Alla inlägg den 22 september 2012

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2012 12:28

                    


Jag har tidigare på bloggen skrivit om gamla folkskolor. Den senaste var Sigridslunds skola, som invigdes på midsommarafton 1826, en invigning som fick en förfärlig utgång. Läs mer i bloggen från den 14 juli i år.


                   


Sigridslunds skola var landets första skola för allmogens barn, men viljan hos herrskapen att starta skola fanns på flera håll. I det patriarkala stela så hierarkiska klassamhället fanns en känsla av att man faderligt måste ta hand om ”sitt” folk. I Östra Vingåker, den socken min mammas släkt kommer ifrån, kom mer organiserad skolundervisning igång 1832, här mot prästens uttryckliga uppfattning. Greve Lewenhaupt gav f-n i prästen och drev skolan ända och hustrun inrättade en syskola för flickor. En slöjdskola för pojkar fanns redan. Syskolan fanns kvar länge och min mormor född 1895 gick där. Husen finns kvar.


Först 1842 kom folkskolestadgan, som föreskrev att det skulle finnas minst en skola för alla ungar i varje socken.


I Hyltinge socken var den stora herrgården Sparreholm dominerande. Här kom skolundervisningen igång 1845, hela 19 år efter grannsocken Årdalas skola Sigridslund. På Sparreholm satt baron Sprengtporten, en ätt som numer är borta på svärdssidan och därmed också namnet. Han skänkte så småningom pengar till skolbygget och såg även till att läraren kunde överleva på tjänsten genom att anslå en summa vars ränta skulle ge läraren lite reda pengar. Men lön utgick även i natura: ”tolv tunnor spannmål, två tredjedelar råg och en tredjedel korn….dessutom äger att från Sparreholm erhålla kofoder, bete och nödig vedbrand” kan man läsa i statuten.  


                  


Huset där skolan, som kunde hysa uppemot 100 elever, är vacker. Idag är det sålt som privatbostad, en oerhört fin sådan med utsikt över vatten och Sparreholms slott. Hela området runt Sparreholms slott är underbart med ekdungar, mjuka kullar och alléer, klart värt ett besök, framför allt på våren i den skira första blomstertiden. Mer om Sparreholm en annan dag.

Jag har lånat bilderna från en annan blogg. Hoppas det är ok.


                    

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards