Alla inlägg den 11 april 2010

Av Gudrun Lindvall - 11 april 2010 07:42

  

Min mormors farfars morfar hette Jan Olsson. Om honom ska ni få höra lite.

Jag har släktforskat en del. Det är lätt idag - alla husförhörsböcker finns inscannade. Sverige och Finland är unika i det avseendet – här finns folk förhörda och kontrollerade sedan början av 1700-talet och två hundra år framåt. Allt finns där – född och dödd och gift och alla flytt! Ibland har prästen skrivit dit lite annat… Folk har väl aldrig varit så kontrollerde i detta land som under den tiden.

I alla fall… Jan Olsson föddes den 14 september 1780 – i födelseboken heter han Johan, men han kallas alltid för Jan. Han föds på torpet Karludde strax utanför Katrineholm i Stora Malms socken. Katrineholm fanns inte då. Karludde heter idag Karsudden och är ett ställe som bedriver rättspsykiatrisk vård för brottslingar.

När Jan är 6 år flyttar familjen – föräldrar och 6 barn – till Östra Wingåkers socken. Den socknen ligger söder om dagens Katrineholm och dominerades då och domineras idag av några stora gods. Ett av de största är Claestorp, som äger nästan alla mark i socknen. Godset kan erbjuda arrende av gårdarna på dess ägor, eller torp för den mindre duglige. I arrendeavgift betalade man med sin arbetskraft i form av dagsverken. Var gården stor hade man som arrendator råd med en dräng, som fick göra dessa dagsverken. Även torpare gjorde dagsverken. Det var inte bara mannens arbetskraft, som efterfrågades. Kvinnorna behövdes i lagården som mjölkerskor mm.

Familjen Olsson kommer till gården Ramsnäs som arrendatorer. Fadern Olof Olsson är född i Östra Vingåker och säkert  är släkten känd på godset.

Jan börjar som dräng på faderns gård. När han är 22 år flyttar han till granngården Stubbetorp. Dottern Maja på gården drar och året efter gifter de sig. De första åren är Jan dräng, men så småningom tar han över efter svärfar. Tre barn föds i äktenskapet med Maja.

Men Maja drabbas av den tidens pest – lungsoten. Att ha en sjuk hustru och klara en stor gård verkar omöjligt och paret flyttar till torpet Bagghultstugan. Som torpare har man så man får till hushållet, men framför allt jobbar man på godset. Maja dör i sin lungsot år 1819, endast 35 år gammal. Barnen är 14, 12 och 11 år gamla. Jan gifter om sig sig efter endast 8 månader – det var väl svårt att klara sig utan hustru. Men även denna hustru dör i lungsot, knappt 2 år efter giftermålet. En liten dotter, inte ens 1 år gammal, lämnar hon efter sig.

Jan rasar på samhällstegen. Tillsammans med tredje hustrun, som är änka och har flera barn, hamnar han som statare på Ramsnäs – den gård, som fadern brukat en gång i tiden och där Jan är uppväxt. En statare får mest betalt i natura – men man svälter inte. Det intressanta i detta är, att han hela tiden finns kvar inom godset Claestorps hank och stör. Man tog hand om ”sitt” folk. Så var det på de stora godsen – var man arbetssam och skötte sig togs man omhand, om omständigheterna i livet var ogynnsamma som i Jans fall.

Jan står som inhysing på Ramsnäs från 1835. Då är han 55 år och säkert sliten.

Men han kommer igen, gubben…

Ramsnäs ligger ca 3 km från Östra Wingåkers kyrka. Jan blir kyrkovaktare där. Att han är religiös framgår av husförhören – många noteringar om nattvard. Man blir vald av kyrkstämman till uppdraget och det är lite av ett förtroendeuppdrag. Enligt Nordisk familjeboks 1800-talsutgåva kallas en kyrkovaktare också kyrkstöt. Han gick runt med en lång stör i kyrkan och väckte folk, som somnade under prästens ofta mycket långa predikningar. Men en kyrkovaktare skulle också vakta kyrkan, vara dödgrävare och sköta kyrkogården.

Jan kan läsa! Det står tydligt noterat i husförhörsboken från 1860-talet. Då är han 80 år gammal och änkling för tredje gången. Godset Claestorp var nämligen föregångare vad gällde skola. Trots att prästen protesterade startade man skola för gemene mans barn redan år 1832. Man startade även en textilskola för flickor och en slöjdskola för pojkar. Min mormor gick textilskolan i början av 1900-talet. Hon föddes den 11 april 1895 - för precis 115 år sedan idag. Familjen Lewenhaupt var före sin tid. Som jämförelse kan sägas att Folkskolestadgan kom år 1842 och allmän skolplikt kom år 1882. Tydligen tog även Jan chansen att läsa sig läsa. Vilken häftig gubbe!

Han blir gammal, Jan Olsson. Han dör den 12 januari 1873 i en ålder av 92 år 3 månader och 28 dagar på Ramsnäs. Som skäl anges bara ålderdomsbräcklighet. Vid den tiden fanns barn, barnbarn och barnbarns barn i socknen. Min mormors far föddes år 1869. Jag undrar om Jan var med på dopet i kyrkan. Kanske.

Det finns säkert mer att ta reda på om Jan – framför allt i kyrkans arkiv. Men det finns inte på nätet än, utan i Uppsala. Kanske har Claestorp ett arkiv – det brukar stora gods ha. Korrespondensen mellan herrskap, som ofta bodde i Stockholm på vintern, och godsens rättare var ofta omfattande och detaljerad.

Det får bli en senare forskning. Blir man lika gammal som Jan Olsson har man ju lite tid på sig…


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards