Direktlänk till inlägg 29 mars 2013

Vulkanvinter

Av Gudrun Lindvall - 29 mars 2013 14:55

Det finns nåt som heter vulkanvinter och är långt värre än en kall och sen vår som i år, det. Det är nämligen lika hemskt som namnet antyder – extremt kall vintern och den efterföljande sommaren blir svinkall. Orsaken är vulkanisk aska och svaveldioxid i atmosfären efter ett större vulkanutbrott, som effektivt gör att solens värmande strålar inte når jorden, utan reflekteras tillbaka ut i rymden. Effekten blir missväxt och svält och flera svältkatastrofer i historien kan kopplas till vulkanutbrott och kyligare temperatur. Hör bara:


* Det var en svår svält i Europa åren 1315-1317, som kan kopplas till ett vulkanutbrott i vulkanen Kaharoa på Nya Zeeland 5 år före svältkatastrofen. På den tiden fanns små möjligheter att koppla svälten till vulkanutbrott, så jag förmodar att prästerskapet tog chansen att predika synder och Guds straff. Och stärka sin makt över folk.

* År 1600 fick Huaynaputina i Peru ett utbrott, som orsakade Rysslands värsta kända hungersnöd åren 1600 -1603. Man vet att Schweiz och Balticum hade extremt kalla vintrar de åren. Vinskörden var sen i Frankrike år 1601 och kollapsade i Tyskland och Peru.

* Och så har vi svältkatastroferna efter den isländska vulkanen Lakis utbrott 1783 då temperaturen sjönk med 1 grad över hela norra Europa och snön låg kvar i England till en bit in i juni 1784. Mer om den finns på bloggen den 13 mars.

* År 1815 hade vulkanen Mount Tambora i Indonesien utbrott och i USA hade man frost och snö i juni. Det året kallas där för året utan sommar (!).

* År 1883 var det Krakatau, som orsakade svinkalla vintrar under de 5 kommande åren. Mer om den kan läsa på bloggen nedan den 23.3

* Pinatubo på Filippinerna hade utbrott 1991 och effekten av det kallare klimatet under noteras upp till 3 år efter utbrotttet.

* Men riktigt jävligt kan det bli om en supervulkan får ett utbrott och ett sådant var utbrottet i vulkanen Toba på Sumatra i Indonesien för så där 70-75 000 år sedan. Det var ett utbrott, det! Mängder av svavel orsakande en avskogning av hela Sydostasien och kylde hela jorden med minst 1 grad. Vissa forskare hävdar att utbrottet gav en omedelbar återgång till en istid och därmed en massdöd av mängder med arter. Många menar att en så dramatisk händelse med ett så stort tryck från omgivningen i ett kvarvarande liten population ger mutationer möjlighet att slå igenom och att arter både skapas och differentieras därefter. Så skedde med människan under just den tiden. Men det här är teorier.


Men en teori är det inte att det var ca 1 km istäcke över Mellansverige för 10 000 år sedan och att det är högst troligt att en ny istid kommer någon gång. En effekt som diskuteras av klimatförändringarna är att det ska bli kallare nära polerna och varmare vid ekvatorn. Då är vi där – istid – och norra Europas befolkning kommer att bli klimatflyktingar.

Och lika säkert är att supervulkaner kommer att eruptera även i framtiden med stora effekter som följd. Närmast på tur tror man att Yellowstones vulkan är.

Så deppa inte över den sena våren – det kan bli mycket värre….

Och frågan kvarstår – finns det ett samband mellan denna kalla vår och Eyjafjallajökuls utbrott 2010? 

 
Skapa quiz och frågekort

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 1 feb 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa quiz och frågekort
Med Ovido kan du skapa ett quiz - Ett enkelt sätt att träna glosor