Alla inlägg den 12 juni 2021

Av Gudrun Lindvall - 12 juni 2021 21:02

 
Lina börjar skolan.
 
Det började bli mörkare på kvällarna och hösten närmade sig. En dag hände det som hände varje år. 
”I morgon flyttar vi tillbaka till stan,” sa Märta. ”Ta hand om Misan åt mig!”
Ja, det skulle Lina göra. Kattungarna var riktigt stora nu. Deras mamma Greta kom med möss till dom för att dom skulle lära sig att jaga. Gustav var inte så intresserad, men Misan var duktig. 
”Hon blir en bra musjägare,” sa Linas mamma, ”men den där Gustav kommer nog hellre att ligga på kökssoffan.” 
Lina gillade honom i alla fall, fast han var lite trög. Det kunde ju vara skönt att ha en katt som bara ville vara kelkatt. Han kunde redan spinna, fast han var så liten. Hans päls var lite yvig och alldeles mjuk. Mys-Gustav, tänkte Lina ömt. 
 
Lina hade långt till skolan. Skolbussen ville inte köra ner till gården för en enda unge bara, så pappa eller mamma fick köra Lina till stora vägen. 
”Så här kan vi inte ha det,” sa mamma. ”Jag vill inte att Lina ska bli avsläppt alldeles själv på stora vägen. Vi måste prata med skolan så dom kör hem henne i alla fall.” 
”Det blir väl bättre när Ove också börjar skolan,” sa Linas pappa.
”Men det är ju två år tills dess,” sa Linas mamma. Ibland var pappa lite dum, tyckte Lina. Det var läskigt med stora vägen. Stora långtradare susade förbi och fort körde dom.
 
Linas första dag i skolan blev inte så rolig. Många av barnen hade gått på dagis ihop och kände varandra sedan tidigare. Lina kände sig utanför. Det blev inte bättre på rasten. Monika, Sara och Klara kom fram till Lina. 
”Du bor på landet, va” sa Monika. Lina nickade.
”Fast det behöver man inte fråga,” sa Monika. ”Det känns. Du luktar ko.” Så fnissade dom jättemycket alla tre och höll sig för näsan. 
Luktade hon ko? Lina hade aldrig tänkt på det. På kvällen frågade hon sin mamma.
”Nej, du luktar inte ko,” sa Linas mamma. ”Varför frågar du så?”
”Det var inget,” sa Lina. 
 
Viktor gick i samma klass som Lina. Han kände alla och det var inte så konstigt, för hans pappa och mamma hade bensinmacken i byn. Det var där alla ungar köpte godis. Viktor var ofta på macken och hjälpte till. Tänk att ha en hel godisbutik, tänkte Lina, och kunna äta så mycket man ville!
Men Viktor gillade inte godis något vidare. 
”Man blir så kladdig i munnen,” sa han och tuggade hellre på en morot. Han tuggade alltid på nånting på rasterna, äpplen eller morötter. En gång hade han till och med en gurka med sig till skolan. Alla tjejer var förtjusta i Viktor, inte bara för att hans föräldrar hade macken, utan för att han var fin att se på. Det tyckte Lina också. Han hade mörkrött tjockt hår och var störst av alla killarna i klassen. 
”Det är för att jag äter morötter och inte massa äckligt godis,” sa Viktor. Fast det kanske hade lite att göra med att Viktor var född på årets första dag också. Han hade fötts först av alla bebisar i hela Sverige det året. Det hade varit bilder på honom i alla tidningar, men då hade han inget rött hår alls, han var alldeles flintskallig. Viktor bara skrattade åt det. Ingen skulle ha vågat reta honom, inte för att han slogs eller så, man bara inte retades med Viktor.

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Med Ovido kan du skapa egna quiz - Ett smart sätt att träna glosor