Alla inlägg den 21 mars 2014

Av Gudrun Lindvall - 21 mars 2014 15:51

Vi ska skaffa höns igen. Vi hade höns i Enhörna och dom var med hit för 11 år sedan, men traktens skator var överjävliga och tog både ägg och kycklingar, så efter några år gav vi upp och sålde vi dom. Men nu är ett litet stall tomt och där bygger vi om till hönsen. Två boxar får dom husera i + en inhägnad utegård.  

Men det är inte så lätt att få tag i höns så här års. Vi vill ha Åsbohöns, en fin lantras, som vi hade förra gången. Rasen tillhör de raser som sparas i genbanksprogram och jag hade genbank på mina förra. Det betyder att man följer vissa regler, som Jordbruksverket satt upp för bevarandet. Jag har ringt runt som attan, men i vinter har man haft påhälsning av räv eller duvhök och mångas besättningar har reducerats. Men till slut... 


                      

Åsbohönsen är lite mindre än vanliga höns och man har visat att de inte är nära släkt med dagens värphybrider. Man har funnit den här hönstypen i gravar från vikingatiden. Dom varierar mycket i färg; svart, vitt, spräckligt, gult, grått och med avvikande färg på halskrage och sadel. Så fina! Nu får vi köpa 3 hönor; en gul, en svart och en brunvit, födda förra året från en flock utanför Örebro. Tupparna är stiliga i en mängd färger och man kan ha flera tupper utan att dom slåss. Eftersom man inte vill att tuppen ska vara nära släkt med hönorna köper vi tupp från en annan uppfödare.

                    

   

Åsbohönsen kommer ursprungligen från två byar i norra Skåne och är otroligt tåliga och fodersnåla. Våra klarade sig i hus utan uppvärmning hela vintrarna. Man brukar säga att har man bara en get och några höns så överlever man.

Hönorna i vår förra flock ruvade gärna. En höna låg på ägg 4 gånger under ett år, men det var rekord. Sista kullen kläcktes i november och den fick vi ha i  växthuset där det var varmare än i hönshuset. Man brukar säga att ca hälften av hönorna ruvar. Äggen är lite mindre än vanliga hönsägg, men om hönsen får gå ute och beta gräs så blir gulan mörk och lika stor som i vanliga ägg. Äggen är vackert beiga i olika nyanser. 

Nu återstår en lite detalj - att bygga anläggningen. Nästa helg ska vi hämta våra höns och än så länge finns ingenting - en utmaning att få klart i tid. Det får vi!

Höns sandbadar gärna, men på bilden nedan utnyttjade dom en gammal övergiven myrstack. Hoppas på kycklingar i sommar så vi får många olika färger.

                        





Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards