Alla inlägg den 18 september 2012

Av Gudrun Lindvall - 18 september 2012 09:48

                      


Det här är Hansa, en Rosa rugosa som blommar så fint nu. Den växer som en häck vid vägen och jag vet att grannarna undrade vad vi höll på med när vi satta alla plantorna för så där 8 år sedan. Vackert är det, men det fanns egentligen ytterligare ett skäl att ha dom där - ingen kuse forcerar först elstängslet och sedan en taggig roshäck - och inga andra djur heller. Säkerhet.

Rosen Hansa är en tålig sort. De buskar vi har är rotäkta och skjuter småplantor. Men alla plantorna ser inte riktigt lika ut, en del blir större än andra och även rosorna skiljer sig åt lite grann.

Hansa lär ha varit en av rosnestorn Valdemar Petersens favoriter. Den mannen har betytt mycket för att de gammaldags rosorna finns kvar i odling. Många av de riktigt gamla har odlats i över 2500 år medans andra tagits fram under 1700-talet då rosor verkligen var på modet och alla skulle ha en egen sort, framför allt i Frankrike. 

Men så kom de nya storblommiga under 1800-talet och de gammaldags med mindre blommor och oftast bara en blomning glömdes bort. Först senare började man inse att en ros som inte doftar ros saknar något högst väsentligt. Den unge Valdemar blev förtjust i de gammaldags då han jobbade i Paris några år i sin ungdom och insåg att denna kulturskatt höll på att gå om intet. Han började samla och efter flytten tillbaka till Danmark var hans plantskola i Löve en av de första att sälja de gamla klenoderna. I Sverige följde snart Cedergren i Rå i Skåne efter och nu kan man köpa gammaldags rosor i varje plantskola. Kulturskatten är räddad, även om många sorter säkert försvunnit. 

Mitt rosintresse vaknade de jag läste Ulla Beyrons bok Rosor från mormors tid och sedan dess är det de fina gamla med underbar doft som gäller. Valdemar Petersens bok Gammaldags rosor i dagens trädgårdar gjorde inte intresset mindre. Boken kom redan 1968 i Danmark och översattes till svenska 1980. Båda böckerna kan man hitta antikvariskt via Bokbörsen. 

Hansa blommar om som många Rosa rugosa. De sena blommorna brukar vara färre men större. Just nu är häcken så vacker!


 


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards