Alla inlägg den 14 maj 2013

Av Gudrun Lindvall - 14 maj 2013 12:56

                                 Santorini i Grekland


Jag har skrivit om hiskliga vulkanutbrott tidigare på bloggen, men inte om de värsta – supervulkanerna. Ett supervulkanutbrott är mycket sällsynt, men när det sker påverkas hela jorden och allt levande. För 250 miljoner år skedde en sådan massdöd av växter och djur orsakat av ett jätteutbrott i Sibirien. Det mest kända utdöendet av djurarter är det som skedde för ca 65 miljoner år sedan då dinosaurierna dog ut. Man spekulerar i om det var ett enormt asteroid- eller kometnedslag i Mexiko, som dödade 2/3 av alla då levande djurarter eller om det var ett gigantiskt vulkanutbrott i Indien som var orsaken. Eller kanske en kombination av de båda. Vulkanutbrottet pågick under 30 000 år och lavaflödena täckte halva Indiens yta.

Som tur är är utbrott i supervulkaner sällsynta. För att kallas supervulkan måste utbrottet nå 8 på skalan VEI och ett enskilt utbrott ska sprida 1 000 kubikkilometer material. Det största utbrottet i historisk tid, Tambora utbrottet 1815, var VEI 7 med en materialvolym på 100- 1 000 kubikkilometer massa.

En supervulkan bildar inga berg. Den enorma urladdningen med explosiv magma där pimpsten, aska och gas väller ut orsakar en total kollaps av marken och en jättekrater, en så kallad caldera, blir vad som bildas. En sån caldera syns fler miljoner år. En caldera kan bildas även vid mindre vulkanutbrott och Santorini i Grekland, då man tror att staden Atlantis förstördes, är rester runt en caldera. Då en supervulkan erupterar får man – just det – en supercaldera.


                                        


Som sagt, utbrott av supervulkaner är sällsynta. Det senaste så stora utbrottet var vulkan Toba i Indonesien för 75 000 år sedan. Det var 20-25 gånger större än Tamboras utbrott och minst 140 gånger större än Krakatau år 1883.Vid Tamboras utbrott sjönk jordens medeltemperatur med upp emot 2 °C och hela världen drabbades av missväxt. Vid Toba-utbrottet spreds enorma askmoln och i Indien uppgick asklagren till 6 meter på vissa håll och aska föll så långt borta som i Saudiarabien. Temperaturen sjönk och Homo sapiens hade stora svårigheter att klara sig som art. Men vi överlevde…

Vulkanologer brukar säga att ett supervulkanutbrott sker med 600 000 års mellanrum. Det var 640 000 år sedan det senaste….. Dags igen? Den vulkan, som man tror kommer att få nästa superutbrott är Yellowstone i USA. Här vet man att magmakammaren fylls på och att trycket och markytan stiger. Men man vet inte om utbrottet kommer under de närmaste 100 eller 1000 åren, bara att det kommer. Ett superutbrott i Yellowstone skulle få förödande konsekvenser. Man tror att miljontals människor skulle dö redan under de första timmarna och att större delen av USA och södra Kanada skulle täckas av aska och lavaströmmar. Temperaturen skulle falla över jorden med risk för massvält och hela mänskligheten skulle vara hotad.

Den här typen av händelser kan man inte förbereda sig inför. Allt är bara för stort och kraftfullt. Vi får hoppas på mindre beskedliga vulkanutbrott länge än. USA vill ju alltid vara värst – men inte i detta hoppas jag….


                     


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards