Alla inlägg den 8 april 2010

Av Gudrun Lindvall - 8 april 2010 08:41

  

Högst upp på tomten mot skogen låg ett fd. hönshus. Det borde dom som sålde nog tagit bort, för det var inget som förhöjde skönhetsvärdet på stället precis. Fult!! Dåligt byggt, halvt raserat – halva bakväggen saknades – och på väg att rasa in. Dom ursäktade sig lite – det hade liksom inte blivit av att... Kan man ju förstå – ett jättejobb.

Om man inte eldar upp eländet förstås….

Så där halvt på allvar frågade jag vår hökille och en av traktens allkonstnärer om han inte kunde elda upp det åt oss – själv vågade jag inte! Jo, gärna, sa Peter och det tändes något lystet i blicken. Han hade eldat upp hus för – lador och bodar och sånt. ( Hjälp!! )

En morgon för några veckor sedan ringde han.

- Nu kommer jag.

- Nej, sa jag.

- Nehej, sa Peter.

- Jo, sa jag.

Så kom han då, försedd med dunk. Det var en rätt perfekt dag får man nog säga, vindstilla, mycket snö kvar, rätt kallt och lite dimmigt. Det visade sig att Peter var proffsigare på detta än vad jag trott. Han hade ringt brandmyndigheten, fått klartecken och lämnat sitt mobilnummer, om nu nån skulle larma. Imponerande!

Eldningen gick helt enligt ritningarna. Det brann så fint uppifrån och ner - precis vad vi hoppats. Nästan alla plankor hamnade på betongplattan. Vi tog ner några småbjörkar som stod nära innan vi började elda, men det hade vi nog inte behövt.

Men elden är skrämmande. Vilken kraft och vad fort det var övertänt, hönshuset! Man har inte lång tid på sig att få ut folk och prylar, om det är bostadshuset som brinner. Förr brann det ju oftare. Man hade öppen eld på ett annat sätt än idag, husen var av trä och gammalt bjälklag var som fnöske. Kontrollerad är elden fantastisk. Vi har två kakelugnar, som vi eldar i dagligen på vintern. Är det riktigt kallt tänder vi även i köksspisen. Men när den kommer lös – elden…  Nedanstående bilder är från Södertälje. Inte så värst imponerande brandkår precis!


 

När husen låg så tätt som i stan blev en brand förödande och lämnade många hemlösa. Nästan varje stad har haft stora omtalade bränder. Att bygga i sten var tryggare. Bilen nedan från Södertälje - ett vykort där förödelsen dokumenterats. Den tidens mail.


  

Dagens samhälle är tryggare på många sätt. En del tänker vi inte ens på.

Utom när man blir påmind…

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards