Senaste inläggen

Av Gudrun Lindvall - 30 januari 2016 16:53

För 5 år sedan skrev jag om cikador. På den bloggen ligger även en kort men mycket intressant filmsnutt med David  Attenborough. Rekommenderas varmt!

ANNONS
Av Gudrun Lindvall - 26 januari 2016 17:09

Kommer ni ihåg Inga Borgs sagofigur Plupp? Så här såg hen ut:


                


Han eller hon? Har ingen aning. Enligt författaren är Plupp varken en han eller hon, utan en osynling, som inte kan ses av människor. 27 olika Plupp-böcker finns det, skrivna mellan 1955 och 2005. En figur älskad av generationer. 


När vi flyttade till gården 2003 ville vi ha katt och det föll sig så att min syster hade kattungar. Det var alldeles uppenbart att kattmamman hade slarvat, för i kullen av vanliga korthåriga kattungar fanns en långhårig lite trubbnäst unge. En liten trefärgad tjej, ful tyckte jag, men maken föll för dena udda kattunge. Så jag valde en helvit mjuk hona med ett blått och ett grönt öga och maken valde den trefärgade och så fick en svart hankatt följa med också. 

Den trefärgade fick heta Plupp. 

Nu är det så att katter väljer folk och Plupp valde inte maken, utan mig, redan från början. Min fina vita Tussan valde maken. Svarta Sotis gillade oss båda. Så här ser Plupp ut:


                    


Plupp har inte alltid varit en enkel katt. Ett tag såg jag ut som om jag hade ett helt hov med arga katter - riven och biten. För den pälsen måste skötas, det blir tovor i den. Den måste skötas även i armhålor och stundtals på magen. Det krävde envishet och tålamod. Och mod... 

Numer är Plupp den snällaste och beskedligaste av katter. Allt är tillåtet och pälsvård sker till belåtna spinn. Även om jag faktiskt inte var speciellt förtjust i den lilla damen i början måste jag tillstå att hon vunnit mitt hjärta. Nu är hon 13 år och den enda av de tre, som finns kvar. Efter några somrars bortovaro är hon numer mest innekatt. Där matte är, där är Plupp. Andra gången hon var på "sommarnöje", troligen i skogen, höll det på att gå illa. Hon kom hem med ett revben som varit brutet och mager som attan. Vad hon varit med om vet vi inte, men sedan den sommaren har hon inte avvikit från tomten. Numer är det knäckta revbenet rätt inbäddat i vällevnad.

Och numer gör hon skäl för namnet Plupp - en go och genomrar lite figur. 


ANNONS
Av Gudrun Lindvall - 15 januari 2016 23:05

I juni kom en flock på 24 biätare till Öland. Arten häckar vanligtvis i södra Europa och runt Svarta Havet, men en varm luftström förde upp fåglar ända hit och man såg biätare även i Uppland, Västmanland, Halland, Gotland och Skåne. 

Så här ser den ut:

      

Biätaren häckar i sand, där den bygger en gång in till boet.

Av de 24 fåglarna stannade 8 kvar på Öland och snart kunde man se parning, vilket skulle kunna tyda på försök till häckning. Sensation! Fågeldårarna samlades. Jo, jag var sugen att åka, det ska erkännas...  

Det har förekommit förr att biätare häckat i Sverige, men det senaste lyckade försöket var för 40 år sedan. Alltnog, för paren på södra Öland passade tydligen Schäfferiängarna med sin magra flora och mycket insekter perfekt, för häckningen lyckades. Man lyckade även ringmärka fåglarna och kunde konstatera att för några var detta deras första häckning medans andra var äldre fåglar. 

Biätaren är så färggrann att man inte riktigt kan tro att det är sant. Det finns flera arter över Jorden och alla är lika vackra och alla äter insekter.

       

Nu får vi hoppas att denna lilla raritet tycker att södra Öland var ett perfekt ställe att häcka på, även om flytten på våren från Afrika söder om Sahara blir lång. Då kanske man skulle ta sig till Öland i sommar....

               

Alla bilder kommer från Ottenby fågelstation.

Av Gudrun Lindvall - 27 december 2015 09:11


Den här lilla hönan (tyvärr dålig bild) hade bråttom, då vi släppte ut hönsen i går morse.


                 

Snabbt uppför backen, upp mot skogen - vart ska hon? - och in under en enbuske. Aha, en äggömma.. Riktigt äggnödig. Hon fick vara i fred en stund, men det dröjde inte länge innan hon var tillbaka i flocken. Och då var det dags att kolla.


                        


9 stycken ägg låg i en prydligt litet rede av löv. Men inte kan man gå med på att hon ruvar ut kycklingar så här års! Det får allt vänta till våren. Nu ligger det tre märkta ägg kvar. Hon får gärna fortsätta att lägga ägg där, men i fortsättningen tar matte hand om dom. Duktig höna!


PS. På tisdagen kom snön och kylan. På kvällen hittade jag inte hönan i hönshuset och misstanken var genast - under enen. Och mycket riktigt - där låg hon... Hon gastade upprört hela vägen in i hönshuset, men man kan faktiskt inte få ruva mitt i smällkalla vintern. 5 ägg låg hon på. Till våren är det ok och då hoppas jag att hon vill ruva. 

Av Gudrun Lindvall - 20 december 2015 12:05


 

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR


 

 

 

 

Och snart är det vår.

 

 

 


Av Gudrun Lindvall - 6 december 2015 11:17

                       

Vad ser ni på bilden ovan? Bara får? Titta en gång till.

Just det - en hund. En maremma.


I många länder använder man fortfarande hundar för att vakta djuren. Ofta är det maremma eller pyreneehund - stora hundar, som inte väjer för en varg eller vildhund, som attackerar fåren.

Nu har vi ju fått varg även i Sverige och det börjar bli aktuellt med hundväktare även här. Men det är ett sätt att hålla hund, som vi inte är vana vid här och där en del djurskyddsinspektörer står frågande. Det är nämligen så, att de hundarna ska växa upp med så liten kontakt med människor som möjligt - de ska ty sig till fåren och vara en i den flocken - inte i människoflocken.


Jag läser Björktorps alpackors hemsida (www.bjorktorpsalpackor.se) för att se om det projekt, som drogs igång av Grimsö viltforskningsstation för några år sedan fortfarande pågår, och det verkar det göra. Här handlar det inte om att vakta får i vargland, utan att vakta alpackor. Över 15 flockar är det i detta projekt, som verkar mycket lyckat. Vargen försöker inte utmana hundarna, som i just Björktorp är två maremmor.

Det tar ju ett tag att få den lilla valpen att bli en stor, stark och trygg väktare, men nog borde detta vara aktuellt även för fårflockar. Vargangrepp är ju inte roliga och fungerar det med alpackor, så borde det ju fungera med får. 

Lånar några underbara bilder för Björktorp, hoppas det är ok.


                                                    

                                               


Av Gudrun Lindvall - 1 november 2015 07:57

 

Av Gudrun Lindvall - 24 oktober 2015 23:13

Här kommer en fortsättning på bredbandseländet. 

Vi har med oss 83 % av de fastboende på projektet. Dom har alltså anmält intresse. Även en del sommarstugeägare vill vara med. Vi har bildat en ekonomisk förening, eller rättare sagt tagit över en vilande, bildad då man försökte få bredband för så där 6 år sedan. Vi har expertis som behövs från kommunen. I och med detta har vi skickat in ansökan om bidrag till länsstyrelsen. Det sas att vi skulle få beskred innan årets slut.

Men inte...

Det är nämligen så här: innan man får ge bidrag måste man försäkra sig om att ingen privat aktör vill lägga bredband här. Säger sig någon vilja, nu när man vet att det finns ett intresse, så får staten inte ge oss bdrag, utan då är det bara att lägga ner ansträngningarna och hoppas på att den där aktören verkligen bygger och det till en anslutningskostnad man kan klara. Det är ett fullkomligt hårresande förfarande!

Så någon gång i början av nästa år vet vi om vi får bidrag. Men under tiden jobbar vi som om det blir så och börjar ta kontakt med aktörer för att höra om intresse att bygga nätet åt oss.

Fortsättning följer...


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se