Alla inlägg den 29 augusti 2011

Av Gudrun Lindvall - 29 augusti 2011 17:04

Släktforskning är spännande och jag har redan berättat om en del släktingar från förr här i bloggen. Min pappa vet mycket lite om sin släkt och här är allt nytt. En släktgren – den på min farfars mormors sida – är mycket väl dokumenterad av numera avlidne Björn Dillén och utgår från soldaten Olof Lifberg, som jag berättat om den 7 juni 2010.

Jag hittar efternamnet Vougt första gången i samband med min farfars mor. Hon står helt plötsligt med efternamnet Vougt i kyrkboken när hon är 7 år gammal år 1866. Tidigare har hon stått som oäkta utan annat namn än moderns. Nu står hon plötsligt som barn i moderns första äktenskap och med efternamnet Vougt. Men något sådant äktenskap finns inte. Lilla Anna Lovisa föddes av en ung kvinna hemma på hennes föräldragård – oäkta. Så vem är Vougt? Jo, jag hittar en inspektör Vougt på gården där Charlotta Pehrsdotter, modern,  tjänade. Tydligen gjorde inspektorn den unga pigan med barn. Det verkar som om han så småningom erkänt barnet. Säkert finns domutslag på detta – får väl leta i sådana arkiv. 

Så föräldrarna till Anna Lovisa Vougt, min farfars mor, heter alltså Carl Erik Vougt och Charlotta Pehrsdotter.

Så här var det: År 1857 flyttar Charlotta till gården Wik i Stigtomta i Södermanland där hon blir piga. Hon är 18 år och kommer från torpet Bagghult i samma socken. På gården finns redan inspektören Carl Erik Vougt och hans hustru. De har kommit från Stockholm tidigare samma år. Året efter, år 1858, flyttar de till gården Mälby i Helgesta socken alldeles i närheten. Man tar med pigan Charlotta. År 1858 blir hon med barn och får flytta hem till far och mor på Bagghult i Stigtomta socken. Den 6 mars  1859 föds Anna Lovisa, min farfars mor. Anna Lovisa kommer aldrig att lära känna sin far. När hon är 5 år lämnar han nämligen Sverige för Amerika.


Vem är då denne Carl Erik Vougt? Jo, Carl Erik föddes den 19 juli 1825 på torpet Solbacken i Dillnäs socken norr om Gnesta i Sörmland som oäkta barn till  Stina Ulrica Fröberg. Modern är 45 år och änka då han föds, ett oäkta sladdbarn alltså, troligen inte precis planerat. Vem fadern är uppges inte i födelseboken. Namnet Vougt är hennes flicknamn., som hon ger pojken. Hon bor tillsammans med bror Erik och hans familj och modern Maria på Solbacken, ett litet torp. Brodern Erik är under en tid vice länsman, en het och omstridd sådan i ständiga konflikter. Han är egentligen skomakare, men torpet ligger på ”fel” sida av sjön Klemmingen, så kunderna kan inte ha varit många. Nästan all bebyggelse och kyrkbyn finns på andra sidan sjön. Torpet fick soldaten Olof Lijf, senare Lifberg, då han slutar som soldat år 1776. Han är morfar till Stina Ulrika och Erik. Backstugan hade arbetats upp till en liten gård och kan tydligen klara flera familjer, även om alla hade andra sysslor också.  Stina Ulla, som modern kallas, har varit änka i tre år då Carl Erik föds. I boet finns en dotter, som är 5 år. Den döde maken hade varit skräddare. Han dör bara 40 år gammal i den tidens gissel – lungsot. Det kan inte ha varit fett precis, men en mormors bror är präst och så kanske hjälper han släkten lite.

Det märkliga är att det oäkta sladdbarnet Carl Erik får studera.


År 1837 gifter Stina Ulla, 57, om sig med skräddaren Johan Englund. Carl Erik står fortfarande skriven på Solbacken, men flyttar år 1840 till gården Ekeby i Dillnäs s:n, sedan till Kattnäs s:n närmare Gnesta och Rundbotorps kommunisterboställe. Han jobbar som dräng, återkommer därifrån år 1847 och flyttar år 1848 till Nyköping. Han har nämligen antagits som elev på Wäderbrunn i Nyköping, länets första lantbruksskola! Här går han rättarutbildning mellan är 1848 och 1850. Frågan är - vem betalar utbildningen? En okänd fader? Inte kunde modern ha råd att kosta på detta!? Kanske går det att hitta i efterlämnade dokument från skolan – får kontakta länsmuseet och se om det finns någon ledtråd.

När han är klar med rättarutbildningen försvinner han för mig, men så återfinner jag honom år 1857 i Stigtomta i Södermanland på gården Wik som inspektor. Han kommer från Stockholm, är 32 år  och har hustru Anna Maria Broms, född Nordström, med sig. Inga barn. I kyrkboken står det att både läser mycket bra. Anna Maria har rötter i Småland. Fadern är grenadier, senare skomakare i Vetlanda. Paret får inga gemensamma  barn senare heller, så vitt jag kan se.


Carl Erik Vougt verkar vara en orolig själ. Man kom till gården  Wik år  1857, flyttar till gården Mählby år 1858 och redan året efter till Eskilstuna. Då är dottern Anna Lovisa född. Hon föds i mars och han flyttar i slutet av oktober samma år. Varför blir han inte kvar på ställena? Är han en vildhjärna precis som morbror Erik? Alkoholproblem? Spelare? Kanske kan det gå att få reda på. I Eskilstuna bor de först på Kungsladugårdens ägor på gården Eklunda i E-tuna Kloster. Den ägs av gästgivaren Sjöström i Eskilstuna. Man kan tolka husförhörsboken så att Carl Erik  är arrendator.  Redan året efter finns paret på Sommarro i Eskilstuna Fors, en del av E-tuna.

Men det verkar gå åt pipsvängen för Carl Erik. Någon gång ca 1860 gör han konkurs. I kyrkboken finns en notering, där det står:  ”gjort konkurs företedde bevis af gästgivaren Sjöström att han var obehindrad att flytta.” Tydligen dags att även av detta skäl söka flera källor än kyrkböckerna. Helt klart har denne man, min farfars morfar, problem av något slag.

Carl Erik och hustrun avflyttar till Hvetlanda den 5.7 1861. Där skrivs de som hyresgäster på Hvetlanda Gästgifvargård. Det är ju hennes hemtrakter – något arbete uppges inte, men på något sätt måste de ju ha försörjt sig.  Den 23.5 1864 står noterat i utflyttningsboken att de utvandrar till norra Amerika. Han är bara 39 år då han lämnar Sverige och det har bara gått 14 år sedan han blev klar med utbildningen. Något verkar ha gått alldeles väldigt snett. Driver konkursen 4 år tidigare paret ur landet?  

Det är svårt att forska på utvandrare och jag får ta lite hjälp. Namnet Vougt är rätt vanligt på folk från Holland och Belgien. Med forskarhjälp hittas en Chas. Voughth i Duluth, St Louis, Minnesota. Han står som Carpenter (snickare, timmerman).  Det som är lite konstigt är att han står som ogift, men åldern stämmer. Dog hustrun på vägen över till Amerika? Duluth ligger i sydspetsen av Lake Superior och är typiska svenskbygder.  Var det här han hamnade? Ingen familj finns angiven - det hade ju varit kul med lite släktingar ”over there”.

Carl Erik Vougt kräver lite mer forskarmöda. Att det fanns – och finns – temperament på pappas sida är helt klart. Kommer det från Vougt-sidan? Kanske…


  



Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards