Direktlänk till inlägg 5 september 2012

Egen el - spännande!

Av Gudrun Lindvall - 5 september 2012 19:39

                

                 


Att göra egen el är något allt fler blir sugna på, även vi. Om man vill se hur det ser ut i praktiken är ett besök på Egen El-kullen i Katrineholm att rekommendera. Här testar Johan Ehrenberg allt i sol och vind som finns på marknaden och här kan man inte bara få handfasta tips, utan företaget Egen El säljer också prylar - solceller och vindkraftverk i större och mindre skala. Man kan också skaffa sig mycket information genom att läsa deras hemsida på egenel.etc.se


 I Tyskland är det en folkrörelse att göra egen el, men där är satsningen från regeringen av ett helt annat slag än här. I Sverige får man i och för sig leverera egen el till elnätsbolagen, men inte mer än vad man själv gör av med per år. I Tyskland finns ingen sådan gräns och man får till och med mer betalt för levererad el än den man köper, vilket innebär att pay off-tiden på den egna anläggningen blir betydligt kortare. Under några soliga dagar i somras producerade faktiskt solceller 50 % av hela Tysklands elbehov - imponerande!! 

Att solen har enorm potential förstår man ju. Om man skulle täcka 5 % av Saharas yta med solceller så skulle det klara hela världens elbehov. Otroligt! För Sveriges hela elbehov behövs en yta motsvarande halva Gotland. 

Och tekniken finns - det finns ingen anledning att vänta längre! Dessutom har Kina satsat stort, vilket pressat priserna rejält. Det betyder inte att det är superbilligt med solceller, men i jämförelse med tex nya kärnkraftverk är solceller outstanding. 

Men för en liten konsument handlar det inte bara om pay off idag. Man kan som Johan Ehrenberg gå före in i framtiden och tycka att det är spännande och kul. Hur lång pay off-tiden blir beror naturligtvis på hur elpriset utvecklas och inget tyder på att det blir billigare, snarare tvärt om. Varför ska elbolagen sälja el billigare i Sverige än vad de kan få betalt på kontinenten, som idag?

Man kan också se det så här: om jag nu har ett litet överskott i den privata ekonomin är det ganska troligt att jag unnar mig något extra. En ny dator kanske, eller en ny bil, TV eller soffa. Och dom prylarna har garanterat ingen pay off-tid. Bara förluster. Om jag istället satsar på sol - eller varför inte vind - så får jag faktiskt ett billigare elpris framöver. Eller så betalar jag av på huslånen. 

Vi har köpt 3000 kWh vind-el via Sveriges Vindkooperativ och betalat 3 andelar á 7 500, totalt 22 500 kr för det. Vårt elpris minskar då med ca 1 620 kr per år, en avkastning på 7,2 %. Det lönar sig alltså mer med vind-elen än att betala av på huslånen.

Solceller då. Om regeringen även nästa år satsar på solceller så kan man få bidrag på 45 % av installationskostnaderna, som i år, men nu är bidragen tyvärr slut, i alla fall i mitt län. Om vi då säger att vi bygger 5 000 kWh skulle det kosta oss ca 70 000 kr med bidraget, uppsatt och installerat. För dom 5 000 kWh sparar vi  4 665 kr i elkostnad. Räknat på priserna i maj 2012 och just då var elen billig. Det ger då en avkastning på 6,7 %. Johan Ehrenberg räknar med att man sparar mellan 1,20 och 1,40 per kWh, mitt exempel är räknat på 93,3 öre. Med Johans siffror blir avkastningen mellan 8,6 % och 10 %. Wow, bättre än vinden!

Nu återstår det att se om den blir en förlängning på bidragen.. Då bygger vi! Kanske 4000 kWh, man kan ju bygga till senare, om man kan lägga undan lite pengar. Spara i solpaneler.


I den här boken, se nedan, som man kan köpa antingen vid besök på Egen el-kullen eller via nätet, kan man få veta ALLT. 


                        

  




 
 
Gudrun

Gudrun

5 september 2017 17:47

Vi byggde hösten 2014, inte 4000 kWh, som jag trodde ovan, utan 15 000 kWh. Hela ena stalltaket fylldes med 60 paneler. Dom producerar som förväntat och vi är supernöjda.

http://vastravegred

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards