Alla inlägg den 6 januari 2014

Av Gudrun Lindvall - 6 januari 2014 22:46

Märta Måås-Fjetterström är en av våra mest kända textilkonstnärer. Hon föddes i Östergötland år 1873 som prostdotter och växte upp i Vadstena. Hennes bildvävnader och mattor blev vida berömda, fick utmärkelser och finns numer på museer såväl i Sverige som utomlands.

En fin flicka kunde få utbildning i början av förra seklet och Märta fick studera på Högre konstindustriella skolan i Stockholm och blev så teckningslärarinna i Jönköping. Men det var vävning hon brann för. Karriären gick via Kulturen i Lund och Malmöhus läns hemslöjdsförening i Malmö, där hon var direktris 1905-1911. Hennes uppdrag var att bevara den skånska textiltraditionen, men hon kunde inte låta bli att även skapa  eget. 1909 ställde hon ut sin fantastiskt vackra bildvävnad Staffan Stalledräng på Stockholmsutställningen, vilket inte alls sågs med blida ögon av Hemslöjdsföreningen, som ansåg att det egna skapandet inte var förenligt med uppdraget hon hade. När hennes bildvävnad köptes av Röhsska museet i Göteborg året efter utställning så man helt sonika upp henne, vilket så här i efterhand var rena turen, för i och med det kom det egna skapandet i första rummet.  

 

1913 fick hennes karriär en puff uppåt då hon fick möjlighet att förestå en nystartad vävskola i Vittsjö. Här skolades många textilkonstnärer och här vävdes även efter Märtas mönster får man förmoda. Hennes bildvävnader och röllakansmattor blev alltmer uppmärksammade och 1914 startade hon en egen vävateljé i Båstad. Där vävde hon och ett 30-tal väverskor efter Märtas mönster mattor och bildvävar, helt nya i stil och utförande. Sådana mattor hade ingen gjort tidigare. Verksamheten gick lysande med många beställningar. Märta övervakade verksamheten och var noga med utförande och kvalitet – röllakansmattorna från den tiden ser helt nya ut, om ägaren har skött dom.  Det stora genombrottet kom 1934 i och med en utställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm tillsammans med bla Carl Malmsten och Svenskt Tenn. Nu blev hennes mattor och bildvävnader exklusiviteter och hon fick massor av beställningar.  


Märta Måås-Fjetterström gjorde över 700 mönsterskisser till mattor och bildvävnader under sitt liv. Idag är hennes alster riktiga dyrgripar. Men ateljén har fortsatt att finnas och verka även efter hennes död 1941. Året efter bildades nämligen AB Märta Måås-Fjetterström, som inte bara förvaltar mönsterskatten, utan även nyproducerar bildvävarna och mattorna, såväl efter Märtas mönster som nya efter andra textilkonstnärers. Många förnäma och duktiga väverskor har förestått ateljén, den första var Barbro Nilsson, vars mattor även de får allt större uppmärksamhet och säljs dyrt på auktioner.

Man kan alltså hitta såväl bonader som mattor på auktioner. De gjorda före 1941 är märkta MMF, de efter Märtas död med ABMMF. Fina mattor är svindyra, men mindre bildvävar är överkomliga även för min plånbok.

Som den här:

 

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards