Alla inlägg den 7 juni 2010

Av Gudrun Lindvall - 7 juni 2010 09:17

           


Olof Lijf, senare Lifberg är värd att lyftas – en krutgubbe, som inte gick av för hackor. 

Olof Olsson föddes den 1.5 1719  - jag vet bara att han föddes i Södermanland, men inte var. Han var min farfars morfars mormors far. Han kommer att bli anfader till en släkt, som kartlagts noga, men där min pappas farmor och kommande generationer saknas – hon var oäkta som  det hette. Jag känner därför till många i släkten, men känner ingen.


Olof blir antagen som soldat den 26.6 1742 till Gripsholms kompani, Dillnäs socken, Daga härad och rotenamnet är Lifsinge med nummer 924. Han är bara 1.63 lång, men tydligen stark och stadig. Han tar sig soldatnamnet Lijf.

Lifsinge är en by  väster om sjön Klemmingen på vägen mellan Gnesta och Mariefred, inte långt från Dillnäs kyrka. Lifsinge soldattorp ligger där.  

Någon gång mellan mars och oktober 1744 gifter sig paret Olof Lijf och Kierstin Ersdotter, som är född i grannsocknen Gåsinge. Han är 25 och hon 32 år gamla.  Paret får 3 barn. Första barnet föds 1746, men dör i späd ålder året efter. Sonen Eric föds i december 1747. Han kommer att bli präst på Över-Selaö utanför Strängnäs med namnet Eric Dillén. Maria föds i juli 1750. Hon är min farfars morfars mormor och  får ett öde värt ett eget kapitel.

Olof Lijf kom att vara soldat i 32 år. Soldatlivet var hårt  - inte bara fälttågen. Soldaterna var ofta kommenderade till byggen av olika slag. Olofs soldatliv är väl dokumenterat och utforskat genom en sentida släkting Björn Dillén, tyvärr avliden.

År 1742, precis efter att Olof antagits, sänds han till bygget och underhållet av Hasselö Skants utanför Nyköping. Där finns han under sommaren och hösten.

Våren 1743 drar han ut i fält för första gången. Han sänds till Åland för att driva bort ryssen i det som kallas Hattarnas krig. I början av augusti 1743 blir det fred med ryssen, men då vaknar Danmark…  I september bär det av med galär till Karlshamn och vidare till Skåne och Bohuslän. Han har inte varit hemma på roten under tiden emellan. Det blev inget krig och den 26 februari 1744 startar man  hemmarscherade från Vänersborg - kom hem den 14 mars. Sträckan mellan Vänersborg och  Mariefred är idag – med raka vägar – 36 mil. De gick säkert mer än 40 mil mitt i smällkalla vintern… 

Nu följde 3 år hemmavid. Han fick tid att gifta sig med sin Kierstin, få fart på jordbruket och skaffa ungar.

Det var viktigt med soldatens utrustning. Vapnen förvaras hos en av rotehållarna. År 1745 brann Lijfs vapen då de förvarades i en låst kista. I Gripsholms kompanis journal finns antecknat: ”Soldaten N:o 924 Olof Lijf för Lifsinge rote är den 21 oktober dess Mousqette med Rem, Bajonet och Värja genom Wådeld upbränt på roten hos dess bonde, Per i Norrgården.” Det blev domssak i Daga häradsrätt. Lijf fick nya vapen från en nedlagd rote.  

Under 1740-talet blir han utbildat till grenadjär, granatkastare, en av 12, i ett sorts elitförband. Som tecken på detta bär han en speciell spetsig mössa av vadmal med en stor mässingsplåt framtill. Att kasta granater krävdes styrka – alltså var den 1.63 lille mannen en kraftkarl. Grenadjärerna bar modernare musköter och var dom som gick främst vid ett anfall. 

       


År 1747, juli till och med oktober, var han med om uppbyggnaden av Stockholms slott. Han var smideskunnig.

Sedan skulle Sveaborgs fästning byggas och ”de besta som kunde uppletas” skulle dit – däribland Olof Lijf. Den 27 april 1751 – precis när vårbruket stod för dörren hemmavid - marscherade truppen till Dalarö och skickades under en stormig seglats till Sveaborg dit de kom den 14 maj. Sörmlänningarna slog tegel och senare byggde de fästningen. Arbetsdagen var 10 timmar. Under två hela år var han i Finland  och arbete på Sveaborgs fästning. Han kom till Dalarö från Finland i början av augusti 1753 och hemförlovades.

Snart är det dags igen. Pommerska kriget stod för dörren. Den 11 augusti 1757 sänds kompaniet till Pommern. Under 5 år deltog Olof i kriget. Pommern hade förlorats till Preussen efter Karl XII:s död och kung Adolf Fredrik fick för sig att det skulle återtas. Det lyckades inte. Under det här kriget dog ca 30 000 svenska soldater, många av umbäranden och sjukdomar. Olof Lijf överlever strapatserna. På sommaren 1762 kommer han äntligen hem.

År 1763 ändras namnet Lijf till Lifberg.

Sedan följde mindre kommenderingar och 1774 är han på Malm Hed på sin sista mönstring.  Den 14.6 1774 får han avsked med dubbelt underhåll. Han har tjänat kronan i 32 år, varit en god soldat och blir gratialist. Han är 55 år gammal. Men något dubbelt underhåll får han aldrig, endast enkelt betalades ut och först 3 3/4 år senare kommer det, 20 daler kopparmynt. En smed/mästersven kan som jämförelse tjäna 1000 daler kopparmynt per år. För dubbelt underhåll krävdes egentligen 40 tjänsteår, men han erkänns dubbelt underhåll på grund av stor duglighet. Men kronans kassa är inte så välfylld – det var ständiga krig.

Innan roten hittar en ny soldat bor man kvar och eftersom den nya rekryten drar ut i krig direkt och inte har familj dröjer det två år innan man flyttar.

Olof är stark och arbetsam. Han röjer mark på östsidan av sjön Klemmingen och bygger torpet Solbacken dit man flyttar år 1776. Han infinner sig på generalmönstringen ända tills han fyllt 75 för att hämta ut underhållet. Backstugan Solbacken utvecklas till torp och så småningom får Olof råd att ha dräng. Den ende sonen Eric har ju studerat till präst, inte så vanligt för den tiden, så det fanns nog styrka på flera sätt i familjen. Torpet kan liknas vid en liten gård och Eric nämner i skrift till Strängnäs domkapitel att fadern är bonde. På Solbacken kommer släkten att bo i generationer. Min farfars morfar föds här år 1825 och är alltså barnbarns barn till Olof och Kierstin.

Trots ett hårt liv blir både Olof och Kierstin gamla, han 82 och hon 85 år. Hon dör 1797 och han 1801. Då finns dotter Maria, hennes nye man och två av hennes barn från första äktenskapet på Solbacken. Maria kommer att orsaka stort rabalder i bygden och problem för prästen – hennes förste man återvänder nämligen. Dubbeläktenskapet är ett faktum.

Det får bli en annan historia…


                             

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards