Alla inlägg den 23 mars 2010

Av Gudrun Lindvall - 23 mars 2010 16:24

    

Södertälje är intimt förknippat med kanalen, som förbinder Saltsjön och Mälaren. Jag har fått lära mig att ordet Tälje kan härledas till ett gammalt ord för vadställe och att en stor isälv en gång brusade fram här kan man se på jättegrytor högt ovanför dagens vattennivå.

Den första kanalen invigdes i september 1819 med kunglig glans. Carl XIV var kung då. Södertälje hade 917 innevånare..

Slussen låg vid norra inloppet i den viken där Astra finns idag. Den började i sjön Maren - den kallas sjö på gamla bilder - söder om Vendela Hebbe-villan. Där finns en liten rest kvar, liksom bakom Stortorget. Eftersom vattennivån var Östersjöns var kanalen inte mycket mer än ett djupt dike.

     

Som synes på bilderna var kanalen träskodd. Den hölls inte öppen på vintern, utan frös. En bro vid torget förband västra och östra delarna av staden, först en svängbro av trä, senare en betydligt kraftigare bro, byggd 1910. De fundamenten finns kvar än idag. 



    

  Det fanns två hamnar - Mälarhamnen i norr och Saltsjöhamnen i Maren.


   

Det finns massor av vykort från gamla Södertälje. Stan var ju badort  och  stigarna utmed kanalen var naturliga vandringsstråk med kaféer. Att skicka en vy var den tidens mail.

Ångbåtstrafiken i Mälaren var intensiv och som transportled för varor var - och är - kanalen viktig. Snart behövdes en bredare och djupare kanal. Vilket jätteprojekt! Den nya invigdes i november 1924 - även den med kunglig pompa. Gustaf V hette kungen.




 I och med den nya kanalen försvann en hel del av charmen. Även om omvandlingen av city förändrade staden på 60-70-talen var nog förlusten av den lilla söta kanalen med lummiga stränder och gångstråk en ännu större förändring. Nya tider stod för dörren och Södertäljes glansdagar som badort gick mot sitt slut.

Veta mer? Här är en bra länk www.tugboatlars.se/Sodertalje.htm            

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<<
Mars 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards