Senaste inläggen

Av Gudrun Lindvall - 27 augusti 2017 19:18

 

Från 1970 till 2010/2012 minskade antalet individer av jordens

 landlevande och marina ryggradsdjur med 50 %, och

 

från 1950 till 2010 minskade antalet individer av havsfåglarna med 70 %.

 

Det är bara förfärligt! Och orsaken är Homo sapiens, människan. Utfiske, besprutningar, 

nya metoder i jord- och skogsbruk mm. tränger undan andra arter och förstör förutsättningarna 

för deras vidare existens. Och nu plasten i haven...  

ANNONS
Av Gudrun Lindvall - 13 augusti 2017 16:23

   

                        

Det här är min vackra farmor Hanna Paulina Karlsson. Hon föddes i Bollnäs den 25 januari 1887 som nummer tre av tre systrar. Jag hann aldrig träffa henne, för hon dog av den tidens gissel, TBC, den 6 november 1946. 

Hanna kom alltså från Bollnäs, men som så många andra ungdomar flyttade hon söderut, först till Uppsala, där hon jobbade på det välkända konditoriet Ofvandahls. Om hon redan var utbildad sömmerska eller om det skedde senare vet jag inte, men hon kom i alla fall som sådan till Stockholm och där mötte hon min farfar Sven Robert Lindvall, kallad Robert. Kärlek uppstod och den 23 februari 1918 gifte dom sig. Min pappa Sven föddes den 20 september året därpå.

Robert var damskräddare och jobbade som sådan ända till sin pensionering. Men han sydde aldrig åt oss, synd att man inte har nåt som han gjort. 

Hanna blev hemmafru. Några fler barn än Sven fick dom inte, men jag har hört nån gång om tvillingar, som dog. Får forska vidare om det. Hanna var påtagligt vacker och farfar var svartsjuk, sägs det. Min mormor lärde känna paret långt innan mina föräldrar blev ett par och har berättat det. Både farmor och mormor städade på en skola och mormor Anna berättade att farfar satt utanför och väntade på att Hanna skulle bli klar. 

Hannas mor Margta fick alltså tre döttrar, men bara Hanna överlevde henne. De andra två dog relativt unga och barnlösa i TBC. Då fanns inte penicillinet, som enkelt hade botat sjukdomen. Svens mormor Margta (det stavas så i Hälsingland, men uttalas Marta) fick alltså bara ett barnbarn och banden mellan dom två var speciellt och starkt. Jag vet mer om henne än om Hanna, faktiskt. Vad jag vet är dock att Hanna stred hårt för att "pojken" skulle få studera, något farfar tyckte var onödigt, men tack vare hennes bestämdhet blev det kvällskurser och så småningom biokemi och ett liv som forskare på Astra för Sven. Det var han sin mor evigt tacksam för. 

Visst är hon vacker! Den enda som än så länge ärvt lite av just den skönheten är min systers yngsta dotter Klara. Bild kommer.ANNONS
Av Gudrun Lindvall - 16 juli 2017 13:33

Naturen upphör aldrig att fascinera, framför allt gäller det fåglar, där variationerna är oändliga med de mest fantastiska former och färger. Här några exempel.

 

Det är oftast hanen, som ska imponera i naturen, inte som hos människan där HON ska var speciell och utsmyckad.

I fågelvärlden är det HAN, som måste bevisa att han är bäst lämpad att bli far till nästa generation. Att ha en praktfull fjädedräkt visar att han är stark och frisk och har resurser över i kroppen att bilda fjädrar. Och så ska man dansa och kråma sig för att få komma till.. 


Nästa fågel är bara otroligt söt med i mitt tycke ljuvliga färger.

   

Av Gudrun Lindvall - 25 juni 2017 10:50

                    


För 5 år sedan idag föddes vår sista fölunge - Hagrid. Han växte upp på gården Gröna Gången, där hans far och farfar bor. Små pojkar behöver nämligen andra små pojkar att leka med när man växer upp, så det fick Hagrid. Det föll sig så lyckligt att han till och med gick i samma hage som sin farfar. Det är det inte så vanligt att unga pojkar får. Det är bara toppen att ha en gammal hingst i flocken, som lär småkillar vett och etikett.

När han var 3 år reds han in och allt gick jättebra. När man föder upp hästar, så är det oftast så att dom försvinner för en. Flyttar långt bort. Men inte Hagrid. Han köptes av vår granne Kicki. Det är hon som sitter på honom på bilden ovan. Under vintern har han till och med bott här, men under våren tyckte matte att hon behövde ridkompisar och flyttade honom. Han har verkligen vuxit till sig och är så fin.

Just idag väntar vi hem honom igen. Han ska gå här på en månads sommarbete. 

Grattis på födelsedagen, Hagrid, och välkommen hem!


                          

Av Gudrun Lindvall - 23 juni 2017 22:23

Lärkorna har drillat så vacket över vallarna den här sommaren, men inte längre. Nu är det tyst. Inte heller i år hann de få ut ungarna innan slåttern började. Nu ligger alla lärkungar döda och inplastade i silagebalarna och föräldrarna har försvunnit, förmodligen söderut. Inte heller i år... 

Dom som häckar i sädesåkrar har fått en dusch gift över sig, titta på traktorspåren i åkrarna. Om bon och ungar inte blivit krossade under traktorhjulen, så lär dom svälta ihjäl i den monokultur, som blir kvar. Inga åkerogräs och insekter är välkomna. Den biologiska mångfalden förtvinar.

Det moderna jordbruket är en katastrof för de öppna markernas fåglar. Jag minns min barndom och ungdom då lärkor och toftsvipor drillade och sjöng i massor över fält och hagar. Då slog man höet efter midsommar och markens fåglar hann få ut ungarna. Men nu minskar antalet lärkor och tofsvipor snabbt, inte konstigt, eftersom antalet ungar blir färre och färre. Kommer dessa arter att vara ett minne blott snart? 

Det är plågsamt att se förändringen. Går vi mot den tysta vår, som Rachel Carson varnade för redan på 60-talet? Ja, troligen. Dagens jordbruksmetoder gynnnar inte på något sätt den biologiska mångfalden. Tidiga skördar och besprutningar tar effektivt död på de djur och fåglar, som förr var en del av landskapet. Någon har sagt att en svensk sädesåker är artfattigare än en asfalterad parkeringsplats.

Så när lantbruket försöker beskriva sig som "grönt", så är det den odlade kvävestinna grönskan man pratar om, inte den naturliga med massor av arter av örter, insekter, fåglar med mera. Den har det svårt - den försvinner i en rasande takt. Artutrotningen är ett gigantiskt miljöproblem över hela jorden. Människan förstör och utrotar det som ska vara den naturliga rikedomen vi ska vara en del av. 

När sjunger den sista lärkan över svenska marker?

Av Gudrun Lindvall - 7 juni 2017 22:10

Nu är gården såld och den 2 oktober tar de nya ägarna över. Då ska vårat lilla "undantag" vara färdigbyggt.

Lilla och lilla förresten - det blir drygt 100 kvm + glasveranda. Vi bygger i IsoTimber, ett rent trämaterial, där isoleringen bara är luftspår. Bilder kommer så småningom. Arbetsnamn Lilla Vegred.

Nu ska vi röja. Det är konstigt att man fyller alla utrymmen man har. Somt ska till tippen, en del till loppis och annat till auktion. Och en del kan man bara inte göra sig av med, även om man inser att man aldrig kommer att använda det igen, som tält och sovsäckar tex. Men man vet ju aldrig..... Mycket jobb är det.

Av Gudrun Lindvall - 30 mars 2017 15:41


Vi ska sälja gården. Hästtiden är över, bara en kvar och hon är på Edeby gård i Mariefred och säljs förhoppningsvis i vår. 

16 föl har vi fått här på Västra Vegred. Vi köpte gården 2003 och har älskat den. Den ligger i en dalgång med bostadshus och stall i södersluttningen, vinterhagarna på samma sida om den mycket lite trafikerade vägen och sommarhagar och hömarker på andra sidan. Klicka på bilderna så ses dom större.

                      

Lerbo, som socknen heter, ligger mellan Katrineholm och Flen och är sällsynt vacker med sina kullar och utsikter. Här finns det alltid någon, som är villig att hjälpa till, och redan när vi var alldeles nya i trakten tyckte Lerbo-borna att det var helt onödigt för oss att skaffa traktor och dyl.

- Ring oss i stället, sa man.

Så det har vi gjort och det har alltid fungerat perfekt, alltid något som ställt upp mot en billig peng. 

Här nedan ser man ut över sommarhagen mot vinterhagen. Lagårdstaken hade mer eller mindre trasiga tegelpannor när vi kom, men dom är bytta till plåt - mer praktiskt. Vi har satt upp 60 solpaneler på ena stalltaket, vilket ger oss 15 000 kWh el per år. Om det inte var för dom svindyra fasta avgifterna skulle vi nästan klara oss helt själva. Vi har idag en elkostnad på ca 500 kr i månaden. Och så köper vi 1 kubikmeter torr björkved till våra 3 kakelugnar.  


                        

Trakten är backig, vilket inte riktigt syns på bilderna ovan, men här nedan syns det. Perfekt för dräktiga ston, som fick röra  på sig ordentligt. Och även för oss.

                         

Nästa bild visar sommarhagar och den åker vi tar hösilage på. Vi har fått så det räckt och blivit över, vilket vi sålt. Som mest har vi haft 11 islandshästar här. Lilla huset nere i högra hörnet finns inte längre. Det var förra ägarens svinhus med en prima gjuten grund, som vi gjort terrass av. Utsikten är hänförande därifrån, eller som en av de gamla ägarna sa:

- Tänk att vi hade grisarna på det finaste stället...


                           

Vi köpte gården av 3 syskon, som var födda här. Första åren hade de svårt att släppa, vilket man ju kan förstå, numer är det bara en som hör av sig, vilket är så trevligt. Någon gång har hon bott över i lillstugan, eller farmorsstugan, som dom kallade det lilla huset. 

Men vi vill inte lämna denna vackra och trevliga trakt, så vi styckar av 1 ha i kanten av ägorna och bygger oss ett nytt hus där. 

Nu hoppas vi hitta de perfekta nya ägarna. Vi vill att ni ska bo permanent, inte ha gården som ett lyxigt sommarställe. Det fick vi höra första vintern av fler i bygden:

- Det är skönt att det lyser på Vegred igen.

Vi vill gärna att ni har djur, helst hästar naturligtvis. Hagarna är stängslade med Franska elbandet och i mycket bra skick. Någon hörnstolpe behöver säkert ses över och stöttas, men det är allt. Förra sommaren fanns det kor i sommarhagen, vilket inte hade hänt sedan 1976. Det blir nog så i sommar också.

Gården ligger alltså på Hemnet, men det är ok att ringa direkt om man har frågor, teln på hemsidan. 

Det är dags för oss att lämna över. Välkomna, ni nya, som vi inte känner än. 

Jo, en sak till. Det hör till tradition att nyinflyttade håller vårtalet i bygdegården på valborg...

  

                     

Av Gudrun Lindvall - 25 mars 2017 18:01

                      


Doftlilja - en underbar växt. Den här hade vi alltid förr, men så har vi glömt bort den. 

Den heter numer Gladiolus callianthus, kommer från Afrika och doftar ljuvligt. Inte härdig i Sverige, men man kan övervintra lökarna.

Lökarna ska planteras när jorden är varm. Det brukar ta en stund innan dom kommer upp, men från juli och ända till hösten blommar dom med flera blommor från varje stängel, som blir drygt halvmetern. Blommorna blir ca 5-10 cm och vackert tvåfärgade. 

Nu har jag köpt 50 lökar och tänker sätta dom i kruka i växthuset för att få fart på dom lite tidigt. Sen ner i stora kopparkrukan.

Återupptäckt! Nu ska vi inte glömma bort den igen.


                
Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2020
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se