Alla inlägg den 15 maj 2012

Av Gudrun Lindvall - 15 maj 2012 18:54

                        


Malmqvists hus är till salu. Då - när det var Malmqvists hus - fanns inte utbyggnaden, utan där var en öppen veranda. Nu finns det badrum med bastu i utbyggnaden och hela huset är permanentstandard.

Här bodde våra närmaste grannar under somrarna på torpet Noralund i Enhörna under 50-talet och framåt. Malmqvists bodde i Stockholm på vintrarna och kom till sitt torp i lastbil. Han hade egen firma med lastbilen. Lastbilen blev allt större med åren. Jag tror att fru Malmqvist var född i huset. Dom hade en dotter, som hette Kerstin, men hon var för gammal för att leka med mig. 5 år är mycket när man är liten. Deras torp var som vårt helt omodernt. Fotogenlampa. Utedass. Potatisland. Roddbåt i Mälaren. 

Jag minns att han Malmqvist brände sig illa ett år. Han gjorde det där alla vet att man inte ska göra - han slängde in lite brännbar vätska i spisen och elden slog rakt ut och brände honom. Otålighet. "Hur kunde jag vara så dum?"

Köksspisen finns kvar.  


                   


Man blir lite längtig att åka och titta. Nostalgisk. En liten bit ifrån låg en smedja - den är borta nu. Där hittade vi gamla strykjärn, som var ihåliga så man kunde hälla in het kol i det. Undrar om dom finns kvar i familjens ägo. Kanske var detta smedens bostad från början. 

Nu är i alla fall Malmqvists hus till salu till ett pris strax under 2 miljoner. Om du vill se mer av huset finns det på www.hemnet.se. Södertälje kommun. Det heter Lilla Nora nr:nr någonting.

Syrran och jag sålde vårt torp Noralund i mitten av 90-talet. Efter vår mors död ville inte vår far dit mer - det var för smärtsamt. Somrarna där var fridfullt harmoniska.

Barndomen gör sig påmind...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards