Alla inlägg den 21 juni 2016

Av Gudrun Lindvall - 21 juni 2016 12:06

Här kommer en bild på fiskgjuse - en vuxen och två ungar, som smätler mycket väl in i underlaget, svåra att se.


                


Bilden har jag tagit direkt från datorn och den kommer från ett av de många fågelbon i Estland, som utrustats med kamera. Man tittar direkt in i familjelivet, något som annars varit helt omöjligt. Dom här ungarna är verkligen välkamoflerade i boet, som är byggt av grova grenar, äldre sådana och med lavar. 

Fiskgjusen är Sörmlands landskapsfågel och fanns alltid i Enhörna, där vi hade sommarstället. När fiskgjusen hördes var det sommar. Gjusen är en kraftfull fågel, som kan ta stora fiskar och som med sina kraftiga vingar tar sig upp i luften, även om fisken gör allt den kan för att dyka och komma undan. Man kan se hur hela gjusen försvinner under ytan, men upp kommer den förr eller senare - med bytet. Fiskgjusen väger upp emot 2 kg och man har sett gjusar, som tar byten som väger nästan lika mycket som fågeln själv. Vingarna kan nå hela 1.70 i spannet, så lyftkraften finns där.


                     


Klorna är imponerande. En gång fann vi en död gjuse och jag tog foten. När jag mäter nu klorna är de mer an 4 cm långa. 

Fiskgjusen finns över nästan hela jorden och man räknar med 4 eller möjligen 5 underarter. Jag har sett gjuse utanför Australiens kust, en något udda upplevelse. Den hade boet på en hög pollare ute i vattnet. Våra gjusar flyttar till södra  Afrika på vintern, den nordamerikanska långt ner i Sydamerika, medans den australiska är stannfågel. Snacka om anpassningsbar art! Här kan man se var den finns:


                                 

Tyvärr minskar antalet fiskgjusar och man vet inte varför. En sak: dom kan vara lättstörda vid boet, så håll avstånd och gå inte iland under häckningstiden, som är nu. Bilder från Wikipedia.


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards