Alla inlägg under maj 2013

Av Gudrun Lindvall - 23 maj 2013 19:11

Vi har svartmyror inne i köket på våren och några av dom tycker inte riktigt att det är sommar än, utan bor kvar inne. Fler gånger har jag noterat följande: dom tål microvågsugn!! Idag hände det igen. En liten myra hade förirrat sig in micron, jag satte in min lax och efter drygt 3 minuter när jag tog ut den klev myran ut, fullkomligt oskadd. Hur kan det vara möjligt? Kan det vara så att den lilla myran inte innehåller något vatten alls, som kan "koka" den? Någon som vet?


Vi hade även en annan djurupplevelse idag värd att notera. Vi körde lite plast, som varit runt höbalar, till tippen. Vi knölar in den i Hondan, en mycket praktisk bil, som går som "halvtraktor" hos oss. Jag hittade en kopparödla på loggolvet medans vi höll på, lyfte ut den i det fria och snuddade vid tanken att det kanske varit bland plasten. När vi lastat ur plasten på tippen, så - hör och häpna - hittade vi en kopparödla till, den här gången i bilen. Det var en stor hona, rund om magen och att den varit med om en del kunde vi konstatera, eftersom den hade blivit av med stjärten, men det var läkt och fint, så kanske det skedde förra sommaren. Jag gillar våra kopparödlor och räddar dom från katterna, om jag ser attacker, men ibland får ödlan ta till sitt försvarsknep att släppa stjärten för att överleva.

Vad gör man med en kopparödla i bilen? Jo, vi bäddade fint till den med ett grimskaft och en kudde och hoppades att den skulle ligga still tills vi kom hem. Det gjorde den, så nu har vi en berest kopparödla på tomten. Den har väl fått nåt att berätta för de andra.   

Av Gudrun Lindvall - 16 maj 2013 20:32

        Foto Erik Arbinger


Här släpps ingen jävel över bron - eller snarare inga fåglar in i holken. Det är familjen bålgeting, som bor här. En ganska ovanlig hyresgäst, men även jag har haft bålgeting i en holk. Märkte det inte förrän våren efter då jag tömde holken. Förr var bålgetingen fridlyst, men inte nu längre.

Bålgetingar är trevliga, även om storleken kan skrämma lite. Men bålgetingar är stora brummande långsamma getingar, som äter små ettrigare getingar. Man hinner alltid undan och de är ointresserade av våra mänskliga förehavanden. Första året vi bodde här hade vi bålgeting i eken - jag blev jätteskraj och ringde Anticimex, som tog bort dom. Det gör jag inte längre. Nu lever vi med dom och det är bara på hösten, när dom känner att kylan kommer och livet går mot sitt slut, som dom är lite läskiga. Då vill dom nämligen in. 

Visst är det en fantastisk bild! Just det här gula facet är så typiskt. När dom vill in på hösten knackar dom med det gula på fönstren och liksom stirrar på en. 

I holkarna ser det ut så här våren efter den sommar de bott i den.


 


Även denna bild har tagits av Erik Arbinger, som helst vill ha göktytor i sina holkar. 

Men ibland får man nöja sig med bålgetingar - fascinerande även det.

Av Gudrun Lindvall - 14 maj 2013 12:56

                                 Santorini i Grekland


Jag har skrivit om hiskliga vulkanutbrott tidigare på bloggen, men inte om de värsta – supervulkanerna. Ett supervulkanutbrott är mycket sällsynt, men när det sker påverkas hela jorden och allt levande. För 250 miljoner år skedde en sådan massdöd av växter och djur orsakat av ett jätteutbrott i Sibirien. Det mest kända utdöendet av djurarter är det som skedde för ca 65 miljoner år sedan då dinosaurierna dog ut. Man spekulerar i om det var ett enormt asteroid- eller kometnedslag i Mexiko, som dödade 2/3 av alla då levande djurarter eller om det var ett gigantiskt vulkanutbrott i Indien som var orsaken. Eller kanske en kombination av de båda. Vulkanutbrottet pågick under 30 000 år och lavaflödena täckte halva Indiens yta.

Som tur är är utbrott i supervulkaner sällsynta. För att kallas supervulkan måste utbrottet nå 8 på skalan VEI och ett enskilt utbrott ska sprida 1 000 kubikkilometer material. Det största utbrottet i historisk tid, Tambora utbrottet 1815, var VEI 7 med en materialvolym på 100- 1 000 kubikkilometer massa.

En supervulkan bildar inga berg. Den enorma urladdningen med explosiv magma där pimpsten, aska och gas väller ut orsakar en total kollaps av marken och en jättekrater, en så kallad caldera, blir vad som bildas. En sån caldera syns fler miljoner år. En caldera kan bildas även vid mindre vulkanutbrott och Santorini i Grekland, då man tror att staden Atlantis förstördes, är rester runt en caldera. Då en supervulkan erupterar får man – just det – en supercaldera.


                                        


Som sagt, utbrott av supervulkaner är sällsynta. Det senaste så stora utbrottet var vulkan Toba i Indonesien för 75 000 år sedan. Det var 20-25 gånger större än Tamboras utbrott och minst 140 gånger större än Krakatau år 1883.Vid Tamboras utbrott sjönk jordens medeltemperatur med upp emot 2 °C och hela världen drabbades av missväxt. Vid Toba-utbrottet spreds enorma askmoln och i Indien uppgick asklagren till 6 meter på vissa håll och aska föll så långt borta som i Saudiarabien. Temperaturen sjönk och Homo sapiens hade stora svårigheter att klara sig som art. Men vi överlevde…

Vulkanologer brukar säga att ett supervulkanutbrott sker med 600 000 års mellanrum. Det var 640 000 år sedan det senaste….. Dags igen? Den vulkan, som man tror kommer att få nästa superutbrott är Yellowstone i USA. Här vet man att magmakammaren fylls på och att trycket och markytan stiger. Men man vet inte om utbrottet kommer under de närmaste 100 eller 1000 åren, bara att det kommer. Ett superutbrott i Yellowstone skulle få förödande konsekvenser. Man tror att miljontals människor skulle dö redan under de första timmarna och att större delen av USA och södra Kanada skulle täckas av aska och lavaströmmar. Temperaturen skulle falla över jorden med risk för massvält och hela mänskligheten skulle vara hotad.

Den här typen av händelser kan man inte förbereda sig inför. Allt är bara för stort och kraftfullt. Vi får hoppas på mindre beskedliga vulkanutbrott länge än. USA vill ju alltid vara värst – men inte i detta hoppas jag….


                     


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards