Direktlänk till inlägg 27 november 2021

Kap 11. Fyrverkeri är häftigt

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigt
Märtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov dom inte så mycket, dom pratade mest. Både Gustav och Misan fick sova inne den natten och Gustav spann som en motor hela tiden. 
”Spinner han när han sover också?” frågade Märta. 
”Vet inte, du får väl fråga honom,” sa Lina och så skrattade dom åt det också. Misan spann mycket tystare. Tänk att katter har så olika spinn, men det klart, folk hade ju olika röster också. 
 
”Vi ska ha fest, tänkte vi, på nyårsafton,” sa Linas mamma. ”Både Märta och Viktor kommer hit.”
Jisses, vad kul! Lina blev så glad så hon skuttade. Skulle dom ha fyrverkerier? Jo, såna sålde dom ju på macken, så det skulle Viktors föräldrar ha med sig. 
Det var ett väldigt pyssel inför festen. Fint skulle det vara med girlander i taket och massa god mat. Lina fick passa Cecilia hela dagarna så att pappa och mamma hann med allt som skulle göras. Cecilia var en gullig unge och kunde krypa nu. Men hon bet i allting hon hittade. En gång bet hon Gustav i svansen. Han blev alldeles förskräckt och for ut genom kattluckan. Det ville han inte vara med om igen. Biten av ett barn, det var det värsta!
 
Så blev det äntligen nyårsafton och gästerna anlände. Lina hade sin finaste röda klänning på sig. Det kändes lite konstigt när Märta kom finklädd hon också och tog i hand.
”Gott nytt år,” sa hon, men så blev dom fnissiga som vanligt och det kändes inte så konstigt längre.
Så kom Viktors. Men vem var det där? Monika? Varför var hon med?
Lina bara gapade. 
”Glömde jag att berätta att hon skulle komma?” sa Linas mamma. ”Hennes föräldrar skulle på fest i stan och hon ville inte åka med, så jag tyckte att det var OK att hon följde med Viktors föräldrar hit. Ni går ju i samma klass så ni känner ju varandra.” 
Jo, det kan man ju säga! Lina blev jättesur. En hel kväll med dumma Monika!  
Monika förstod nog att Lina skulle bli sur för att hon var med, för hon såg alldeles blyg och ängslig ut när hon kom in, inte alls så tuff som i skolan. 
”Hej,” sa hon till Lina. ”Vilken fin klänning du har. Och vilken söt lillasyster.” 
Och så satt hon alldeles tyst med Cecilia i knät hela tiden. Konstigt!
”Hon verkar ju inte vara så dum,” sa Märta. Då blev Lina nästan sur på Märta också. Dumma mamma, hon kunde väl ha sagt nej när dom ville ta med Monika. Lina som hade tänkt ha så kul och så blev allt förstört. 
”Sluta sura,” sa Linas mamma. ”Man får inte roligare än man gör sig och dom är dina gäster allihop. Nu får du ta hand om dom så dom har roligt, Monika också, hör du det!”
Lina och Märta la chips och godis i fina skålar och bar upp på övervåningen. Och några äpplen och morotsstänger till Viktor.
”Videotajm!” hojtade dom. 
Det fanns fyra filmer att välja mellan och dom kom överens om lilla Jönsson-ligan. Men var var Monika? Lina fick väl hämta henne då. Vad konstig hon var.
”Kom nu Monika,” sa hon. ”Vi ska se på video. Du kan ta med Cecilia om du vill.”
Och så blev det så roligt som Lina hoppats på. Oj, vad dom skrattade. Anton var jätterolig. Han fånade sig och härmade dom i filmen så bra.
”Dom har missat dig,” skrattade Märta. ”Du skulle ha varit mycket bättre i filmen än dom som är med. Ska du bli skådis när du blir stor?”
”Nä,” sa Viktor. ”Han ska ju ta över macken. Och då kommer det att finnas massor av videosar att hyra!”
När dom poppade popkorn lite senare på kvällen sa Monika till Lina.
”Jag är ledsen för att jag retat dig så mycket. Kan inte vi bli kompisar istället?”
Lina såg nog lite tveksam ut.
”Inget mer ret alls?” frågade hon.
”Lovar,” sa Monika.
”Ok då,” sa Lina. 
Vilket fyrverkeri Viktors föräldrar tagit med sig! Hela himlen fylldes av olikfärgade kaskader. Lina tyckte bäst om dom ljusgula och det gjorde Viktor också. Märta tyckte om dom blå och Monika dom röda. Anton gillade alla, fast mest själva smällarna. 
Märta bodde kvar över natten. Dom var så trötta så dom somnade nästan med det samma. 
”Han är söt, Viktor,” viskade Märta, ”fast Anton är roligare. Nu har vi mycket att skriva om till varandra.”

Jo, det höll Lina med om. Och tänk att hon blivit kompis med Monika. Men man fick väl se hur det blev sen med det, i skolan

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Av Gudrun Lindvall - 25 juli 2021 11:22

Viktor gillar Lina liteHon är söt, den där Lina. Och tuff, tänkte Viktor. Det var bra att hon fräste åt Monika. Att Monika alltid skulle vara så där retig mot alla nya! Hon var ju snäll egentligen. Viktor hade känt henne alltid. Hon bodde i det gula ...

Av Gudrun Lindvall - 2 juli 2021 22:23

En mobiltelefon skulle man ha!Viktor hade en egen mobiltelefon. Den var alldeles röd och mycket fin, tyckte Lina. Ibland ringde han till Oskar på rasten och så stod han där och pratade och pratade. Och skrattade. Ibland tyckte Lina att han skrattade ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se