Alla inlägg den 24 juli 2011

Av Gudrun Lindvall - 24 juli 2011 14:26

  Jag har egentligen aldrig varit speciellt rädd för blixt och åska - snarare fascinerad. Men så fick vi ett blixtnedslag någonstans i omgivningen för några år sedan och det gick in i en elfördelardosa i köket, som smällde sönder. Det var riktigt otäckt! Lät som om nån sköt med gevär. Stackars Nadja, vår golden, blev jätterädd, medan Märta, västgötaspets, tog det med upphöjt lugn. Min fascination utbyttes i viss fasa. Jag hann precis dra ur datorerna - det andra numret, det datorerna inte är på, slogs ut. 


           


Det hiskliga ovädret natten till fredagen drabbade oss mest på avstånd. Fasansfullt med alla dessa blixtar, även om bara någon enstaka smäll var på nära håll. Numer är huset blixtsäkrat, vad det nu innebär - dyrt var det i alla fall - en det var läskigt! Elavbrott.


              


Blixt och dunder har alltid fascinerat människor - man är så totalt utlämnad så behovet att förklara med Tor och hans hammare var förståeligt. Benjamin Franklin lyckades visa 1752 att det hade med elektricitet att göra. Han skickade upp en drake med en nyckel i ändan och fick en stöt. Ett farligt experiment som vissa efterföljare dog av. Strömstyrkan är enorm! Temperaturen lär vara 30 000°C i urladdningen. 

Det lär uppstå 50 000 åskväder över jorden per dygn. Värsta ställena i Sverige är inre Halland och västra Småland, som har ca 15 åskdygn per år medan Amazonas lär ha 200!!! Av alla blixtar som bildas når bara ca 20 % markytan - det räcker... Resten sker inom och mellan moln.  Av ca 35 000 bränder i Sverige per år orsakas 15 000 av blixtar och mellan 5 och 10 personer dör varje år.

Det var inte bara natten mellan torsdagen och fredagen som var åskig - även natten efter var det åska, om än inte lika mycket. I omgivningen lär 2 villor träffats, även om skadorna var begränsade i båda fallen, som tur var. 


                    


De här sista åskvädren har inte känts nordiska, snarare sånt man kan vara med om vid Medelhavet. Förebådar dom det nya vädret? Usch och fy - min fascination har ersatts med - om inte fasa så i alla fall - oro. Med hästar i hagarna känns det ännu obehagligare. Blöt mark leder som bekant ström och ett blixtnedslag i hagen kan få dramatiska följder. För några år sedan slog den ner på en idrottsplats där man hade riddarspel. En person dog. 

Det finns folk som reser till extrema väderfenomen som häftiga åskväder, stormar och tornados. Så tokig blir jag aldrig. Blixtar må vara vackra, men den skönheten kan jag gärna vara utan.


            


    

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards