Direktlänk till inlägg 12 juli 2011

Kanske en ko?

Av Gudrun Lindvall - 12 juli 2011 09:12

            


Förr fanns det kor i varenda gård. Här på vår lilla gård fanns två ladugårdar med totalt ca 10 koplatser. Alla granngårdar runt om oss hade kor. Varenda bondställe! Inte en hage vid en gård utan att det gick kor där. Bilden ovan börjar bli sällsynt. När såg du kor i en hage senast? Under de 8 år vi bott här har två mjölkproducenter slutat. Den ena gården har många köttdjur av olika raser, den andra några stycken som "pensionärsdjur" för att det ska finnas djur på gården. En mjölkbonde finns kvar i bygden och han har byggt ut, moderniserat och utökat. Många smågårdar här i Sörmland har sålts till folk som vi - hästmänniskor. Man kallar hästar för Sörmlandskor lite skämtsamt, men vi håller hagar öppna och tar foder på markerna. Men inte betar hästar som kor... Komarker får en betydligt rikare flora. Kor river av gräset medan hästar biter. Landsbygden har förändrats radikalt sedan korna försvann. 


            


Förr var korna rikedom. Titta på tanten ovan - finklädd då hon visar finaste kon. Blänk, välnärd och fin. Kon alltså. Titta på juvret - inte stort precis. Och titta på juvret nedan.


            


En superkossa kan mjölka 60 liter idag - säkert fyra gånger mer än 1800-talskon. Det betyder att mjölkproduktionen inte alls har minskat så mycket som minskningen i antal kor skulle ge vid handen. Nej då, numer sprutar det mjölk ur högproduktiva "enheter", som inte blir så gamla som gårdagens kor, utan snabbare hamnar på MacDonalds som hamburgare.

På 1930-talet var antalet kor ca 1 900 000 i Sverige - idag finns 360 000 kvar... 


             


Så för att göra en kulturgärning kanske man borde skaffa några kor. Jag var en sån där unge som hängde i lagården tidigt och lärde mig mjölka. Min första favvokossa var en ljus och fin jersey - snäll med milda ögon. Hon var naturligt kullig, dvs hornlös. Under någon tid jobbade jag hos en hästkille, som även hade kor och insåg att hornspetsar kan placeras mycket precist. Hade väl inte den respekt man bör ha för ungtjurar och fick en hornspets i rumpan ibland, vänligt och lekfullt. Men att en tjur kan vara både snabb, farlig och oberäknelig vittnar olyckor om - många med dödlig utgång. 


            


Förr var oxar ovärderliga i det fattiga jordbruket där hästen var en ouppnåerlig lyxartikel. Det gick långsamt, men det gick. Min farfar berättade hur dom flyttade med oxkärra - borde ha varit någon gång runt sekelskiftet 18-1900. Efter första världskriget var oxar ett minne blott och numer finns det en handfull kvar i landet - en kulturhistorisk rest som finns så länge entusiasterna orkar ha dom kvar.


 

Här i Sverige var korna rödvita - rasen heter svensk rödbrokig boskap SRB. Söder om Småland var dom svartvita SLB - svensk låglandsboskap (om jag minns rätt). Numer försöker man värna de äktsvenska: rödkullan, fjällkon och den fjällnära kon. Dom kulliga ger mindre mängd mjölk, men den är fetare. I den alltmer krävande världen där produktivitet räknas i mängd, inte i kvalitet, har dom svårt att hävda sig.

Så - slutsats. Vill man ha kvar kor i landskapet - och det vill jag - så kanske man måste göra en insats. Skaffa några kor. Vi har en västgötaspets, som egentligen är framavlad för att valla nötkreatur, något hon aldrig fått prova. Hon skulle nog gilla idén. Problemet är bara att antalet hästar tenderar att öka på gården... Var får vi plats med kor? Men visst är betande kor på en grön äng en härlig sommarsyn. 


           


Är barnsligt förtjust i barnböcker - en av favoriterna är Mamma Mu. Underbara böcker med underbara bilder!



               


En uppmaning - spana kor i sommar. Snart kan betande kor vara ett minne blott på landsbygden.


                             

    

 
 
Ingen bild

Karla Sand

16 juli 2011 10:19

Håller med dig Gudrun, landskapet har utarmats när kossorna försvann. I Enhörna finns numera inga kor alls och när man någon sällsynt gång ser kor blir man glad och lite nostalgisk. Jag kan tom stanna till för att insupa lukten av kor. Det väcker barndomsminnen! Fram för fler kor!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards