Direktlänk till inlägg 17 februari 2013

Hästkött?

Av Gudrun Lindvall - 17 februari 2013 22:48

                         


Äta hästkött - kan man det? Den senaste veckans diskussion är lite konstig. Det jag tycker är den största skandalen är att man inte kan lite på märkningen av mat. Det andra är insikten att färdiglagad mat görs långt åt jotaheiti och att råvaror transporteras från långtbortifrån. Jag trodde i min enfald att lasagne från Findus gjordes i Sverige och inte i Luxemburg. Hela matcirkusen är ju helt befängt galen!!!

Men det som tycks intressera folk mest är det faktum att det kött man eventuellt ätit varit hästkött. Precis som om det skulle vara så förfärligt. Varför då? På Island äter man hästkött och har till och med uppfödning av slakthästar. Man ser inget konstigt i det, även om folk verkligen levt och lever nära sina hästar och varit oerhört beroende av dom. Man behöver ju inte själv äta den häst man stått närmast. 

När jag gjorde utredningen om djurtransporter, som blev klar 2003, så tittade vi på problemet med hästar, för även då slaktades det massor av hästar i Europa, framför allt i Belgien och Italien. Då kunde vi visa att det transporterades massor av hästar från forna Östeuropa söderut, långväga transporter där hästarna for förfärligt illa, ofta till Italien. Men vi kunde också se transporter av svenska hästar till Belgien via Danmark. Svenska hästhandlare köpte billiga hästar i Danmark och bytte mot slakthästar från Sverige. Och så är det fortfarande. Många ponnyer kom från Irland via Belgien till Danmark och vidare till Sverige. Transporterna hit med bra hästar för ridskolor och privatryttare gick inte tomma tillbaka, utan man samlade ihop billiga slakthästar här. Och så är det med största sannolikhet fortfarande. Några tillstånd från Jordbruksverket bryr sig inte dessa handlare om - man bara kör - och passen "försvinner" ofta i hanteringen. Irländska ponnyer har "härstamning okänd" på tävlingar, fast det även i Irland är krav på pass innan fölet är avvant, så mamman och hennes stam borde absolut vara känd. Dansk TV hade ett inslag, där man följde en slakttransport av häst från Jylland till Italien. Vatten och mat fanns det inte till hästarna och den dansk jordbruksministern stod i TV och grät när hon såg bilder på det lidande hästarna utsattes för. Just den hästhandlaren vet jag att svenska hästhandlare anlitade, så en del av hästarna skulle mycket väl ha kunnat komma från Sverige.

Då kan man ju fråga sig - varför kör man hästar långa sträckor? Svaret är PENGAR. Det handlar om priset på slakthäst hos slakterierna. Då - 2003 - sa man från hästhandlarhåll att man fick dubbelt så bra betalt i Danmark, ytterligare mer i Belgien och bäst i Italien. Så länge det lönade sig att köra körde man. Och det var inga småpengar man tjänade på att köra en stor lastbil full med slakthästar till Italien - 6-siffriga belopp då.

Hur får man då slut på transporterna söderut med svenska hästar? Jo, slaktpriset måste upp!! Den dagen det inte lönar sig att köra kommer de svenska hästarna att slaktas i Sverige. Och för att det ska bli verklighet måste folk börja efterfråga hästkött. Precis som i Italien, där köttet ses som ett delikatesskött, dyrare än nötkött. Det är ett järnrikt mörkt kött, magert och mört. I Italien finns det affärer som bara säljer kött av hästdjur - hästar och åsnor. Det anses att barn ska äta detta kött eftersom det är mineralrikt, säkert riktigt. 

I köttdebatten har vi fått veta att kor rapar växthusgasen metan. Det ska bero på att dom är idisslare. Det är inte hästen. Är kanske hästkött bättre ur klimatsynpunkt?

Hur man ska komma till rätta med de långväga förfärliga transporter av häst från Östeuropa söderut vet jag faktiskt inte. Dom är bara fruktansvärda. 
 
Ingen bild

Karla Sand

21 februari 2013 02:39

Hela hanteringen är förfärlig! Sen är det nog tyvärr så att "slaktcirkusen" inte gäller bara hästar. Hanteringen av kalvkött är lika illa och även kortare transporter inom Sverige är ingen dans på rosor för något djur och speciellt inte för kycklingarna.

Gudrun Lindvall

1 mars 2013 21:07

Man får försöka köpa på gårdar ikring, som gör hemtag och säljer eget kött själva. Så gör vi. Men kyckling - aldrig!! Dom har det för illa både under uppfödning och transport.

 
Ingen bild

Siv

26 februari 2013 23:27

Jag köper väldigt sällan halvfabrikat, men av en händelse hade jag en Dafgårds Lasagne i frysen som jag tänkt att kanske någon hundvakt skulle vilja äta någon gång. Nu blev jag nyfiken själv och värmde den. Nu skulle man väl inte kunna erbjuda djupfryst Lasagne till någon annan.Den smakade rätt bra, men mest av tomat och morot. Det hade behövts betydligt mer hästkött i den. Hästbiff är ju förträfflig mat men det finns sällan på marknaden i detta land. Jag vill minnas att restauranten Minerva i Stockholm serverade hästbiff i min ungdom. Hoppas bara att de djuren inte hade genomlevt plågsamma transporter. Här i kommunen finns ett mindre slakteri som är känt för sin humana hästslakt.

Gudrun Lindvall

1 mars 2013 21:05

Minerva har lagt ner har jag fått veta, men jag minns också att de bara serverade hästkött. Det fanns en köttbutik i Södertälje, som förr sålde hästbiff ibland. undrar om det går att få tag i numer...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 1 feb 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Med Ovido kan du skapa egna quiz - Ett smart sätt att träna glosor