Alla inlägg den 6 april 2011

Av Gudrun Lindvall - 6 april 2011 12:22

Man börjar komma i den åldern när man minns hur det var förr….

En sak jag inte trodde att jag skulle få uppleva är den uttunning av biologisk mångfald, som sker. När jag läste zoologi i slutet av 60-talet hade miljödebatten just startat och en väckarklocka, Rachel Carssons bok Tyst vår, hade kommit. Hon förutspådde en minskning av såväl antal arter som antal individer och i takt med ökande kemikalieanvändning främst i jordbruket lät det ju troligt – på sikt. Men knappast under min livstid – nog borde man ta varningssignalerna på allvar och tänka om. Eller? Man betade utsäde med kvicksilver och fick en ordentlig lektion i ekologiska följder. Men man lärde inte läxan – sen kom DDT, PCB, flamskyddsmedel och mängder med bekämpningsmedel i jordbruket. Man kan se att nästan alla jordbrukets fåglar är hårt trängda och – här kommer det – förändringen är så dramatisk sedan slutet av 60-talet, då jag började skåda fågel, att jag märker en stor skillnad. Dramatisk skillnad!!

Redan då började storspovens flöjtande spel bli ovanligt i Mellansverige, men på Gotland fanns det fortfarande många. Men inte nu längre. Från Mellansverige är arten borta och på Gotland finns bara några enstaka par.  Har man tur kan man höra den på flytt till Norrland. Kornknarren, förr vanlig, finns vissa år, men bara några enstaka individer.

Och nu är det sånglärkans tur att försvinna. Man räknar med att det finns ca 30 % kvar jämfört med på 50-talet. Det var då jordbruket började ”moderniseras”.

Skillnaden är förskräckande!! Förr svirrade hela rymden av lärksång om våren, så många att det var svårt att särskilja olika individer. Sången fyllde hela nejden. Det är inte en förskönande bild – så var det. Nu hör man någon enstaka individ – om man har tur.

Egentligen är det inte så konstigt. Skälet är jag övertygad om stavas biocider – livsdödare. Förr sådde man säden, sedan lämnades fältet ifred innan skörd. Det fanns olika ogräs och insekter i det – mat för lärkungar. Idag sprutas det – både mot ogräs och mot insekter. Man kör i fälten med stora maskiner – titta på körspåren i sommar – där har det sprutats. Det blir ingen mat kvar för de ungar, som inte krossats av traktorhjulen. Dött. Sedan spelar det ingen roll att dagens biocider kallas lågdos. Egentligen är det så att de är så mycket giftigare och effektivare på att döda att man behöver en mindre mängd – som om det skulle vara bättre…

Men egentligen är det inte bara jordbruksmarkens fåglar som minskar. Även vanliga fåglar som lövsångare, bofink och vissa mesarter blir färre. På en resa i Lettland 1993 fick vi svenskar en påminnelse om hur det var – så många individer av allt. Som det sjöng! Vi kände igen det – så var det förr i Sverige.

Under förra årets sträck vid Falsterbo räknade man bara 4000 sånglärkor – en bråkdel av vad som varit vanligt förr. Det verkar som om försvinnandet accelererar. Hur många år tar det innan ännu en art är borta från Mellansverige? Så passa på att försöka höra lärkan i år – om några år kan det vara för sent. Dagens generation saknar inte storspoven för dom har aldrig hört den. Kommer morgondagens generation att sakna sånglärkan? Saknar du ortolansparven, som aldrig lyckades komma tillbaka på riktigt efter kvicksilverkatastrofen? Har du ens hört den nu så sällsynta fågeln? Det är det här som är så otäckt med förlusten av biologisk mångfald – efter några år känns det ”normalt” att arterna är borta. Men det är det egentligen inte.

Jag sörjer min ungdoms fågelsång. Inte trodde jag då att skillnaden skulle komma så fort – i min livstid….

Lyssna här på sånglärkan – eller ännu bättre – sök reda på en ute i naturen och njut av den livsbejakande sången. 


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards