Alla inlägg den 18 mars 2010

Av Gudrun Lindvall - 18 mars 2010 08:59

  

Gården vi bor på heter Västra Vegred. Det finns fler gårdar med samma namn, för innan storskiftet på 1860-talet var Västra Vegred en by, eller egentligen 2 små byar. Det måste ha varit en enorm aktivitet vid den tiden då landets alla småbyar på landsbygden slogs sönder och gårdarna flyttades ut!

Storskiftet innebar alltså att alla små smala åkerremsor, som blivit resultatet av arvsskiften, lades ihop och så delades all mark upp i stora enheter istället - dagens gårdar blev till. Byarna försvann. Vilket dividerande - det skulle ju bli rättvist! Här fanns lite remsor kvar - vi hade en utmark en bra bit från gården. Var den ett resultat av dividerandet? Alla ville väl ha en bit av den bästa jorden. För några år sedan bytte vi mark - 4 gårdar var inblandade - så var beteshage blev större och bättre och grannen slapp eländet att köra runt vår remsa.

Vår gård är egentligen 2 gårdar, trots att odlingsarealen bara är 8 ha. Vi har 2 lagårdar, 2 magasin, 2 hus, 2 gamla utedass osv. Det fanns plats för ca 5 kor i varje lagård och så spilta för hästen. Men så var bara ca 50 år - redan i början av 1900-talet slogs gårdarna ihop. 

På 1860-talet byggdes även järnvägen i Sverige - den kom till Katrineholm 1865. Att det var brist på arbetskraft kan man förstå och det påstås att ryska stenarbetare togs in för att göra husgrunder. Vi har en fantastisk källare under ena magasinet med valv i taket. 

Man ser i huset att man tog vara på det som gick att återanvända från gamla huset i byn - vi har inte två dörrar som är lika och några är lövtunna och har rester av gamla beslag som säger 1700-tal. 

Vi hittade gården av en slump. Bilderna på nätet, som mäklaren lagt ut, var hemska. Gammalt snuskställe, sa jag och ville inte ens åka och titta. Men hur det kom sig... Vi blev förtjusta och la ett bud före visningen. Säljare var tre syskon - dödsbo alltså. Det kom inget annat bud, de accepterade, papper skrevs - och så kom ett högre bud... Syskonen hade skrivit på, men inte vi. Mäklaren ringde och förklarade situationen.

- Men om vi skriver på då? frågade jag.

- Ja, då är det klart, sa mäklaren.

- Hur länge är du kvar på kontoret, frågade jag.

- TILLS NI KOMMER, sa mäklaren med eftertryck. 

Det visade sig att en ingifting varit mer än lovligt aktiv i processen och retat upp mäklaren, som var från trakten och väl insatt i alla gruff och stridigheter.

Tur för oss!

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<<
Mars 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards