Alla inlägg den 13 mars 2010

Av Gudrun Lindvall - 13 mars 2010 16:11

          


För många år sedan besökte jag Reino Korhonen, legendarisk rosenfantast. Han hade en kolonistuga i Bromma med massor av gammaldags rosor. Jag hade inte sett så många då och jag minns att jag sa, att jag nog gillade rosa inte så fyllda bäst.

Så presenterade Reino mig för Charles de Mills.... Det är rosen uppe till vänster. Tyvärr ger inte bilden riktigt färgen rättvisa. Färgen är karminröd eller mörkt ceriseröd. Blomman är sprängfylld med kronblad, lite fyrdelad, stor, platt, säkert 7 cm i diameter. Jag föll som en fura!


Charles de Mills är en av massor av underbara gallicarosor. Det här är den typen av rosor, som fanns i Babylonien ca 2 250 f Kr och som man framställde rosenvatten ur. Dom odlades alltså i mängder. Vilken doft över fälten!

Gallicorna är enkla eller dubbla, de kan var rosa, röda eller nästan mörkt rödvioletta. Någon enstaka vit finns. Man kan känna igen dom på bladen, som är lite grova och böjda, se bladen ovan tv. Dom är härdiga, blommar i överflöd och doftar ljuvligt. När det begav sig i början av 1800-talet fanns ca 2 000 sorter - idag finns några hundra kvar. Det är poesi i namnen; Président de Sèze, Duc de Guiche, Cardinale de Richelieu, Rose du Maitre d´Ecole, Duchesse d´Angoulême, Tuscany och Rosa Mundi. Den sista är randig i cerise och vitt.

Många av sorterna blir täta, inte så höga buskar och passar som solitärer. 

De två jag gillar bäst är Jenny Duval, som presenteras lite längre ner i bloggen, den 11 mars, och så Charles de Mills.


* Charles de Mills - en perfekt ros! Hur gammal den är vet man inte. Busken är inte så hög, dryga metern bara, men tät och stabil. Blomman är alltså fylld av kronblad och i mitten syns ett grönt öga. När den är fullt utslagen är den alldeles flat - som om man klippt ytan med sax. Den har stark doft och blommar hela juli.  Ett måste!


* Officinalis - apoteksrosen. Mycket gammal och man tror att det var den här, som fanns i odling i Babylonien. Den odlades i Provens på 1300-talet och framåt. Man gjorde  salvor, parfymer, oljor, ättika, doftpåsar, marmelad, sylt, konfektyr mm av den. Blommorna är ganska enkla karminröda, öppna med synliga gula ståndare. Den randiga sorten Rosa Munda är en dotter till Officinalis. Det enda som skiljer är färgen.


* Tuscany - sammetsrosen. En mörkröd ros, som verkligen ser ut som sammet. Inte så tät, man ser de gula ståndarna. Busken är under metern, men tät och fin. Blomman är säregen och vacker, ca 5-8 cm i diameter. Det finns en variant Tuscany Superba, som är högre, lite tätare - kort sagt lite mer av allt. 


Bilden nedan är en ros, som är köpts som Jenny Duval, men som är en Président de Sèze. Tyvärr är det så här ibland - en viss sortförbistring i plantskolorna. Jag tycker inte alls att den är lika vacker som Jenny Duval, men man kan ju inte rycka upp en planta, som ger sådan otrolig blomst. Plantan planterades 2007. 


   

Av Gudrun Lindvall - 13 mars 2010 09:09

      


Albarosor är kraftiga fina buskar med vita eller rosa rosor i stora mängder och alla doftar ljuvligt. De har funnits i odling i alla fall sedan 700-talet f Kr. Under 1800-talets andra hälft fanns 200 sorter i odling. Så många kan man inte hitta i dagens plantskolor. Men man kan hitta Mme Plantier, Maxima, Celeste, Belle Amour, Princesse de Lamballe, Mme Legras de Saint Gemain, Maidens Blush och Hurdalsrosen och många fler. Härliga namn - eller hur?


Alborna kan bli stora, upp emot 2 meter. Som alla gammaldags rosor ska dom inte skäras ner som moderna rosor, men man kan beskära dom, om det blir nödvändigt. En del kan bli lite gles nertill - liksom långbenta. Som alla gammaldags rosor blommar alborna under ca 3 veckor från slutet av juni. Härdiga och lättodlade.


Några favoriter:

* Mme Plantier - en gudabenådad ros. Knopparna är mörkt rosa, blommorna rent vita och i ett otroligt överdåd. Plantan är lite vek i grenarna och tyngs ned av alla blommor. Med många blommor menar jag tusentals! Blomman är tät och lite krämfärgad som ung. Doften ahhhhh - underbar!!! Mme Plantier var hustru till kejsarinnan Joséphines trädgårdsmästare på slottet Malmaison. Han var hennes rosförädlare och namngav sin finaste ros efter sin hustru. Tyvärr har jag ingen bild på den. 


* Celeste - en rosa skönhet, perfekt i form och uttryck. Det är rosen till vänster ovan och i gårdagens inlägg. Den blir hög, upp emot 2 meter, en stadig buske. Blomman är lite större än Mme Plantiers. Celeste har ett lite mörkt blågrågrönt bladverk som verkligen framhåller rosorna. Den är så vacker - himmelsk! En ros man stoppar näsan i och bara älskar med alla sinnen. 


Om man ska ha 2 albarosor i trädgården så anser jag att de två ovan står i en klass för sig.

Men det finns fler fina:


* Maidens Blush - en gammal sort, som kan spåras till tidigt 1600-tal, men säkert bra mycket äldre än så. Färgen sägs vara samma färg som jungfrulår (!). Bilden ovan till höger är lite för blek,men ljust rosa är den.


* Hurdalsrosen - namngiven i Norge, men troligen från Tyskland. Den syns på bilden i mitten ovan. Som alla rosor vill den gärna klättra och den vi hade var över 2.5 meter. Inte direkt en typisk albaros, men hänförs hit. Mörkare rosa än de ovan. 


* Maxima - kallas vit bondros. En riktigt gammal sort, rent vit med fyllda blommor. Den kan man hitta vid gamla ödetorp tillsammans med syrener. Plantan blir hög och vill gärna klättra. Som nyutslagen kan blomman vara svagt gul- eller rosatonad. 


* Mme Legras de St. Germain - en låg lite vek buske. Blommorna har tätt tätt med kronblad med en krämvit färg, lite svagt gulaktigare i mitten. Den doftar starkt. Hon kan vara lite kinkig med vädret madamen - om det är för blött slår den inte riktigt ut. En solens drottning - så älsklig om vädret passar henne. 


Om man vill se alla rosor i blom ska man besöka den plantskola i Sverige, som tar fram och levererar alla rosor, som säljs i landet, nämligen Löta utanför Eskilstuna. I början av juli finns här fotbollsplaner med ljuvlig rosskönhet. Mer info på www.lota.se. 


I morgon blir det gallicor, mina favoriter. 

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<<
Mars 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards