Alla inlägg den 24 mars 2010

Av Gudrun Lindvall - 24 mars 2010 20:00

  

 Södertälje blev badort på 1800-talet. Tåget hade  kommit i mitten av århundradet och därmed hade "avstånden" minskat. Den fina luften och det rena och hälsobringande vattnet i staden lockade många från storstaden Stockholm.

På bilden ovan skymtar det första badhuset. Badhotellet rakt fram hade invigts 1899. Innan det fanns dels Stadshotellet och några billigare pensionat. 


  

Det första badhuset brann år 1903, även det förevigat på yvkort... Jag vet inte när det byggdes. 


 

Badhotellet - eller Bristol som det senare hette - var till för dem som sökte ett lite billigare, men klassigt, alternativ. Flera av staden framgångsrika män gick ihop för att få det uppfört. I början fanns butiker i bottenvåningen, men för att få människor att besöka hotellet även på vinter - badlivet var säsongsbundet till sommarhalvåret - byggdes de om till restaurang.


 


Badlivet var nobelt med vandringar i parken, musik i paviljongen och intagandet av det mineralrika vattnet. I staden fanns många källor som än idag finns i stadsdelsnamn, tex Torekälla och Mariekälla.

Speciellt fint var det på Statt, som hade fin park ned mot vatten och tjusiga salonger. Hotellet såg ut som en stilig krokan - tyvärr helt förstört idag.

Järnvägen låg precis vid badinrättningen - man ser röken från loket på undre bilden.


    

  Eftersom badlivet var viktigt för stadens och dess etablissemang byggdes snabbt ett nytt badhus då det gamla brann - det badhus som många av oss som växt upp i staden minns och många säkert besökt. Alla hade ju inte badrum förr i tiden.

Det badhuset revs 60-talet (eller var det 70-talet??) för att ge plats åt en genomfartsled för trafiken - Oxbacksleden. Det var synd och den leden borde dragits utanför staden - en uppfattning jag tror många delar idag. Badhuset hade kunnat bli ett fantastiskt kulturhus! En fläkt av badortshistorien borde sparats, tycker jag. Dessutom var det ett pampigt hus. 


 

Badkulturen är idag ett minne blott - om man inte ska anse äventyrsbaden som en uppföljare. Kan man det? En sista bild från tiden då det begav sig...

  






Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<<
Mars 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards