Direktlänk till inlägg 14 juli 2012

Sigridslunds skola

Av Gudrun Lindvall - 14 juli 2012 12:57

        


Häromdagen gjorde vi det man sällan gör - turistade i den närmaste omgivningen, i detta fall i Flens kommun. 

Bilden ovan är Sigridslunds skola i Årdala socken, enligt uppgift Sveriges äldsta skola. Den har en speciell och gripande historia:

Folkskolestadgan, som sa att gemene mans barn skulle ha utbildning, trädde i kraft 1842, men redan innan dess fanns flera skolor i drift på initiativ av godsherrar i olika delar av av Sörmland, ett landskap dominerat av stora gods. Det fanns en ambition från adeln att ta hand om " de sina" i en sann patriarkalisk anda. I den socken där jag har mina rötter - Östra Wingåker - skedde det till och med mot prästens uttryckliga vilja. Tidigare hade klockaren lärt allmogens barn att läsa, men någon riktig skolgång var det knappast.

Den första skolan var alltså Sigridslunds i Årdala socken. Skolan byggdes som en herrgård med flyglar och allt, inte långt från Årdala kyrka. Till skolan hörde ett litet lantbruk så att barnen skulle lära sig inte bara att läsa, skriva och räkna, utan även livets praktiska nödvändigheter på den tiden och för den samhällsklassens barn. 


                 


Skolan byggdes och donerades till bygden av herrskapet på Vibyholm, greven och kammarherren Fredrik Ulf Bonde och hans maka. Skolan fick namn efter lilla Sigrid, parets sista barn, som föddes 1811 enligt kyrkboken (inte 1812, som uppges i vissa källor) och dog bara 4 år gammal år 1815. Sigrid, som var lite av sladdbarn - säkert mycket efterlängtad och älskad - föddes 5 år efter brodern Gustaf. Hon dog i vad som skrivs som fläckfeber i Årdalas dödbok för året. I syskonskaran fanns även Amalia född 1802, Carl född 1803, Sophia född 1805 och Gustaf född 1806. 

Skolan skulle invigas med pompa och ståt på paret Bondes silverbrollöpsdag den 23 juni 1826 - själva midsommarafton med andra ord. Det skulle bli en festlig dag, men den slutade i stor sorg. Det ville sig inte bättre än att salutkanonen som användes exploderade. Den äldsta sonen Carl, 22 år, stod nära och han skadades allvarligt och dog dagen efter. I dödboken står att han "träffad av ett olyckligt skott ur en söndersprungen kanon". Det måste ha varit fasansfullt! Utanför skolan finns idag en minnestavla över unge greven Carl och hans syster. Tänk att förlora den äldste sonen på det sättet, skjuten inför allt folket på den dagen, som skulle bli så minnesvärd! Och det blev den ju, men knappast på det sättet man förväntat sig.

Till minne av sonen byggdes ett elevhem år 1842 - Carlslund - i närheten av skolan. Där fick mer långväga elever övernatta. Huset kom även att vara småskola under några år i slutet av 1800-talet. 

Sigridslunds skola kom att vara igång under 183 år. Massor av elever har passerat här och känslorna svallade då beslutet om nedläggning skulle tas år 2008. Vårterminen 2009 kom att bli den sista och den 12 juni 2009 var epoken slut - avslutningen inför sommarlovet innebar också slutet för Sigridslunds skola.

Som mest hade skolan ca 50 elever, men med åren och avfolkningen av landsbygden minskade elevunderlaget. De 45 torpen, som hör till Vibyholm och där det fötts många barn under åren, är numer sommartorp. Antalet anställda i jordbruket och på de stora godsen är en spillra mot förr. Det finns inte så många barn kvar på landsbygden i Sörmland längre. Under hösten 2011 beslutades att byggnaden ska säljas - om det skett vet jag inte. Oljepannan rasade 2010 och man tyckte sig inte ha råd att restaurera den.  

Över skolans entré finns devisen "Ej bättre börda man på vägen bär, än visdom mycken."

Visst känns det sorgligt när en så fin skola och epok i Sörmlands historia går i graven. Kanske en friskola? Framtiden får utvisa...


                      




 
 
Ingen bild

Ingvar Nilsson

15 juli 2012 19:39

Tack, Gudrun, för denna fina skildring av en skola som har så mycket av minnen i väggarna, både ljusa och mörka! Om vår tid känner kallelse att förvalta historien så kastas en sådan klenod inte bara ut i ett okänt öde. Hoppas därför att man hör sig för hos alla tänkbara intressenter. Friskola? Ja, varför inte fråga t.ex www.waldorfskolefederationen.se ?

Gudrun Lindvall

15 juli 2012 22:09

Tack för kommentaren oh förslaget.
Ja, det är en märklig skola. Jag ska försöka ta reda på om något är på gång med försäljning eller annat och lovar återkomma.

 
Ingen bild

Elisabeth Ulin Karlsson

26 september 2012 13:48

http://www.svenskfast.se/hemnet/pages/ObjectView.aspx?objectid=41JICJ72U7FVVUHI

Sigridslunds skola är till salu nu.

Hälsningar
Elisabeth
med familjegård i Sannerby!

 
Ingen bild

Andreas Gottfridsson

19 maj 2017 09:04

http://sigridslund.se/

Gudrun Lindvall

7 juni 2017 22:09

Tack. Vi kommer absolut på besök.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards