Direktlänk till inlägg 21 november 2010

Gäller djurskyddslagen???

Av Gudrun Lindvall - 21 november 2010 09:28

                        


Djurrättsalliansen har dokumenterat förfärliga förhållanden på flera djurgårdar med grisar. Ingen halm, trånga boxar, bitskador, döda grisar mm har upprört oss alla. Och detta i landet som slår sig för bröstet och säger sig ha världens bästa djurskyddslag! Man kan tycka vad man vill om att ta sig in i stallarna, men bara det faktum att det går att ta såna bilder i Sverige är upprörande – och att det finns folk som håller sina djur på detta sättet är bara helt oacceptabelt! (Jag klarar inte att lägga in såna bilder – det får bli bilder på lyckliga ekogrisar istället, bilderna kommer från Fotoakuten.)


    
Nu trodde man ju i sin enfald att dessa grisbönder skulle få stå till svars för sin usla djurhållning – men icke! Inga åtal – det enda som varit uppe till prövning ledde till friande dom och det handlade om fixering av suggan. Man tar sig för pannan!!!

Den svenska djurskyddslagen är inte bättre än sin tillämpning. Efter detta kan man bara konstatera – den svenska djurskyddslagen är en papperstiger. Inget värd i praktiken. I alla fall inte om man är i LRF organiserad bonde. Då hukas det från makthavares sida.

Sedan djurskyddet flyttat från kommuner till länsstyrelserna har det blivit ännu sämre. Man har numer bara tid att åka på anmälningsärenden och dessutom har byggnadsinspektörer och veterinärer tagit över – kommunernas djurskyddsinspektörer med rätt kompetens har satts åt sidan. Byggfolket kan fläktar och olika mått, men djur kan dom inte! Veterinärer kan djursjukdomar, men djurskydd och beteende kan dom mycket lite om!

Jag har drabbats av länsstyrelsens folk – det var inte roligt. Byggde om en gammal kogård till hästar enl. all kunskap och beprövad erfarenhet som finns. Fick ritningarna godkända och byggde så – och så kom dom på kontroll. Det var en otrevlig upplevelse där man fick en känsla av att deras uppgift var att ”rädda” hästarna. Kan nämna att vi föder upp dyra fina islandshästar där inget lämnas åt slumpen – vare sig miljö eller omvårdnad. Det som tidigare varit godkänt blev underkänt och många av de krav de ställde fanns ingen lagteckning för – de ”tyckte”. Vi fick bygga om och min bygghjälp, som jobbar kommunalt i ett annat län med djurskydd och dessutom är byggnadsinspektör var förvånad, förfärad och lite road. Det var inte jag…. Det märkliga i sammanhanget var att länsstyrelsens folk var helt ointresserade av mina hästar – eller som dom sa: djur kunde dom inte… Man undrar i sitt stilla sinne om dom verkligen begripit avsikten med djurskyddslagen. Två besök kostade dom på denna lilla gård med 10 hästboxar. Sju föl hann födas och växa upp här innan vi fick godkänt.

I sken av denna petighet blir man än mer förvånad över att en grisbonde i samma län kan behandlas så annorlunda. Där fanns ju verkligen missförhållanden och att grisarna inte hade det bra kunde vem som helst se på de bilder som publicerats. Dessutom kunde Djurrättsalliansen visa att bilderna inte var en engångsföreteelse – även vid förnyat besök var det lika torftigt, trångt och bitet.

Har jordbruksnäringen – dom som föder upp till mat – någon sort gräddfil? Gäller inte djurskyddslagen dom? Är det på något sätt ok att deras djur har det uselt? Eller vågar man inte tillämpa djurskyddslagen? Är djurskyddslagen så tandlös? Det tror jag faktiskt inte. Det finns massor av fall där privatpersoner fått djurförbud – men ytterst sällan djurproducenterna trots uppenbara missförhållanden och vanvård av djur. Alltså är vi inte lika inför lagen och det är allvarligt i en rättsstat! Lagen gäller tydligen inte alla djur – dom som ska gå till slakt får inget värdigt liv på vägen dit. Och det var faktiskt för att förbättra för djuren i djurindustrier som lagen kom till en gång.

Djurskyddet är inte bättre än lagens tillämpning. Om det här är världens bästa djurskydd har vi långt kvar i kampen för en acceptabel livsnivå för djuren! Riktigt långt!!!!


             


 
Skapa quiz och frågekort
 
Ingen bild

Karla Sand

21 november 2010 17:21

Bra rutet, Gudrun!

Gudrun Lindvall

22 november 2010 15:55

Tack! ja, man undra ju...

 
lisbeth

lisbeth

23 november 2010 17:48

BRAVO!

http://ulvus.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

stolt dräng

20 december 2010 18:46

idioter de där djurrätts aliansen... de har ingen somhelst susning om vad de pratar om...

de som kan grisar och dess produktions tänk vet vilka lögner djurrätts aliansen kom med... jag vet då jag är stolt dräng. de där bilderna som visades var så enormt vinklade så man såg inte hur bra djuren hade det. förövrigt så får man allt kolla efter om de har svansar och öron kvar. om de är hela och friska så mår de bra... :) var bara EN gård på alla dessa som var tveksamt till om det var bra där... och en gård är illa nog... gå alldrig på vad djurrätts folk säger... gå mer på jordbruksverket säger... och vi som jobbar med det med... du säger att vi är vinklade men ingen skulle säga så till alla som jobbar inom äldre omsorgen som ibland kommer med liknande saker...

Gudrun Lindvall

22 december 2010 09:43

Ingen kan väl förneka att det är skillnad på djurhållare och djurhållare. Vissa är måna om sina grisar och ser till att de har det bra - har vad man kallar för djuröga. Det har inte alla. Att grisar generellt har en torftig miljö med tanke på deras intelligens är ju oomtvistat. Bilder med bitna sargade djur borde ALDRIG kunna tas i Sverige.
Jag hoppas att dina grisar har det bra. Själv köper jag eko.
Kan meddela att jag satt mina fötter i ett och annat grisstall själv och sett båda ros och ris.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - Onsdag 1 feb 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa quiz och frågekort
Med Ovido kan du skapa ett quiz - Ett enkelt sätt att träna glosor