Direktlänk till inlägg 4 maj 2012

Hare

Av Gudrun Lindvall - 4 maj 2012 17:20

När jag var liten såg vi harar så gott som dagligen på sommarstället. Numer är det inte alls så vanligt och därför var det så mycket roligare när vi såg 3 stycken i "parningsdans" häromdagen. Det här är faktiskt första året sedan vi flyttade hit, som vi sett harar flera gånger. Det är egentligen konstigt, eftersom rävarna har skabb här och det borde gynna hararna. Färre predatorer borde gynna antalet harungar som når vuxen ålder. 


I Sverige finns det två hararter - den inhemska skogsharen och den inplanterade fältharen. Den hare man oftast ser är fältharen, dels för att den är vanligare, men också för att den gillar öppen mark mer än skogsharen. Eller kanske snarare för att den mindre skogsharen har trängts tillbaka och blivit betydligt ovanligare.


                            


En fälthare är en rätt stor hare, som kan väga upp till 9 kg. Den ser lite slankig ut, har ljusa ögon, mörka öron och är svart på ovansidan av svansen.


                               


Fältharen infördes till Sverige av jägare under andra halvan av 1800-talet och tog snabbt landet i besittning. Den finns nu ända upp i södra Norrland. Eftersom den är större och tuffare än skogsharen tar den de bästa markerna i anspråk. Harar är produktiva - en hona kan få tre kullar under en sommar med upp till 5 ungar per kull, i alla fall i de senare. Den första, som kan komma redan i februari i södra Sverige, består oftast av 1 eller 2 ungar.

Fältharen blir inte vit under vintern, utan behåller sin gråbruna pälsfärg.


Den mindra skogharen är den som är bäst anpassad till det nordliga klimatet. Den blir vit på vintern och har då stora pälsiga tassar som snöskor. Den är sötare och rundare än fältharen och har mörkare ögon. Öronen är lite kortare och svansen är inte svart på ovansidan. Den väger mindre än fältharen - som mest 6 kilo.


                           


Skogsharen klarar alltså skogen bättre än fältharen och den äter mer busk och bärris än fältharen. Tåligare, men den klarar inte konkurrensen av fälthare och i Skåne finns det numer bara fälthare och den trenden gäller allt längre norrut. 


                          


En kritvit skogshare ser ut som ett levande julkort, men synen är allt sällsyntare. Det tycks inte hjälpa att en hona kan få upp till 8 ungar i en kull. I söder kan hon hinna med 3 kullar - i norr bara 2.Bidrar det nutida skogsbruket kanske till minskningen?

Och så till slut: en ensam harunge är INTE övergiven. Honan lämnar ungarna, men återkommer med jämna mellanrum för att ge di. Ungarna äter även gräs och örter och en skogshareunge kan klara sig redan efter en vecka, om modern skulle förolyckas. Men det är inte heller så att en hona överger en unge, som klappats av människor. Modersinstinkten är starkare än så.

SÅ - ta absolut inte med en unge hem! Det klarar den inte.  

Se och njut med ögonen, inte mer. 


 
 
Ingen bild

Karla Sand

5 maj 2012 18:44

Undrar just var uttrycket "harhjärtat" kommer ifrån. De är rätt tuffa djur vet jag. Är det utseendet eller att den ibland ställer sig död? Ska nog utröna detta!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards