Direktlänk till inlägg 23 mars 2013

Krakatau

Av Gudrun Lindvall - 23 mars 2013 13:00

                   


År 1883 hade vulkanen Krakatau i havet mellan Sumatra och Java ett enormt stort utbrott. Det kom att påverka klimatet och himlen under flera år framöver med bland annat röda solnedgångar som den Edvard Munch avbildade i sina fyra konstverk Skriet tio år senare, se förra bloggen.

Krakatau ligger, precis som Island, mellan två kontinentalplattor – i detta fall den Eurasiska plattan och den Indoeuropeiska plattan. Indonesien, som Krakatau tillhör, är faktiskt det land som har flest aktiva vulkaner i världen – ca 150 stycken. 


                                                         


Utbrottet 1883 finns väl dokumenterat. Den 20 maj 1883 började det komma ånga från den nordligaste av Krakataus tre vulkankäglor. Det steg upp en askapelare  till en höjd av 6 km och explosioner kunde höras i Jakarta, 160 km bort. Så lugnade det ner sig.

Den 16 juni började det igen med höga explosioner och tjock svart rök, som täckte öarna. Utbrottets häftighet orsakade ovanligt höga tidvatten i närheten. Jordskalv kunde kännas på Java och stora massor av pimpsten rapporterades av skepp i Indiska oceanen.

Aktiviteten fortsatte under  augusti och nådde sitt klimax mellan den 26 och 27. Den 26 augusti kunde man se ett svart 27 kilometer högt askmoln och explosioner kunde höras var tionde minut. Skepp inom 20 kilometer från vulkanen rapporterade att aska och bitar av het pimpsten landade på däck. En liten tsunami nådde Javas och Sumatras kuster 40 kilometer bort. Den 27 augusti inträffade fyra enorma explosioner klockan 5.30, 6.44, 10.02 och 10.41 lokal tid. Explosionerna var så kraftiga att de hördes 350 mil bort i Perth på Australiens sydvästra kust, på Ceylon 480 mil bort och i hela södra Asien. Det här är det högsta ljud, som har funnits under historisk tid. Tryckvågen var så kraftig att den spräckte trumhinnorna på sjömän ombord på skepp i Sundasundet nordost om utbrottet. Den spreds med en hastighet av 1 086 km/timmen och tog sig sju gånger runt jorden och kunde registreras upp till fem dagar efter explosionen. Askan nådde upp till en höjd av 80 kilometer, stora block slängdes upp 50 km i luften och varje explosion åtföljdes av mycket stora tsunamis, troligen mellan 30-40 meter höga. Det finns en skala för vulkanutbrott, en skala som slutar på 8 och Krakataus utbrott hade värdet 6, ett av de största vi känner till.

Utbrottet hade naturligtvis förödande konsekvenser för regionen. Själva utbrottet och de efterföljande tsunamis dödade massor av folk på Sumatra och Java. Den officiella dödssiffran var 36 417, men vissa källor uppskattade antalet döda till 120 000 eller fler. Det finns rapporter om grupper av människoskelett på flottar av vulkanisk pimpsten, som flutit tvärsöver Indiska oceanen och spolats upp längs Afrikas östkust upp till ett år efter utbrottet. En del mark på Java återbefolkades aldrig, utan återgick istället till djungel och är nu en del av Ujung Kulon nationalpark.

När utbrottet var över fanns inte ön Krakatau längre. Den hade blivit en caldera. En caldera ser ut som en jättekrater, men är egentligen en jättegrop efter att magmakammaren tömts så fullständigt att vulkanens tak störtat in och bara lämnat kvar några sidorester. En caldera är stor – minst 1 km bred. Ön Santorini och öarna runt omkring är en caldera. Vid det utbrottet försvann den stora staden Atlantis enligt myten. Vid Krakataus kollaps spreds mängder med material ut i havet ikring och så långt bort som 4 mil. Material tros ha färdats på superheta ångkuddar. Så småningom steg en liten ny Krakatau – Anak Krakatau – upp ur havet och den växer sig nu allt större för varje år. Området finns på Unescos världsarvslista och är mycket vulkaniskt aktivt.


              


Under året efter utbrottet föll genomsnittstemperaturerna i världen med upp till 1,2 °C och vädret fortsatte att vara kaotiska i åratal. Utbrottet spred stora mängder svaveldioxid (SO2) till stratosfären över hela jorden. Följden blev att solljuset reflekterades bort i högre grad än vanligt och hela jorden kyldes ner. Även askan dämpade solinstrålningen. (Jämför utbrottet 1783 på Island, som jag skrev om den 13 mars.) Utbrottet förmörkade himlen under åratal efteråt och gav upphov till spektakulära röda solnedgångar över hela världen, sådana som avbildas på Munchs målningar Skriet. En blå måne kunde ses under två år efter utbrottet liksom en ring runt solen och ett lila ljus under gryning och skymning.

Varför nu allt detta om vulkaner? Jo, förutom att de fascinerar mig så är frågan – kan det vara effekter av utbrottet på Island 2010, då Eyjafjallajökul erupterade, som är orsaken till denna hiskligt kalla vår? Det utbrottet hade en 4:a på VEI-skalan och spred aska och svaveldioxid till stratosfären. Kanske..

Det finns något som heter vulkanvinter.. Och supervulkaner, riktigt skrämmande… Återkommer om det.



 

 
 
Ms. T

Ms. T

23 mars 2013 13:09

Har sedan jag var barn varit intresserad av vulkaner och har varit till t.ex Island och Nya Zeeland. Men självklart är det ju också skrämmande om det skulle hända något./ Är det en sorts blåkråka omkring här?

http://mina-ord-och-bilder.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Karla Sand

23 mars 2013 18:16

Aha! Nu fattar jag! Det är Eyafjallajökuls fel att våren dröjer så i norden i år!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards