av juli. Den infaller något senare än flertalet andra engångblommande buskrosor.

'Blomsterhult' blir vackrast när den odlas som solitärer, men kan med fördel även användas i grupper, buskage och häckar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Söndag 18 okt 15:10


                        

Av Gudrun Lindvall - Torsdag 10 sept 09:55

Min farfar Robert var född 1886 i Bergshammars socken strax utanför Nyköping. Hans far var lantarbetare och familjen hamnade så småningom på godset Hagbyberga, där fadern Anders blev fördräng, senare rättare. Robert mor hette Anna Lovisa. Båda föräld...

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 26 aug 17:45

Vi har en smart katt, som heter Kurris. Han är 12 år nu och husses katt. Så här ser han ut:                                                     Kurris är alltså husses katt. Det är husse han hälsar på och gullar med. En gång bar han in en mus...

Av Gudrun Lindvall - Söndag 16 aug 17:56


För några veckor sedan ringde min syster, som bor utanför Nyköping, helt exalterad. Det stod en vit häger i hennes vik! Avundsjuk blev jag - ägretthäger fanns då inte på min Sverigelista. För det var det det var - en ägretthäger - en art som börj...

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 24 juni 09:31


                        Det här är en leopardsnigel fotad i min trädgård. Den ska man vara rädd om!!   Många har drabbats av mördarsniglar, eller den spanska skogssnigeln som den egentligen heter, en otrevlig invasiv art som äter ALLT. Vi har d...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se